Hlavní obsah

Recepty pro zdravé srdce

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Chraňte svoje srdce!Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Mít srdce jako zvon. A hlavně zdravé. Mnohé výzkumy potvrzují, že způsob výživy je jedním z rozhodujících faktorů ovlivňujících naše zdraví. Jídlem se tedy můžeme i léčit...

Článek

Mít srdce jako zvon, to je přání mnoha z nás. Abychom měli skutečně zdravé srdce, musíme se o ně ale starat a pečovat. Dobré je začít správnou životosprávou a skončit třeba cvičením vhodným pro zlepšení oběhového systému. Ke vzniku kardiovaskulárních onemocnění přispívá mnoho faktorů. Některé z nich můžeme ovlivnit a sami změnit, některé jsou neovlivnitelné.

Neovlivnitelné faktory

Jedním z nich je genetická výbava - riziko vzniku srdečního onemocnění je mnohem vyšší, pokud jím trpěli už naši předkové. O tom, zda se narodíme jako muži nebo ženy, jsme také nerozhodovali. A právě muži jsou zde v nevýhodě. Nemocemi srdce jsou postihováni častěji než ženy. Navíc čím jsme starší, tím je riziko nemocného srdce vyšší.

Ovlivnitelné faktory

Pravidelně bychom měli chodit na preventivní prohlídky k lékaři, protože zmnohonásobit riziko může i zvýšená hladina krevních tuků, především cholesterolu, zvýšený krevní tlak či cukrovka. Rizikem, a to ovlivnitelným, je také kouření či obezita v důsledku přejídání.

Co jíst při bolavém srdci

Především si dopřejme nevařenou nebo jen málo uvařenou zeleninu, aby v ní zůstaly vitaminy. Denně bychom si měli naordinovat až čtyři porce celozrnných obilovin, které obsahují vitamin B. Hodně pijte - denně alespoň 240 ml ovocného a 240 ml zeleninového džusu. Jednou za čtrnáct dní si na celý den nařiďme hladovku. A alespoň třikrát týdně bychom měli konzumovat olejnaté ryby s vysokým obsahem těch „dobrých" tukových kyselin, prospívajících zejména srdci a srdečnímu oběhu - losos, tuňák, makrela, platýz, sleď.

Reklama

Související témata:

Načítám