Hlavní obsah

Rodina a sex - jde to dohromady?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nevzdávejte se svého sexuálního životaFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Končí s nástupem rodičovských povinností veškerý sexuální život? Znamená snad dítě červenou kartu intimnímu životu? A co udělat pro to, aby to tak nebylo?

Článek

Jedním z největších partnerských paradoxů je honba za legalizovaným partnerstvím, kdy se snažíme stvrdit svoji lásku a doufáme v její rozvoj a prohloubení nasazením snubního prstýnku. Podepsání papíru před svědky a soužití ve společné domácnosti jako by nám ale mnohdy vůbec neprospělo - nebo tedy aspoň co se sexu týče. Pak přijde nápad založit rodinu (což lze samozřejmě i bez uzavření manželství) a najednou zjistíme, že se náš milostný život změnil v utlumeně nešťastný. Člověka hned napadne otázka, jestli se vůbec má usadit, aby si ještě po sexuální stránce něco užil... Odpověď: Má.

Máme dítě, nemáme sex

Zlomový okamžik, kdy si dva přestanou po sexuální stránce rozumět, je narození dítěte. Dítě vyžaduje neustálou péči a celkovou změnu režimu domácnosti. Sedmdesát procent žen uvádí, že jejich milostný život se rapidně zhoršil rok po narození prvního potomka. Příchod dítěte nás stylizuje do nové role - žena vamp se promění v matku. Sexy prádlo nahradí tílko pobryndané od přesnídávky a vyzývavý pohled předběhnou unavené povzdechy. A žena již není v očích partnera tou sexy dámou jako předtím, muž na ni změní pohled.

Jak z toho ven? Aby se mohlo navázat na minulý sexuální život, musí se změnit dvě věci. Uspořádat si čas tak, abyste fungovali nejen jako rodina, ale i jako pár. A pracovat společně na znovuobjevení mileneckého pouta. Jak se ale proměnit z mámy a táty znovu na Romeo a Julii? Spočívá to snad v zahození ušmudlané teplákovky, nebo v uvědomění si, že šišlání nepatří do erotické předehry?

Mateřský dotek pro partnera?

Jestliže se dvojice vidí jen v pozicích mámy a táty, tak se také tak k sobě chovají. Dotýkají se jeden druhého úplně stejně jako dalších členů rodiny. V líbání nevidí erotično, ale pouze gesto vyjadřující citovou náklonnost. Podle psychologů je řešením odbourání fyzické bariéry, která se mezi pár postavila. Připomínejte si, že pohlazení nebo polibek podněcují touhu a probouzí vzrušení jako kdysi dávno. Akt je stejný, jen se změnilo vaše vnímání, což je důvod, se kterým lze něco udělat. Při dotýkání se partnera vědomě objetí protahujte a snažte se soustředit a cítit intimní atmosféru.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Příchod dítěte neznamená konec sexuálního životaFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Chraňte si soukromí

Každopádně nezoufejte, nepůjde-li to hned. Myslete na to, že už i fakt, že chcete něco zlepšit, je přínosem. Také ctěte soukromí své ložnice. Klidně si dveře zamykejte, bude-li to potřeba. Dítě musí pochopit, že jeho rodiče potřebují mít chvíli pro sebe. Odborníci se shodují, že poukázáním na tento fakt pomůžete svému dítěti v pozdějších letech, neboť si snáze vybuduje kvalitní partnerský vztah. Již z mládí totiž bude vědět, že je naprosto v pořádku, když jsou maminka s tatínkem sami za zamčenými dveřmi.

První dny a týdny po narození dítěte investujte do vaší lásky. Věnujte si dotyky, sdělujte své pocity a navzájem si říkejte, jak se máte rádi. Pokud možno, vyražte občas s partnerem do společnosti jen vy dva, vyhraďte si čas pro rozhovory o okamžiky, kdy si připomenete, co pro sebe znamenáte.

A rada na závěr. Hlavně nerezignujte!

Reklama

Související témata:

Načítám