Hlavní obsah

Barva šatů odhalí, jaká jste

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Záliba v růžové znamená bezradnostFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Každá máme tu „svou" barvu. Byla ale vždy taková? Podle čeho si je v průběhu života vybíráme? Barvy o nás hodně vypovídají a my vám řekneme co.

Článek

Barevný impuls

Barva není fyzikální pojem, ale vzniká v lidském vědomí. Výkladem a viděním barev se zabývali řečtí učenci od Aristotela k Platonovi. A zkoumání barev na lidskou psychiku prostupuje až do současnosti, proto jsou tak oblíbené testy barev a přikládá se jim důležitý význam.

Držíte si odstup

Černá barva je v pohádkách symbolem zla. V reálu značí pokušení, svádění viz černé večerní šaty nebo černé spodní prádlo. Její druhou stránkou je serióznost, jednota a uzavřenost. Lidé v černé k sobě intuitivně inklinují. Doporučuje se k pracovním pohovorům. Naznačuje neutralitu a sebevědomí. Je to univerzální barva, můžete ji kombinovat s jakoukoliv jinou barvou, která dokončí výpověď o duši nositele.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Modrá je barva aristokratůFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Jste nad věcí

Bílá upoutává pozornost a vy jste k nepřehlédnutí, i když nejste křiklavá. Má tu dobrou vlastnost, že v blízkosti obličeje zneviditelní vrásky. Je symbolem dobra a nevinnosti, evokuje lehkost, na druhé straně je tu i náznak určité rezervovanosti.

Nepřiznáte barvu

Šedá barva je symbolem loajality a respektování názorů druhých, ale také znamením skrývání, utajování a hrané nenápadnosti. Je to opět neutrální barva, která se dobře kombinuje bez problémů s ostatními. Když se to ale s šedou barvou přežene, vypadáte nudně - jako šedá myš.

Nepřekračujete pravidla

Tmavě modrá je decentní a důstojná barva. Je to barva aristokratů a v současnosti je v oblibě hlavně u právníků a politiků. V tmavě modré působíte seriózně a distingovaně. Když je modré hodně, působíte chladně, nezúčastněně.

Jste věrná

V hnědé barvě působíte jako rodinný typ, obětavě, starostlivě. Rozhodně v ní nevypadáte progresivně a ve spojení s určitým typem postavy působí zemitě. Aristokraté hnědou barvu označovali za barvu venkova.

Jste si jistá sama sebou

Červená je barva srdce a krve. Je to průbojná a dynamická barva, vypovídá o vaší asertivitě. Má erotický podtext. Upozorňuje na vlastní ego a dominanci. Světlý jasný odstín symbolizuje „dopředu a nikdy zpět". Vzhledem k obličeji musíte zvolit ten správný odstín. Jasná červená sluší tmavovláskám, světlovláskám jdou lépe tmavší tlumenější odstíny červené.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Červená má erotický podtextFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Toužíte po něze

Růžovou barvu volte spíš jako doplňkovou. Působí příliš něžně, upozorňuje na vaši bezbrannost.

Občas ztrácíte půdu pod nohama

Žlutou barvu mají rádi lidé, kteří jsou volnomyšlenkáři, milují změny, pohyb a novinky. Mají bystrého ducha a je v nich velkorysost a nadhled. Přiřazením k jednomu ze čtyř archetypů odpovídá žlutá sangvinikovi. Mimózově žlutá bude barvou jarní sezony.

Požadujete jistotu a záruky

Tmavé odstíny zelené působí klidným dojmem, nositel je označován za pokrokového a někoho, kdo neustupuje ze svých cílů a požadavků. Zůstává v pozadí a nebudí žádnou pozornost.

Jste optimistická a společenská

Oranžová barva je optimistická. Je to barva komunikace, pospolitosti a družnosti, ale obvykle bez hloubky. Aby nevyvolala averzi, musí se používat omezeně. Předávkováním působí hlučně, banálně, jednoduše a povrchně.

Teplé odstíny barev milují extroverti a studené introverti. I k jednotlivým měsíčním znamením jsou přiřazeny barvy. Barvy působí na podvědomí a ovlivňují vaši náladu víc, než si připouštíte.

Reklama

Související témata:

Načítám