Hlavní obsah

Recepty: Pohrajte si s pudinkem

Foto: lifesambrosia.com

I obyčejný pudink může vypadat luxusněFoto: lifesambrosia.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdo ho raději úplně horký, jiný si zase nepochutná než na pořádně vychlazeném a ztuhlém. Ať už patříte do té či oné skupiny, určitě dobře víte, že se s pudinkem v kuchyni dá opravdu vyhrát. Dá se dokonce připravit i v domácí pekárně nebo v mikrovlnce, a když z něj potom uděláte krém na moučník, není co řešit. Je dokonalý!

Článek

Pokud se vám nechce stát u sporáku, hlídat mléko, aby se nepřipálilo, a řešit žmolky, připravte pudink v domácí pekárně. Pravda, příprava je sice zdlouhavější a určitě i nákladnější, ale kdo to zkusil, nelituje – pudink je pak jemný a krásně promíchaný. Jak na to? Budete potřebovat litr mléka, dva pudinky a cukr dle chuti. Nejprve dejte do nádoby na pečení chleba asi 750 ml mléka a pekárnu zapněte na program džem. Ve sklenici rozmíchejte pudinkový prášek ve zbytku mléka. Přilijte do pekárny a nechte 15 minut míchat (až do zhoustnutí). Někdo dokonce nechává program doběhnout až do konce. Stejně tak se dá pudink připravit v mikrovlnce – ten samý postup, akorát zkrácená doba – asi 5 minut.

Domácí pudink

Naše prababičky ještě nechodily do supermarketů pro speciální prášky za pár korun, pudink musely poctivě připravovat doma z vajec. Jak to dělaly? Připravte si 1 litr mléka, 6 polévkových lžic cukru krystal, 1 vanilkový cukr, 6 žloutků, 6 lžic kukuřičného škrobu. Ve 3 dcl mléka rozmixujte žloutky a maizenu, ve zbytku mléka na vařiči rozpusťte oba cukry. Když se mléko vaří, vlijte do něj směs se žloutky a vařte až do zhoustnutí. Hotový pudink nalijte do mističek na piškoty (napuštěné šťávou z ovoce) a nechte vychladnout.

A teď už jdeme na ty slibované hrátky…

Skořicové řezy s pudinkem

Potřebujete: 4 vejce, 20 dkg hladké mouky, 20 dkg cukru krystal, 1 prášek do pečiva, 1 dl oleje; Na náplně – 1 l mléka,3 vanilkové pudinky, 4 lžíce cukru, 2 vanilkové cukry, 2 kelímky zakysané smetany, 1 šlehačku, skořice

Postup: Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny, potom postupně přimíchávejte olej, mouku a prášek do pečiva. Těsto vylijte na plech s pečicím papírem. Potom uvařte pudink dle uvedeného množství (mléko, vanilkový pudink, cukr) a ještě horký ho nalijte na těsto. Pečte asi 25 minut na 180 stupňů. Na ještě teplý moučník budeme nalévat další polevu – smíchanou ze zakysané smetany a vanilkových cukrů. Pak už dobrotu nechte zchladnout úplně, potřete ji vyšlehanou šlehačkou a posypte skořicí.

Tip: Do pečené pudinkové vrstvy zamíchejte 1 ovocný jogurt (já miluju višňový), výsledek pak nemá chybu!

Pudinková bábovka

Potřebujete: 4 balíčky pudinků, 4 vejce, 1 dcl oleje, 1 dcl cukru krupice, 1 prášek do pečiva. Vejce s cukrem vyšlehejte důkladně do pěny, přidejte pudinkové prášky a prášek do pečiva. Znovu ještě promíchejte, nalijte do vymazané a vysypané formy na bábovku a pečte v troubě asi 35 minut. Upečenou bábovku můžete polít čokoládou.

Tip: Namíchejte různé druhy pudinků, dobrá je klasická kombinace čokoládový a vanilkový pudink.

Rychlé řezy s pudinkem

Potřebujete: 1 listové těsto, sáček dětských piškotů, 1 l mléka, 2 vanilkové cukry, 2 vanilkové pudinky, 4 lžíce cukru krupice, ovoce (na podzim může být i kompot)

Postup: Rozválejte polovinu listového těsta a položte ho na plech na pečicí papír. Na to naskládejte piškoty, zalijte uvařeným (s oba druhy cukru) a částečně vychladlým pudinkem. Pudink poklaďte ovocem, přikryjte druhým plátem listového těsta a pečte asi 25 minut na 170 stupňů. Nechte ztuhnout v lednici a pak si už jen pochutnávejte.

Dobrou chuť!

Reklama

Související témata:

Načítám