Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Archiv redakce

Foto: Archiv redakce

Aktualizováno

Svítek je staročeské vaječné jídlo. Někdy se peče na pánvi, jindy v troubě, dává se jako vložka do polévky nebo se polévá sirupem a využívá se jako sladká buchta. My pro vás máme recept na kuře zalité svítkem, kterým určitě ozvláštníte váš jídelníček.

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Kuře
  • 4 lžíce másla
  • 4 lžíce oleje
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky grilovacího koření
  • 4 ks kuřecích paliček
Svítek
  • 300 g dětské krupičky
  • 300 ml mléka
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 4 ks vejce
Obloha
  • 200 g čerstvé zeleniny
Článek

Postup

01.

Troubu rozehřejte na 180 stupňů. Paličky omyjte a vložte do pekáčku. Pak je posypejte kořením, pokapejte olejem, poklaďte máslem, podlejte horkou vodou a dejte tento základ péct. Bude to trvat asi 20 minut.

02.

Hned poté, co dáte kuře do trouby, si připravte základ svítku. Krupičku zalejte v míse mlékem a nechte ji nabobtnat. Po půl hodině čekání oddělte žloutky od bílků. Ke krupičce přidejte žloutky, sůl a prášek do pečiva. Promíchejte, z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který opatrně vmíchejte do těsta, které by mělo být asi tak husté jako na lívance.

03.

Vyndejte pekáček z trouby a svítkem kuře zalejte. Vše vraťte do trouby a pečte dalších asi 30 minut, dokud se na povrchu nevytvoří jemná kůrka a svítek nebude uvnitř pevný. Skvěle k tomuto účelu poslouží tradiční test špejlí. Podávejte s čerstvou zeleninou. Jako příloha se hodí také červená řepa, kyselé okurky nebo domácí kysané zelí.

Reklama

Související témata:

Načítám