Hlavní obsah

Román ověnčený cenami

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Neobyčejný, mimořádně působivý, román Julie Franckové byl oceněn německou knižní cenou za rok 2007 a okamžitě se stal v zemi původu bestsellerem. U nás tato kniha vyšla před pár dny.

Článek

Těsně po skončení války utíká matka Helena s osmiletým synem ze Sověty obsazeného Štětína. Dítě však zanechá samotné na malém nádraží v Pasewalku. Co je to za matku, která uprostřed shonu a chaosu poválečných dní ponechá chlapce svému osudu?

Právě o tom vypráví román Polednice. Život „krkavčí matky" se odvíjí na pozadí německé historie - od 1. světové války, která silně poznamená osud její židovské matky a přivodí smrt jejího otce přes divoká dvacátá léta v Berlíně, dobu fašismu a další války.

Každý zvrat v historii i v osobním životě zanechá v hrdince jizvy i nezhojené rány. Manželství s inženýrem Wilhelmem se pro ni stává peklem. Vyprahlost a ztráta citu je dovršena znásilněním sovětskými vojáky. Vnitřně vyhaslá, s „osleplým srdcem", stejně jako kdysi její matka, ztrácí Helena vztah ke svému synovi a nechává ho napospas v životě. Zklamání ji naučí mlčet a žít ze dne na den bez naděje.

O autorce:

Julia Francková se narodila roku 1970 v Berlíně. Studovala amerikanistiku, filozofii a novější německou literaturu na berlínské univerzitě. V roce 1998 vyšla její prvotina Der neue Koch (Nový kuchař), následoval román Liebediener (Služebník lásky, 1999), Bauchlandung. Geschichten zum Anfassen (Nouzové přistání. Příběhy k ohmatání, 2000), Lagerfeuer (Táborový oheň, 2003). Za svůj poslední román Die Mittagsfrau (Polednice, 2007) obdržela německou knižní cenu.

Je považována za jednu z velkých nadějí současné německy psané literatury. Ve svých prózách líčí na pozadí dějinných událostí osudy jednotlivců, které jejich vnitřní síla neuchrání před „vyhasnutím".

Impulzem k fiktivním dějům jsou jí události z rodinné biografie. Její emigrace s matkou do Západního Berlína v roce 1978 dala podnět k románu Táborový oheň, příběh jejího otce souzní s příběhem malého Petra v románu Polednice. Nejde ovšem o romány autobiografické, ale o zobecňující příběhy, v nichž autorka ukazuje, jak doba a její zvraty dramaticky ovlivnily lidské osudy.

O románu:

Nejlepší německy psaná kniha za rok 2007 se vyšplhala na vrchol literárních žebříčků prestižních časopisů Focus a Spiegel. Porota na něm ocenila jazykovou naléhavost, intenzitu vyprávění a ztvárnění psychologie postav.

Rozsáhlý románový epos Julie Franckové je příběhem fascinující ženy ve spárech hrůzného 20. století. Čtenářsky přitažlivý je způsob vyprávění s mnoha pozoruhodnými detaily, které oživují prostředí i děj.

Kniha byla krátce po vydání několikrát dotiskována a prodejnost v Německu dosáhla přes 400 000 kopií. Práva se doposud prodala do neuvěřitelných dvaceti osmi světových jazyků a literární svět o ni jeví nebývalý zájem.

Řekli o Polednici:

Tomuto románu nechybí nic, co každý opravdový román potřebuje. Je v něm talent, obří kus poctivé autorské práce a hlavně: má co říci. Je vřelý i chladný, pochmurný i idylický, citový i věcný... (Katharina Döbler, Die Zeit)

Polednice je úžasná, mimořádně působivá kniha, při jejíž četbě vás bude mrazit... (Elmar Krekeler, Die Welt)

Výjimečná kniha, která nenechá nikoho chladným - nejlepší román svého druhu v tomto roce. (Focus, 8. 10. 2007)

Název: Polednice Autor: Julia Francková Rozsah: 336 stran Cena: 298 Kč Vydalo Nakladatelství Jota

Reklama

Načítám