Článek
V případě receptu na tyto závitky jde o jeden z těch, které nezaberou příliš času a zvládne je v podstatě každý. Vyzkoušíte je také?
Na 2 porce potřebujete: 2 plátky z hovězí kýty, 1 lžičku sardelové pasty, 70 g špeku, majoránku, 2 větší cibule, 2 lžíce oleje nebo sádla a 500 ml hovězího vývaru. Jako příloha se hodí brambory.

Základem jsou hovězí řízky, sardelová pasta, špek a majoránkaFoto: Mona Martinů
Hovězí plátky očistěte a pořádně naklepejte. Z jedné strany je pak pomažte sardelovou pastou. Tu buď koupíte v tubě v obchodě, nebo si ji můžete vyrobit rozemletím sardelek (v obchodě je najdete častěji pod názvem ančovičky) z plechovky.

Plátky masa naklepejte, namažte sardelovou pastou a posypte majoránkouFoto: Mona Martinů
Pomazané plátky masa důkladně posypejte majoránkou, která masu dodá neodolatelnou vůni. Špek nakrájejte na tenké plátky a položte na připravené řízky. Ty pak jednoduše srolujte jako malé roládky. Takto připravené závitky omotejte bílou nití nebo kuchyňským provázkem, aby se během dušení nerozvinuly.

Plátky masa pokladené špekem zarolujte jako ptáčkyFoto: Mona Martinů
Obě cibule nakrájejte a orestujte je na rozpáleném oleji. Když cibulka začne zlátnout, zprudka na ní opečte připravené závitky. Ty pak zalejte hovězím vývarem a pod pokličkou nechte dusit asi 1 hodinu, dokud maso nebude úplně měkké. Podle potřeby maso během dušení podlijte ještě trochou vody nebo vývaru. Když je maso hotové, vyjměte jej z omáčky a tu nechte pomalým vařením ještě zredukovat, aby zhoustla.

Závitky orestujte na cibuli a duste podlité vývaremFoto: Mona Martinů
Závitky se dají dělat i mnoha jinými způsoby. Ochutnat můžete třeba babiččiny bavorské roštěnky nebo vepřové rolky plněné mletým masem.

Jako příloha se skvěle hodí bramboryFoto: Mona Martinů
Vaříte doma nějakou skvělou specialitu? Podělte se o recept s ostatními a pošlete mi jej na e-mail jana.ch@prozeny.cz. Nejzajímavější z nich zveřejníme a odměníme drobným dárkem.