Hlavní obsah

Řepkový olej podporuje naši vitalitu

Reklama

Řepkový olej je označován za nutričně velmi hodnotnou potravinu, a přesto není jeho význam českými spotřebiteli dostatečně ceněný. Chcete o něm vědět více?

Článek

Přínos řepkového oleje spočívá v nízkém podílu škodlivých nasycených mastných kyselin a velmi vysokém obsahu prospěšných nenasycených mastných kyselin. Je to velmi chutný a z nutričního hlediska vyvážený olej, vhodný pro použití ve studené i teplé kuchyni.

Ačkoli bylo u řepky za posledních 35 let dosaženo nevídaného šlechtitelského pokroku, má řepkový olej v očích mnoha spotřebitelů spíše špatnou pověst. Stále totiž přežívají předsudky o problematických vlastnostech oleje vyráběného ze starých odrůd řepky. Přitom dnešní realita je úplně jiná. Olej ze současných odrůd řepky se svým složením blíží oleji olivovému, a v některých parametrech jej dokonce předčí, zejména díky vysokému obsahu omega-3 nenasycených mastných kyselin. Doporučené množství omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin je obsaženo v asi 100 ml řepkového oleje.

Měl doteď řepkový olej špatnou pověst i u vás?

Tuky, zejména rostlinné oleje, hrají ve výživě významnou roli a do zdravého jídelníčku rozhodně patří. Omezování jejich konzumace se projevuje nedostatkem vitaminů rozpustných v tucích a ve slábnoucím imunitním systému. Tuky se však také podílejí na příjemnějším vnímání chuti potravin, kupříkladu zeleninového salátu dochuceného lžící majonézy nebo tatarské omáčky. Tyto produkty se vyrábí ze zdraví prospěšných rostlinných olejů, většinou právě z oleje řepkového, jehož složení nejlépe vyhovuje výživovým požadavkům.

Řepkový olej je velmi chutný a z nutričního hlediska vyvážený. Dá se použít jak k vaření a dušení, tak na přípravu studených pokrmů. Vhodný je zejména do zeleninových salátů, omáček, salátových zálivek a k nakládání zeleniny. Dobře snáší i tepelnou úpravu, při správném použití se nepřipálí a pokrmům dodá jemný oříškový nádech. Řepkový olej má krásnou barvu a díky své neutrální chuti zvýrazňuje aroma ostatních přísad v jídle, jejichž souznění jedinečně doladí.

Naučte se docenit tuhle blahodárnou potravinu

Ačkoli řepkový olej představuje nutričně velmi hodnotnou potravinu, čeští spotřebitelé ho používají oproti jiným druhům méně často. Přitom hned za hranicemi, u našich německých sousedů, se stal v roce 2010 řepkový olej nejoblíbenějším rostlinným olejem mezi spotřebiteli.

Na podporu spotřeby řepkového oleje zahájil v září 2012 Svaz pěstitelů a zpracovatelů olejnin informační kampaň „Řepkový olej – olej nad zlato“. Více informací je na www.olejnadzlato.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám