Hlavní obsah
3,6
(30)
Foto: Zdeňka Hanáková

Foto: Zdeňka Hanáková

Nekynuté placky čapátí z celozrnné mouky patří v indické kuchyni mezi nejoblíbenější. Jsou měkké a chuťově neutrální, takže se skvěle hodí ke všem bohatě kořeněným pokrmům. Na jejich přípravu vám budou stačit čtyři základní suroviny.

15 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 kusů
Budete potřebovat
  • 1 hrnek hladké celozrnné mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce oleje
  • 1/4 hrnku vlažné vody
Článek

Postup

01.

Do mísy vsypte mouku, přidejte sůl, olej a vodu a rukou zpracujte vláčné a pružné těsto. Vodu přidávejte postupně, těsto se nesmí na ruku příliš lepit, zároveň ale při válení trochu mouky pojme, takže nesmí být příliš tuhé. Pokud si nejste jisti, raději přidejte trochu víc vody a těsto dolaďte na požadovanou hustotu přidáváním mouky, obráceně to jde velmi těžko. Vypracované těsto lehce potřete olejem a nechte chvíli odpočinout.

Tip: Na přípravu čapátí se nejvíc hodí celozrnná mouka atta, placky z ní se krásně nafukují a seženete ji ve specializovaných prodejnách. Uspokojivé výsledky ale dosáhnete, i když použijete běžnou celozrnnou hladkou mouku.

02.

Těsto rozdělte na pět stejných částí. Každou z nich v rukou chvíli překládejte tak, abyste do nich dostali trochu vzduchu. Poté je prsty po obvodu zploštěte tak, že vznikne placka s trochu silnějším středem. Takhle připravené placky rozválejte natenko a dokulata.

Tip: Rozválené placky nenechávejte dlouho stát, těsto pracuje a měkne.

Foto: Zdeňka Hanáková

Překládání těsta není složité: kousek povytáhněte, přeložte zpátky, placku pootočte a párkrát to zopakujte. Prsty vytvořte tenký okraj po celém obvodu a rozválejte natenkoFoto: Zdeňka Hanáková

03.

Nasucho rozpalte pánev se silným dnem na vysokou teplotu. Na začátku můžete pánev lehce vytřít pomocí ubrousku olejem, poté už ale žádný tuk nepřidávejte. Placku opečte z jedné strany lehce dozlatova, potrvá to jenom chviličku. Poté ji otočte a druhou stranu pečte, až na ní začnou naskakovat hnědé puchýřky. Znova otočte a dopečte: čistou srolovanou utěrkou placku přitom lehce přimáčkněte postupně po celém obvodu, krásně se nafoukne.

04.

Hotové placky skládejte na talíř. Povrch lehce potřete máslem a udržujte v teple, až budou připraveny všechny.

Reklama