Hlavní obsah

Salsa vás dostane!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Salsa má šťávuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

V poslední době mě láká čím dál víc naučit se salsu. Jsem sice fitness trenér, ale jako bývalý tanečník latinsko-amerických tanců mám k tomuto tanci blízko a myslím si, že je to úžasný sbližovací prostředek pro muže a ženu. Pro manželský pár je to nový impuls a vztah to jen obohatí.

Článek

Salsa patří mezi nejdynamičtější hudební styly. Výraz salsa pochází ze španělštiny, znamená omáčka a je to to, co dává latinské kuchyni její ostrou chuť. Termín salsa se dá z hudebního hlediska velmi jednoduše srovnat se slovem swing (houpat). Výraz popisuje pocit, jenž skrývá širokou paletu emocí a hudebních vyjádření. Chyba je se domnívat, že se salsa vždy vyznačuje rychlým krokem a pulsujícím tempem. Opak je pravdou, může být i pomalá a romantická, popřípadě někde mezi.

Salsa si získává srdce všech, kteří ji okusí a poznají volnost projevu. Můžete být dravá, smyslná, romantická, prostě taková, jaká jste vy. Zkrátka můžete být sama sebou.

Salsa na výsluní

Osudnými pro latinskou hudbu se stali Beatles, kteří ji odsunuli do pozadí. Bylo nutné udělat něco pro oživení. Byl potřeba nový název, produkt, to, co osloví velkou část populace - a tím se stala salsa.

Název se zpopularizoval a zapsal se do povědomí lidí na celém světě. Mezi nejslavnější interprety se řadí Willie Colón, Ismael Miranda a Ruben Bládes. Nejvíce in byla salsa v letech sedmdesátých. V osmdesátých letech ji vystřídala jednodušší merengue, devadesátá léta a začátek 21. století už patří jen hříšné salse.

Jak vznikala

Mambo, bomba, plena, son, danzon, guaguanco. Jak jsem se dočetl, kořeny salsy leží především na Kubě a v Puerto Ricu. Odtud byla rozšířena po Americe a byla vystavena různým vlivům, vytvářely se různé styly, prostě salsa je tanec volných stylů. Každý tanečník ji tančí po svém. Nejčastěji se setkáváme s kubánskou salsou, newyorskou salsou a třeba ruedou. U nás se donedávna vyučovala pouze kubánská salsa, ale to už se změnilo. Kubánská salsa se vyznačuje tím, že pohyb páru je orientován po kruhu, ale v LA salse celkový pohyb páru vychází z přímočarého pohybu. Má i prvky z hip hopu, break dance apod., zkrátka pikantní omáčka.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nejrozšířenější je kubánská verze salsyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Co na sebe?

Zeptal jsem se lektorů a tanečníků. Lze prý tančit v čemkoliv, hlavně se musíte cítit dobře. Není vůbec pravda, že musíte mít šaty pošité flitry a vysoké podpatky..., ale nikdo vám to nezakazuje. Zkuste si vzít, v čem se cítíte pohodlně, umožňuje vám volný pohyb (kalhoty, sukně, šaty, cokoliv je přípustné). Doporučuje se obléci do ležérního, spíše sportovního oblečení. Tričko a volné kalhoty, přes které si přivážete šál nebo šátek, jsou dostačující.

Taneční obuv

Tančit můžete také v obuvi, která je vám pohodlná - mokasíny, tenisky, v botách na podpatku a vlastně i v bačkorách. Nevhodná je pouze tvrdá podrážka. Do sálů se nesmí nosit boty typu jehly. A když, musí být opatřeny podpatěnkami. Nicméně vás ale v jehlové obuvi budou bolet nohy, a proto doporučuji opravdu vyzkoušené boty.

Co se přiučíte?

V kurzu salsy se naučíte základní krokové variace. Utvoříte si svůj styl, každý slyší hudbu trochu jinak. Salsa nemá mnoho pravidel. Lektorka vám na začátku pomůže najít rytmus a pak nadále budete následovat rytmus svého srdce, začnete improvizovat a to je to nádherné.

S partnerem i bez

Samozřejmě salsa je párový tanec, ale existují i kurzy pro jednotlivce - tedy partnera mít nemusíte. A to, co se naučíte, můžete využít potom i v páru.

Tak, milé dámy, nechcete se trochu zavlnit? Třeba na webu centra tance, salsawebu, bohemian salse najdete kurzy právě pro vás.

Přeji vám hodně radosti a ladných pohybů, třeba se u salsy někde potkáme...

Reklama

Načítám