Článek
V případě receptu na tyto závitky jde o jeden z těch, které nezaberou příliš času a zvládne je v podstatě každý. Vyzkoušíte je také?
Na 2 porce potřebujete: 2 plátky z hovězí kýty, 1 lžičku sardelové pasty, 70 g špeku, majoránku, 2 větší cibule, 2 lžíce oleje nebo sádla a 500 ml hovězího vývaru. Jako příloha se hodí brambory.
Hovězí plátky očistěte a pořádně naklepejte. Z jedné strany je pak pomažte sardelovou pastou. Tu buď koupíte v tubě v obchodě, nebo si ji můžete vyrobit rozemletím sardelek (v obchodě je najdete častěji pod názvem ančovičky) z plechovky.
Pomazané plátky masa důkladně posypejte majoránkou, která masu dodá neodolatelnou vůni. Špek nakrájejte na tenké plátky a položte na připravené řízky. Ty pak jednoduše srolujte jako malé roládky. Takto připravené závitky omotejte bílou nití nebo kuchyňským provázkem, aby se během dušení nerozvinuly.
Obě cibule nakrájejte a orestujte je na rozpáleném oleji. Když cibulka začne zlátnout, zprudka na ní opečte připravené závitky. Ty pak zalejte hovězím vývarem a pod pokličkou nechte dusit asi 1 hodinu, dokud maso nebude úplně měkké. Podle potřeby maso během dušení podlijte ještě trochou vody nebo vývaru. Když je maso hotové, vyjměte jej z omáčky a tu nechte pomalým vařením ještě zredukovat, aby zhoustla.
Závitky se dají dělat i mnoha jinými způsoby. Ochutnat můžete třeba babiččiny bavorské roštěnky nebo vepřové rolky plněné mletým masem.
Vaříte doma nějakou skvělou specialitu? Podělte se o recept s ostatními a pošlete mi jej na e-mail jana.ch@prozeny.cz. Nejzajímavější z nich zveřejníme a odměníme drobným dárkem.