Hlavní obsah

Proměna ošklivé kuchyně začíná!

Foto: Ondřej Kroutil

Na první pohled nevypadá naše kuchyně špatněFoto: Ondřej Kroutil

Reklama

Vyměnit, nebo ještě nechat? Také řešíte stejné dilema, když si jdete ráno vařit kávu a vidíte svou deset či patnáct let starou kuchyňskou linku? I když o ni pečujete a vypadá na první pohled skoro jako nová, doporučení zní: vyměnit! Zde je 10 důvodů, proč to udělat.

Článek

Podívejte se na naši redakční kuchyň! Nevypadá vůbec zle. Neutrální bílá dvířka doplňuje pracovní deska imitující kámen, vestavné spotřebiče zajišťují maximální komfort, protože do škvír nepadají nečistoty, nechybí dostatek úložného prostoru ani velká pracovní plocha. Ale Dušan Všelicha, odborník Kuchyní Oresi, okamžitě vyjmenoval deset chyb, které vaření dokážou pěkně znepříjemnit. Že zásuvky bouchají? To lze vyřešit tlumícími podložkami za pár korun. I nemoderní dvířka by šla vyměnit. Ale v této kuchyni je jeden velký problém - špatné dispozice. A ty se dají napravit jen komplexní rekonstrukcí.  Podívejte se, co všechno zde bylo špatně, ať se tomu při zařizování vlastní kuchyně vyvarujete. My se budeme snažit o to samé!

1. Špatné uspořádání jednotlivých pracovišť

Myslíte si, že při přípravě pokrmů do redakčních soubojů je důležité, jaký kdo má recept a jak je šikovný? Omyl. Důležitá je i fyzička a rychlé nohy, protože v této kuchyni se člověk pěkně naběhá. Může za to nesprávné umístění jednotlivých pracovišť, hlavně chladnička a potravinová skříň v jednom rohu a dřez na opačné straně. Jen si to představte: V lednici vyndáme zeleninu a jdeme s ní čtyři metry ke dřezu, tam ji omyjeme. Vracíme se tři metry zpět pro nože a prkénko, vracíme se s tím k ploše vedle dřezu, kde krájíme. A tak to pokračuje kolem dokola. Mnohem lepší uspořádání by bylo: lednička, pracovní plocha, dřez, pracovní plocha a varné centrum. Stejně tak je zbytečným plýtváním místa v kuchyni s myčkou použití dvojdřezu.

2. Vyčnívající varné centrum

Varná deska s troubou jsou o dvacet centimetrů odsazené od zadní stěny a vyčnívají do prostoru. Na první pohled to sice vypadá jako zajímavé řešení, ale je zcela nepraktické. Plochu za varnou deskou nelze nijak smysluplně využít a takto předsunuté spotřebiče akorát překážejí. Naproti nim je totiž napevno umístěný jídelní stůl, a tak se zmenšil průchozí prostor mezi nimi.

3. Digestoř moc nepomůže

Předsunutím varného centra dopředu se stala digestoř v této kuchyni zcela zbytečným přístrojem. Varné plochy jsou mimo ni, takže zápach a pára se dřív rozptýlí po kuchyni, než je odsaje. Také světla svítí zcela mimo varnou desku, kde jsou nejvíc třeba.

Foto: Ondřej Kroutil

Hrany při vniknutí vlhkosti nabobtnají a popraskajíFoto: Ondřej Kroutil

4. Hrany

Korpus, police i dveře začišťují obyčejné papírové lišty a hrany, které dostatečně nechrání před vniknutím vlhkosti. A to může být problém. V kuchyni se neubráníte tomu, aby někam zatekla voda a starší dřevotřískové desky, z nichž je vyrobená, vlivem vlhkosti nabobtnají, začnou praskat a deformovat se. Můžete je pak akorát vyhodit.

5. Těžko přístupné zásuvky

Kuchyň je vybavená klasickými zásuvkami, které – na rozdíl od v současnosti používaných plnovýsuvných – nevyjíždějí celé ven. Věci uložené v zadní části jsou tak mnohem hůře přístupné, a to při práci ubírá spoustu energie.

6. Hluk

Dvířka ani zásuvky nejsou vybaveny tlumením. Že vám to malé bouchnutí nevadí? „Naopak! Představte si, jak ráno děláte snídani a připravujete svačiny. Dvířka jednou bouchnou a uvědomíte si, že vedle spí děti, a začnete se soustředit na to, abyste je zavírali opatrně. Tak je ale budete zavírat o tři vteřiny déle a pak zjistíte, že jste v kuchyni strávili o deset minut déle, než bylo potřeba. To je zbytečně,“ vysvětluje Dušan Všelicha

Foto: Ondřej Kroutil

Zásuvky nejsou plnovýsuvné a nemají tlumený pojezdFoto: Ondřej Kroutil

7. Dlaždice za pracovní deskou

Dlaždice malých formátů za pracovní deskou nejsou ani módní hit, ani nic praktického na údržbu. Právě ve spárách, kterých je tu více než dost, se nejvíce usazují nečistoty. A nejhůř se odtud dostávají pryč.

8. Moc světel a nevidíte nic

I když je v kuchyni několik světel, pracovní plochu osvětluje vlastně jen jedna zářivka. „Bodová světla ve stropu ocení tak akorát ředitel ČEZu, jinak jsou zde nanic,“ konstatuje Dušan Všelicha. I když je jich v místnosti šest, jsou umístěná tak, že jejich světlo na pracovní desku nedopadne. Člověk si totiž při práci stíní vlastním tělem.

Foto: Ondřej Kroutil

Na bílých obkladačkách je vidět každá kapkaFoto: Ondřej Kroutil

9. Sádrokartonová předstěna k ničemu

Prostor mezi horními skříňkami a stropem vyplňuje předstěna ze sádrokartonu, ta však není dotažená až k hraně skříněk, a tak zde vzniká jakási „polička“. Ta ale není příliš praktická, je vysoko, moc se toho na ni nevejde a akorát se zde usazuje prach, nečistoty a mastnota, která při vaření vzniká.

10. Vzhled

Před deseti až patnácti lety se používaly jiné materiály a jiné povrchy na výrobu předních dvířek, ta naše už jsou dost zastaralá a překonaná. Navíc nejsou hladká, ale zdobí je plastické šikmé pruhy. Plastický vzor není zrovna jednoduchý na údržbu, špína se do něj „zažere“ a hůř se dostává pryč.

Stále si myslíte, že tato kuchyň není vůbec špatná? Vždyť podobnou máte doma a jak dobře ještě slouží! Přesvědčíme vás, že na stejném místě lze vytvořit mnohem krásnější a místnost se dá využít mnohem lépe a účelněji. Sledujte naši proměnu kuchyně s firmou Oresi. Začínáme ve středu 9. února!

Reklama

Související témata:

Načítám