Hlavní obsah

Proměna panelákové koupelny: Tohle vzniklo na 3 m²

Foto: RAKO

Vana, umyvadlo a pračka - také se vám nevejde do koupelny víc?Foto: RAKO

Reklama

Vana přes celou délku, malé umyvadlo a prostor na pračku – také máte podobnou koupelnu a přemýšlíte, jak ji vylepšit a získat tady aspoň trochu místa třeba na skříňku nebo prádelní koš? Inspirujte se naší proměnou.

Článek

Nové obklady, vana určená i ke sprchování nebo třeba skříňka pod umyvadlem pomohly vytvořit na několika metrech čtverečních plnohodnotnou koupelnu, která odpovídá současným standardům. Majitelka, která dříve pracovala ve stavebnictví, si ji navrhla sama. Hodili se i známí z oboru, kteří pomohli s rekonstrukcí. Musela se zvládnout během týdne, kdy byly děti na prázdninách. Cena renovace, tedy pouze zařízení, tak přišla zhruba na padesát tisíc korun.

Foto: archiv

Zděná koupelna nahradila umakart před patnácti letyFoto: archiv

Druhá rekonstrukce po patnácti letech

Zdá se vám padesát tisíc za rekonstrukci panelákové koupelny málo? Není to tím, že by ji majitelka nějak ošidila. První rekonstrukci ve svém pražském bytě provedla už před patnácti lety, kdy nechala vybourat umakartové jádro a nahradila ho zděným. Tentokrát už pouze měnila zařízení, obklady a dlažbu.

Foto: RAKO

Mezi vanu a pračku se vešlo umyvadlo s vyklápěcím košem na prádloFoto: RAKO

„Od začátku jsem věděla, že by v koupelně měla převládat bílá, která malý prostor, navíc bez oken a světla, trochu rozsvítí a také opticky zvětší,“ říká Martina. Aby prostor nebyl jen nudně bílý, chtěla ještě jednu výraznou barvu, která by prostor oživila. Nakonec to vyhrála červená. Nejen kvůli barvě, ale i rozměrům dlaždic v celé kolekci.

„Ta obsahuje kromě klasických lesklých obkladů velkých dvacet krát čtyřicet centimetrů a dekorovaných jemnými reliéfními linkami i mozaiku. A právě ta se majitelce hodila na jeden originální prvek, který si v koupelně sama vymyslela,“ říká Pavla Nováková zastupující výrobce obkladů, který s výběrem pomáhal. Tím originálním prvkem jsou zděné poličky, které mají hranu obloženou právě pěticentimetrovou mozaikou.

Foto: RAKO

Díky zástěně se ve vaně pohodlně umyjete i vysprchujeteFoto: RAKO

Mozaika tvoří nejen hrany polic, ale také rámuje kolem dokola zrcadlo a nahrazuje zakončovací lištu kousek pod stropem. Z klasických červených obkladů si majitelka kolem vodovodní baterie vytvořila aspoň virtuální sprchový kout, pruh pak pokračuje i na vaně.

Foto: RAKO

Bílé a červené dlaždice z kolekce Mikado zdobí jemný proužekFoto: RAKO

Malá změna přinesla více užitku

Dispozice koupelny se změnily jen minimálně. Vana sice zůstala na svém místě, ale jako velmi praktické se ukázalo přesunutí baterie o několik desítek centimetrů doprostřed zdi. Vanu stačilo doplnit zástěnou a nyní se v ní jde jak koupat, tak sprchovat, aniž byste pak museli vytírat celou koupelnu.

Foto: RAKO

Hrany poliček hezky zdobí pruh mozaikyFoto: RAKO

Do úzkého prostoru mezi vanu a pračku, která zde musela zůstat, protože jinde v bytě na ni nebylo místo, se vešlo malé umyvadlo. Při využití prostoru pod ním majitelka opět využila své kontakty a nechala si na zakázku vyrobit skříňku s vyklápěcím košem na špinavé prádlo. Skladuje ho tak hned vedle pračky, což je velmi praktické.

Foto: RAKO

Koupelnu si majitelka navrhla do posledního detailu, včetně háčku na ručníkyFoto: RAKO

Podél umyvadla, z jedné strany nad vanou a z druhé nad pračkou, přibyly dvě poličky, které skýtají dostatek prostoru pro všechny nezbytné lahvičky a dózy.

Foto: RAKO

Červený pruh obkladů aspoň pohledově ohraničuje sprchový koutFoto: RAKO

Chystáte se také rekonstruovat koupelnu? Tady máte další inspiraci: Proměna průchozí panelákové koupelny. Poznáte ji? nebo Proměna koupelny: Stačilo 7 dnů a 60 000 korun.

Vana se zástěnou a poličky dokonale využily malý prostor, který je na koupelnu nejen v panelákových, ale často i bytových domech – já ji měla stejnou vyhrazen. Jak se vám líbí?

Reklama

Související témata:

Načítám