Hlavní obsah

Protančete se k vysněné figuře!

Foto: Zbyněk Prokop

Fortess je tanec a sport v jednomFoto: Zbyněk Prokop

Reklama

Nebaví vás posilování ani jízda na rotopedu, a přesto chcete aktivně shodit nějaké to kilo navíc nebo si vyrýsovat postavu? Co třeba zkusit tanec? Při hodině zumby nebo fortessu spálíte až 1200 kalorií!

Článek

Zábavný a svůdný fortess

Co vlastně znamená fortess? „Pochází ze slova ,forte' jako rychlý a ,s'  jako mé příjmení,“ vysvětluje zakladatelka nového tance Tereza Slancová. Původně instruktorka zumby, nyní průkopnice nového stylu. Proč?

Některé prvky se jí zkrátka ze zumby nehodily a baví ji moderní tanec a latina (salsa, merengue, samba). Takže od všeho vzala kousek a vytvořila svůj vlastní styl, který se velice rychle zabydlel na trhu vedle dalších druhů aerobního tanečního cvičení. „Když jsem přemýšlela, jaké inovační prvky bych ráda do svého stylu zařadila, moje myšlenky byly jasné. Nejdůležitějším bodem je pro mě otevřenost a komunikace s lidmi. Záleží mi na tom, aby si lidé nejen dobře zatančili, odreagovali se, ale aby také věděli, jak správně používat své tělo,“ vysvětluje Tereza. Abych zjistila, o čem to celé je, vydala jsem se na zkušební hodinu.

Jak se tančí fortess a jak jsem hodinu zvládla, se můžete podívat ve videoreportáži zde:

{stream-video}

Co na sebe?

Podle poměrně plného sálu bylo jasné, že se ženám fortess jednoduše líbí. Já jsem ovšem nevěděla, co mě čeká. V loňském roce jsem absolvovala kurz salsy, mimochodem vřele doporučuji, a tak jsem při pomyšlení na latinu vytáhla ze šatníku sukýnku a balerínky. Chyba! Na tohle cvičení instruktorka doporučuje oblečení vhodné spíš na street dance, tedy hodně volné kalhoty, potu odolné tričko a hlavně dostatečně pohodlnou sportovní obuv. A tak jsem se raději zařadila dozadu, abych Terezu Slancovou příliš neprovokovala svým nevhodným oděvem.

I když instruktorka v rozhovoru tvrdila, že fortess je i pro začátečnice, osobně doporučuji, jestli jste nikdy latinskoamerické tance nezkusily, projděte si alespoň základní kroky, jinak si budete připadat jako novicka na hodině aerobiku. Musím uznat, že latinskoamerické rytmy mě chytly a hodina uběhla jako voda. No voda mi tedy upřímně chyběla, protože jsem si ji zapomněla v šatně, takže připomínám: bez tekutin ani ránu! Rozhodně to nebyla procházka růžovým sadem, a to jsem si myslela, že když už cvičím dva měsíce, nějakou tu fyzičku mám. Takže pokud hledáte něco nového, rytmického, při čem si krásně vyrýsujete postavu a vypotíte přebytečná kila a ještě se naučíte nové taneční variace, které se vždycky můžou hodit, fortess vřele doporučuji.

Náhradní varianta – zumba

I když se s prvním druhem cvičení ve svém okolí nesetkáte, máte možnost vyzkoušet něco podobného, stejně zábavného i účinného. Zumba zkrátka frčí! Jestli máte ráda aerobik, ale chcete změnu, je právě tohle to pravé! Určitě si nebudete připadat jako na cvičení. Cvičení kombinuje populární prvky latinskoamerických tanců s prvky aerobiku. U nás se zumba objevila poměrně nedávno (před dvěma roky), zatímco v Kolumbii už ji znají deset let. Cílem těchto cvičebních stylů je dokázat, že hubnout se dá s úsměvem a zábavně.

Foto: Zbyněk Prokop

Při tanci se střídá rychlé a pomalé tempoFoto: Zbyněk Prokop

Hnacím motorem je opět rytmická hudba, která vás zkrátka lapí a už nepustí. Instruktoři tvrdí, že nepotřebujete být tanečně nadané, abyste to zvládly. Výhodou oproti fortessu je, že je rozšířená po celé republice, a proto i rozdělená do skupin podle stupně pokročilosti. Při tanci se střídá rychlé a pomalé tempo a ani minutu se nebudete nudit, natož nechávat tělo oddechnout. Úžasně se vytvarujete a zlepšíte kondici stejně jako při fortessu.

Tancem se dá vytvarovat nádherná postava a není to žádná ulejvárna. Mě chytil fortess. A kdy se necháte strhnout tancem vy?

Chcete změnit životní styl a shodit přebytečná  kila ještě do léta a natrvalo? Začít se dá kdykoli. Informace navíc, tipy na zdravý jídelníček a novinky ve cvičení najdete na Facebooku a v mém pravidelném deníčku. Pro všechny stále funguje poradna trenéra Michala Šubra.

Reklama

Načítám