Hlavní obsah

Recepty od čtenářů: Flíčky se zelím a slaninou

Foto: Petr Makovička

Jana si osvěžila jídlo z dětství vylepšeným receptem od čtenářky Miluše

Pamatujete „šunkofleky“? V naší školní jídelně byly snad dvakrát do měsíce a k tomu je jako rychlou, levnou a snadnou večeři dělávala moje mamka. Přes to všechno jsem na flíčky ale nezanevřela a v dnešním receptu od Miluše Hrochové jsem vyzkoušela i variantu její babičky – vylepšenou o skvělé zelí, navíc bez vajíčka!

Článek

Tak jestli máte chuť na malou připomínku (nejen) dětství, hurá do vaření!

Na 4 porce potřebujete: 350 g flíčků, 200 g anglické slaniny, 1 větší cibuli, 2 lžíce sádla, 1/4 hlávky bílého zelí, 2 dl vody, sůl a pepř.

Foto: Petr Makovička

I z mála se dá uvařit hodně

Zelí nakrájejte na tenké nudličky a ty následně pokrájejte znovu napříč na malé kousky.

Foto: Petr Makovička

Cibuli osmahněte na sádle a přidejte nakrájené zelí

Cibuli nakrájejte nahrubo a osmahněte na kousku sádla dozlatova. Ve chvíli, kdy cibule začíná hnědnout, přidejte nakrájené zelí, zalijte asi 2 dl vody, osolte, pořádně opepřete a zelí duste, dokud nezměkne. Když je zelí hotové, sundejte poklici a nechte odvařit všechnu případnou přebytečnou vodu.

Foto: Petr Makovička

Cibuli se zelím osolte, opepřete, zalijte vodou a nechte dusit

Anglickou slaninu nakrájejte na kostičky a na pánvi ji opečte – další tuk není potřeba, slanina jej pustí dost.

Flíčky vhoďte do vroucí osolené vody (na 350 g těstovin by to mělo být aspoň 3,5 l vody) a případně zakápněte lžící oleje, aby se k sobě tolik nelepily – i když zrovna v jejich případě slepení asi nejde úplně zabránit.

Foto: Petr Makovička

Dejte vařit flíčky a mezitím si nakrájejte slaninu a opečte ji na pánvi, obojí pak vmíchejte do dušeného zelí s cibulí

Hotové flíčky ihned (jinak se slepí v nerozdělitelnou hmotu) promíchejte se zelím a opečenou slaninou a je hotovo!

Foto: Petr Makovička

Hotové jídlo stačí naservírovat a o pochvaly ze strany jedlíků nebude nouze

Jaká jídla, která vám připomínají dětství, děláváte dodneška i vy? Pošlete mi recept na jana.ch@prozeny.cz!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama