Hlavní obsah
4,3
(3)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

„Pákistánská kuchyně si vzala z indické to nejlepší a přidala maso,“ říká autorka kuchařských knih a lektorka kurzů vaření Valijah Rashidová. Tenhle její recept na domácí kořeněné kari je právě takový: perfektně ochucená omáčka je plná voňavého koření a šťavnatým masovým kuličkám opravdu sluší.

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Masové kuličky
  • 500 g hovězího mletého masa
  • 1 ks cibule
  • 2 snítky čerstvého koriandru
  • 1 ks čerstvá chilli paprička
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička čerstvého zázvoru
  • 1 ks vejce
  • 3 lžíce cizrnové mouky
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky sušeného koriandru
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • 1/2 lžičky koření garam masala
  • 1 špetka pepře
  • 6 lžic oleje
Omáčka
  • 3 lžíce přepuštěného másla
  • 1 ks cibule
  • 1/2 plechovky rajčat
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička čerstvého zázvoru
  • 1 ks čerstvá chilli paprička
Celé koření na omáčku
  • 1 ks bobkového listu
  • 1/4 ruličky skořice
  • 1 g černého kardamomu
  • 2 ks zeleného kardamomu
  • 1/2 lžičky hřebíčku
  • 1 lžička celého římského kmínu
Mleté koření na omáčku
  • 1 lžička sušeného koriandru
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1/2 lžičky koření garam masala
  • 1 lžička soli
Na dokončení
  • 3 lžíce bílého jogurtu
  • 1 hrst čerstvého koriandru
Článek

Postup

01.

Na masové kuličky nakrájejte najemno jednu malou cibuli, nastrouhejte oloupaný zázvor, prolisujte česnek a najemno nasekejte chilli papričku podle chuti. Do mísy dejte maso (v Pákistánu se obvykle používá jehněčí, kuličky jsou ale výborné i z dostupnějšího hovězího), cibuli a všechny ostatní ingredience včetně koření (snítky koriandru nasekejte najemno i se stonky) a pořádně je promíchejte, ideálně rukou, až bude hmota soudržná tak, že z ní půjdou tvarovat kuličky (případně přidejte ještě trochu cizrnové mouky).

Tip: Cizrnová mouka je skvělá bezlepková alternativa k běžné mouce. Má vysoký obsah bílkovin, skvěle pojí a má neutrální chuť, takže ji můžete použít ve slaných i sladkých receptech.

02.

Ruce si lehce potřete olejem a z masové hmoty vytvořte kuličky velké asi jako vlašský ořech. V hrnci rozpalte větší množství oleje na středně vysokou teplotu. Vložte do něj kuličky, opatrně je vařečkou odlepte ode dna a smažte asi 10 až 12 minut, podle velikosti. Během smažení kuličky obracejte. Hotové kofty odkládejte na papírový kuchyňský ubrousek.

Tip: Kuličky musí být v oleji ponořené alespoň ze tří čtvrtin. Olej ušetříte, když je budete smažit postupně v užším vyšším hrnci.

03.

Na omáčku si připravte k ruce všechno koření. Nastrouhejte oloupaný zázvor, chilli papričku nakrájejte nadrobno, česnek prolisujte. Oloupanou cibuli rozmixujte v robotu na hrubší pastu a rajčata z plechovky můžete také ještě překrájet na menší kousky.

04.

V hlubší pánvi rozehřejte větší množství tuku na středně vysokou teplotu (Vaijah Rashidová radí použít směs přepuštěného másla a oleje). Vložte do něj všechno celé koření a krátce orestujte, až se rozvoní. Poté přidejte cibulovou pastu a za stálého míchání ji orestujte dosklovata. Až cibule zesklovatí, přidejte chilli papričky, česnek a zázvor a ty už jenom krátce rozmíchejte v horkém tuku.

05.

Do pánve přidejte nakrájená rajčata, zvyšte teplotu a za stálého míchání zprudka vyduste na tuk. Teď přidejte i mleté koření a sůl podle chuti, zalijte trochou horké vody, stáhněte plamen a přiklopené zvolna duste asi hodinu. Občas zamíchejte a případně přidejte ještě trochu vody, objem vody ale v průběhu dušení udržujte minimální.

06.

V průběhu dušení se všechny chutě propojí, vytratí se ostrá rajčatová kyselost a v pánvi se začne oddělovat tuk: takhle má vypadat správný základ na autentické kari. Ke konci dušení nařeďte obsah pánve trochou vody do požadované konzistence a metličkou postupně vmíchejte bílý jogurt na zjemnění. Do základu vložte připravené masové kuličky a nechte je dobře prohřát. Podávejte bohatě posypané čerstvým koriandrem. Jako příloha se nejvíc hodí rýže basmati a (nebo) placky čapátí.

Tip: Valijah Rashidová doporučuje v jogurtu rozmíchat lžičku kukuřičného škrobu a až pak zamíchat do omáčky. Jogurt se tak zaručeně nesrazí.

Domácí indicko-pákistánská kuchyně se do chladnějších podzimních dní skvěle hodí. Voňavé koření vás zahřeje a hrnec skvělého jídla připravíte i z dostupných a levných surovin. Jak připravit základ na pořádné kari?

Reklama

Načítám