Hlavní obsah

Renovace kuchyně - krok za krokem

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Také sníte o nové kuchyni?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také jste si doma řekli, že si letos pořídíte novou kuchyň? Zní to sice hezky, ale hůř se tento plán realizuje. Máme proto pro vás několik osvědčených rad, jak se na renovaci přichystat!

Článek

Stará musí pryč

Kdo plánuje rekonstrukci kuchyně, měl by si uvědomit, že jde o časově i finančně náročnou záležitost, která značně zkomplikuje provoz domácnosti. Při rekonstrukci „od podlahy" bude místnost vyhlížet, jako by ji postihlo zemětřesení. Po demontáži staré linky a jejím odvozu přicházejí na řadu další operace. Úprava rozvodů vody, elektřiny a odpadů je spojena se sekáním zdí. V kuchyních, které už hodně pamatují, je třeba vyměnit i podlahu atd.

Není toho málo, a proto by rekonstrukce každé kuchyně měla být důkladně připravena, aby nedocházelo k časovým prodlevám, s nimi spojenému zvyšování nákladů a chybám, které se jen těžko napravují. V podstatě se nám nabízejí dvě možnosti: První je, že příští podobu kuchyně necháme na odbornících, kteří budou pochopitelně respektovat naše požadavky. Druhou možností je, že si novou kuchyni navrhneme sami.

Méně starostí, vyšší náklady

Ti, kdo se rozhodnou, že přestavbu nechají na odbornících, by se měli obrátit na některé z kuchyňských studií. Jejich nabídka se liší. Některé studio nám zpracuje jednu až tři počítačové vizualizace zdarma, jiné pouze za podmínky, že si od nich necháme kuchyni vybavit. Kuchyňská studia nám nepomohou vybrat pouze vhodnou kuchyňskou a jídelní sestavu, ale poskytnou i odborné poradenství. Vypracují například projekt na ekologickou kuchyni. To znamená na kuchyni vybavenou bateriemi šetřícími v maximální míře vodou, spotřebiči s minimální spotřebou energie, s drtičem odpadů... Vzhledem k tomu, že energie nám stále více leze do peněz, jde o velmi zajímavou službu.

Některá kuchyňská studia nabízejí nejen vypracování vizualizace kuchyně a její vybavení, ale i realizaci rekonstrukce. Zde ale musíme pochopitelně počítat s tím, že menší starosti se většinou pojí s vyššími náklady.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Renovace je větší investice, ale stojí za toFoto: samphoto.cz/jiunlimited

V roli projektantů

Pokud se do návrhu projektu rekonstrukce kuchyně pustíme sami, je nutné mít jasnou představu o konečné podobě kuchyně. Není možno provést rekonstrukci podlah, rozvodů vody, elektřiny, odpadů a pak si teprve zajít do obchodu koupit, stejně jako si kupujeme třeba kabát, novou kuchyňskou sestavu. Pokud si hodláme nábytek do kuchyně nechat vyrobit na zakázku, je třeba brát zřetel pouze na výšku parapetů, otevírání dveří... V případě jejího vybavení již hotovým nábytkem se doporučuje vyrobit si z tvrdého papíru plánek místnosti a ve stejném měřítku pak komponenty sestavy, jídelního stolu a židlí, které nás zaujaly. Jeho pomocí pak zjistíme, zda zvolená sestava a v jakém uspořádání bude odpovídat prostorovým možnostem naší kuchyně. Teprve když bude vybrána sestava a způsob jejího uspořádání, můžeme pozvat řemeslníky, kteří se postarají o to, aby rozvody a odpady odpovídaly umístění dřezu a elektrických spotřebičů.

Samotná rekonstrukce

Pro realizaci projektu je důležité vybrat solidního dodavatele, případně subdodavatele na jednotlivé práce. Při výběru bude důležitá cenová rozvaha, kterou každá firma nabídne. Rozumné je nechat si vypracovat cenovou rozvahu minimálně od dvou, ale i více firem, z nichž si potom vybíráme. Při konečné volbě bychom však neměli brát v potaz pouze výši nákladů, ale i reference, které se nám podaří o firmách, které připadají v úvahu, získat.

Vzhledem k tomu, že rekonstrukce značně komplikuje chod domácnosti, dbejme o to, aby její plán obsahoval přesný plán provedení jednotlivých prací a termín dokončení. Neodmyslitelnou součástí smlouvy musí být i výše penále spojená s nedodržením termínů a sankcí za nekvalitně odvedenou práci.

Reklama

Související témata:

Načítám