Hlavní obsah

Jak dát dudlíku sbohem

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Neřešte každý pláč dudlíkemFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Znáte to samy, dítě začne plakat a vy dobře víte, že je přebalené, najedené, zkrátka nic mu není. Dudlík by měl být tou poslední věcí, kterou použijete k tomu, abyste ho uchlácholila. Jak s ním účinně skoncovat?

Článek

Měly byste si uvědomit, že je možná pouze unavené, znuděné nebo znovu hladové. Zjistit příčinu takového vzlykání bývá zpravidla nejtěžší. Dítě v tomto věku neumí mluvit ani naznačovat. Na druhou stranu, pokud je opravdu jen znuděné, žádný dudlík mu v takové chvíli nepomůže.

Proč mu dáváte dudlík?

Zamyslete se nad tím, proč mu vlastně chcete dudlík dát. Je to pouze jednoduchý způsob, jak ho umlčet, když vaše pozornost je zaneprázdněna něčím jiným? „S dítětem se dostáváte do situací, které jste před tím nezažily, kolikrát nevíte, jak se zachovat, co je správně, co už ne. Do toho spousta práce okolo. Když nevidím konkrétní příčinu pláče, je dudlík to nejjednošší řešení, hlavně když je chvilku klid," svěřuje se mladá maminka Karin. Čím dříve však dítě přestane s dudlíkem, tím snazší „odvykací kúra" bude. Proto je ideální, když dítě přestává dostávat dudlík zhruba v půl roce svého života.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Zjišťujte, jestli dítě dudlík opravdu potřebujeFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Buďte vynalézavá

Když začne takhle bezdůvodně plakat, vymyslete si nějakou hru. Vyzkoušejte cokoli, co vás napadne, jak ho zabavit. Upoutáte tak jeho pozornost na něco jiného, ikdyž to vyžaduje trpělivost a důslednost z vaší strany, abyste nepolevily. Uvidíte, že takový přístup přinese své plody, dudlík upadne brzy v zapomnění a bude to mnohem jednodušší cesta než o pár měsíců později.

Potíže v pozdějším věku

Při odvykání staršího dítěte se připravte na špatné nálady, které dítěti odebíráním dudlíku způsobíte. V této době se již dudlík stal součástí jeho života a může se stát, že s tímto problémem budete zápasit až do tří nebo i čtyř let jeho života.

A jak vám se podařilo zbavit dítě tohoto neblahého návyku? Co dělat v případě, že dítě začne jako náhradu používat svůj roztomilý paleček?Máte nějakou osvědčenou radu? Své zkušenosti nám pište na info@prozeny.cz .

Zdroj: Dámskájízda.cz

Reklama

Načítám