Hlavní obsah

Recepty mého srdce: Upečte si kuře ve svítku podle čtenářky Jany

Foto: Archiv redakce

Se čtenářkou Janou se určitě mnohé z vás potkáváte pravidelně v diskusích. A my ji navštívili osobně!

Jsou jídla, která člověk vaří už léta. Nemusí být nijak složitá, ale jsou vynikající a při jejich přípravě vás hřeje u srdce. A přesně o takových receptech bude náš nový seriál. Začínáme čtenářkou Janou!

Článek

„Po své babičce, tátově mamince, mám tři recepty. První je vynikající nastavovaná kaše, druhý králík na černo, se kterým jsem už v jedné soutěži zvítězila, a třetí kuře ve svítku,“ prozradila nám čtenářka Jana, když nás vítala na obecním úřadě v obci Ledečko, kde bydlí a kde nám zařídila kuchyň, ve které bychom mohli recept krok po kroku nafotit. „Ta moje je příliš malá,“ vysvětlila už na začátku, když jsme ji do našeho nového seriálu teprve začali přemlouvat.

Jana je geoložka snad celou svojí duší, učí na základní škole a ve volných chvílích se věnuje zahrádce, manželovi i dětem. Občas zajde i sem na stránky ProŽeny.cz a dělí se s ostatními v diskusích o své recepty. I proto se nechala doslova „ukecat“, aby byla „první statečnou“ v našem novém seriálu Recepty mého srdce.

„Kuře ve svítku připravovala moje babička. Nejezdili jsme k ní často, ale měla jsem to u ní ráda. Pár let poté, co zemřela, mě táta poprosil, jestli bych mu tento pokrm nenachystala,“ vzpomíná Jana. Přesný recept sice tehdy neměla, ale co si pamatovala, to vyzkoušela. A vyšlo to! Teď patří do její stálé „hitparády“ dobrot, na které se nezapomíná. Dělá ho po paměti a všeho dává „přiměřeně“ .

Na 4 porce budete potřebovat:1 menší kuře nebo 4 kuřecí špalíky, grilovací koření, sůl, pepř, 4 lžíce oleje, 4 lžíce másla. Na svítek: 300 g dětské krupičky, 300 ml mléka, sůl, lžičku prášku do pečiva, 4 vejce, zeleninu jako přílohu

Foto: Archiv redakce

Buď můžete použít naporcované celé kuře, anebo špalíčky

Postup:Troubu rozehřejte na 180 stupňů. Kuře omyjte a naporcujte. Pak ho stačí jen posypat oblíbeným kořením (Jana dává grilovací koření), přidejte sůl, a kuře rozložte po pekáčku. Pokud chystáte návštěvu, není problém použít větší pekáček a přichystat třeba hned 10 porcí naráz.

Foto: Archiv redakce

Kousky masa omyjte a vyskládejte do pekáčku

Kousky kuřete pokapejte olejem, poklaďte máslem, podlejte horkou vodou a dejte tento základ péct, bude to trvat asi 45 minut. Můžete ho samozřejmě občas polít vypečenou šťávou. Připravte se, že už po pár minutách to začne po bytě vonět. Ani u nás to nebylo jinak, takže se každých pár minut otevřely dveře a přišel na výzvědy někdo ze zaměstnanců úřadu.

Foto: Archiv redakce

Posypte oblíbeným kořením, chybu neuděláte s grilovacím

Hned poté, co dáte kuře do trouby, si ještě připravte základ svítku. Krupičku zalejte v míse mlékem a nechte ji nabobtnat. Po půl hodině čekání oddělte žloutky od bílků. Ke krupičce přidejte žloutky, sůl a prášek do pečiva. Promíchejte, z bílků ještě vyšlehejte tuhý sníh, který opatrně vmíchejte do těsta, které by mělo být asi tak husté jako na lívance.

Foto: Archiv redakce

Mléko patří ke krupici. A žloutky také!

Vyndejte pekáček z trouby a svítkem kuře zalejte. Vše ještě vraťte do trouby a pečte dalších asi 30 minut, dokud se na povrchu nevytvoří jemná kůrka a svítek nebude uvnitř pevný. Skvěle k tomuto účelu poslouží tradiční test špejlí. „Svítek do sebe natáhne i část šťávy z kuřete, takže nebude vysušený, ale bude sytý a chutný,“ přidává tip Jana. Podávejte s oblíbenou zeleninou, třeba červenou řepou, kyselou okurkou nebo domácím kysaným zelím.

Foto: Archiv redakce

Sníh z bílků přidejte ke krupičce

Foto: Archiv redakce

A svítek je připraven!

Jak asi vidíte na fotkách, chystali jsme společně hned 10 porcí. Pochutnávali jsme si totiž nejen my, ale prakticky celý místní úřad v Ledečku. Společně s Janou vám přejeme dobrou chuť a nezapomeňte napsat do diskuse, jak vám chutnalo!

Foto: Archiv redakce

Kuře se svítkem bylo vydatné a moc dobré

Foto: Archiv firem

Tihle pomocníci se vám při pečení podle dnešního receptu budou hodit! Na foto (zleva): pekáček z varného skla Tescoma, dutá mašlovačka, kterou lze naplnit, a tradiční ruční šlehač

Přihlaste se také! Nenechte v tom Janu samotnou a podělte se s ostatními o recepty, na které se vážou nějaké speciální, vašemu srdci drahé vzpomínky. Stačí napsat na michal@prozeny.cz. Přijedeme za vámi, vše nafotíme a ještě si společně pochutnáme!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama