Hlavní obsah

Španělské masové kuličky v rajské omáčce: albóndigas

Hodnocení:
(74)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Albóndigas con guisantes, neboli masové kuličky s hráškem, jsou jedním z nejběžnějších španělských jídel. Podávané s výraznou rajčatovou omáčkou, dobrým vínem a čerstvou bagetou by mohly být způsobem, jak se alespoň chuťově na chvíli přesunout na slunný jih.

Ingredience pro:
6 porcí
Na kuličky
  • 600 g míchaného mletého masa
  • 1 vejce
  • 30 g strouhanky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 hrst hladkolisté petržele
  • 1 lžíce mleté pálivé papriky
  • 50 g mléka
  • sůl a pepř
  • olivový olej
Na omáčku (rajčata můžete dát i čerstvá)
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 125 ml vína
  • 1 l pasírovaných rajčat
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 2 lžičky čerstvých bylinek
  • sůl a pepř
  • balzamikový ocet
Ze zeleniny (lze vynechat)
  • 2 mrkve
  • 2 hrsti mraženého hrášku
Článek

Postup

Krok 1: Maso zlehka propracujte s vejcem, strouhankou nebo nadrobeným světlým pečivem, prolisovaným česnekem, sekanou petrželí, paprikou, mlékem, malou lžičkou soli a pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře. Navlhčenýma rukama pak tvořte kuličky.

Krok 2: Kuličky můžete buď jako já ve velké pánvi na troše oleje osmažit – stačí jen do momentu, kdy se zatáhnou a trochu opečou, dovaří se pak v omáčce. Zdravější verze je olejem je jen potřít a upéct v troubě a poslední možnost je vložit je syrové do vroucí omáčky a asi 20 minut vařit přímo v ní.

Krok 3: Kuličky vyndejte děrovanou lžící z pánve a na výpeku nechte zesklovatět najemno pokrájenou cibuli. Přidejte nasekaný česnek, kolečka mrkve a uzenou papriku (omáčce dodá skvělý, lehce zauzený šmak), nechte jen pár vteřin rozvonět, zalijte vínem a přiveďte k varu.

Krok 4: Vmíchejte passatu (my máme doma rádi hodně omáčky, proto dávám litr, ale dost dobře si vystačíte i jen s 500 ml), bobkové listy, bylinky dle chuti (hodí se oregano, rozmarýn, tymián, saturejka či jejich mix), osolte a bez bez pokličky 20 minut povařte. Do pánve vraťte kuličky i se šťávou, kterou pustily, a ještě asi 10 minut prohřívejte. Opepřete a dochuťte trochou balzámového octa, případně cukru, pokud máte radši sladkou rajskou.

Krok 5: Podávejte s těstovinami, bramborami (ve Španělsku často narazíte i na hranolky), čerstvým pečivem nebo salátem.

Tip: Pro výraznější chuť do masa pomelte nebo nasekejte i kus paprikového salámu chorizo. Hrášek i mrkev můžete vynechat, ale trochu zeleniny omáčce jedině prospěje.

Ale teď už zpátky do Česka! Máte rádi dobroty z mletého masa? Pak můžete vyzkoušet třeba klasický karbanátek jako od babičky.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek