Hlavní obsah

Rozhovor s mužem, kterého zneužívala matka

Foto: produkce filmu

Filip Zahradil dnes čelí faktu, že se o jeho životě ví až mocFoto: produkce filmu

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes jedenatřicetiletý Filip Zahradil byl týraný a sexuálně zneužívaný matkou. Svého otce nikdy nepoznal. V osmnácti letech svou matku při potyčce zastřelil a následně strávil deset let ve vězení. Po propuštění z vězení natočil ve spolupráci s režisérkou Ivannou Benešovou dokument o svém životě. Film Zneužívaný jde do kin 26. září a je považován za nejdrsnější dokument roku. U nás si můžete přečíst Filipův úplně první veřejný rozhovor!

Článek

Dobrý den, Filipe, brzo přijde do kin film, který mapuje váš dosavadní život. Filmu je věnována i velká mediální pozornost. Jak to na vás působí?

„No, popravdě řečeno, nic z toho, co se teď děje, jsem nečekal. Šel jsem do natáčení s tím, že to bude nějakej menší artovej film, kterej uvidí pár lidí, a konec. Nečekal jsem kolem toho takovou kampaň. Mám už pomalu i strach otevřít internet, abych na sebe zase někde nevyskočil."

Vás mediální pozornost netěší?

„Koho by těšilo, kdyby si na něj celej národ ukazoval ,to je von, ten, co ho zneužívala matka'."

Proč jste s natáčením souhlasil?

„Ivanna mě oslovila ještě v době, kdy jsem seděl. Za pár měsíců mě měli pustit. Bál jsem se, že se venku neuživím, neseženu práci, nikoho nebudu znát... Tak jsem si řekl, že když z natáčení budou alespoň nějaký prachy, půjdu do toho. Nabídli mi tisícovku za natáčecí den, takže jsem na to kejvnul."

Foto: produkce filmu

Traumata z dětství komplikují i dnes Filipovy intimní vztahyFoto: produkce filmu

Jak probíhalo samotné natáčení?

„Točili se mnou celý tři roky. Většinou se točily rozhovory, takže jsme si někde sedli a já prostě vyprávěl o dětství, o ženskejch, o práci. Tohle bylo v pohodě. No, ale pak byla ještě druhá strana toho celého procesu. A to, že Ivanna točila i tehdy, když jsem o to nestál. Třeba jsem v jednu chvíli skončil na ulici, neměl jsem kam jít. A oni mě točili. Pak mě odkopla jedna ženská, byl jsem totálně na dně, a oni mě zase točili. Točili mě i tehdy, když jsem se porval a skončil s přeraženým nosem v nemocnici."

Prý jste během natáčení také fyzicky napadl filmový štáb.

„Jen jsem trochu strčil do kameramana a do Ivanny. Pohádali jsme se. Ale nešlo o nic vážného."

O co šlo v té hádce?

„Dlužil jsem Ivanně nějaký prachy, a neměl na to. Chtěl jsem, ať ještě počká, ale ona byla úplně hysterická, že prej čekat nemůže a tak. Tak jsem řekl, že končím s natáčením. A to ji vytočilo ještě víc, takže mi začala nadávat. No a pak mi už ujely nervy a chtěl jsem si to s ní vyřídit. Ale ne nijak brutálně, vážně jsem do nich jen lehce strčil, aby mi dali pokoj. Volání policajtů bylo úplně zbytečný."

Jak na tento incident reagovala policie?

„Vyřešilo se to domluvou. Vždyť říkám, že o nic vážnýho nešlo."

Režisérce prý policie doporučila, aby natáčení v zájmu vlastní bezpečnosti ukončila…?

„Jo, to se sice někde psalo, ale nemyslím si, že je to pravda. O tom já nic nevím. A myslím si, že i kdyby jí tohle někdo řekl, tak Ivanna je takovej magor, že by stejně neposlechla. Ona si dělá, co chce. A neposlouchá nikoho, natož nějaký chlápky v uniformě."

Jaký máte s režisérkou Ivannou Benešovou vztah nyní?

„Už se s ní skoro nevídám. Volala párkrát kvůli nějakému focení a propagaci filmu, ale jinak nic. Z jedné strany si říkám, že je super, že to natáčení mám za sebou, ale na straně druhé mi to chybí. S tím štábem jsem strávil tři roky života, vídali jsme se prakticky pořád. Volal jsem jim, když jsem měl problém, oni volali mně, když chtěli něco natočit. S Dimitrim (kameraman Dimitri Chmelnicky, pozn. redakce) jsem občas zašel i na pivo. Je to fajn chlap. Ale teď už nic. Mám pocit, že jakmile dosáhli svého a natočili si, co potřebovali, už o mě nestojí."

Foto: Petr Volgemut

Ačkoli není Filip zrovna rád, že je dnes filmovým „hrdinou", myslí si, že by lidé měli vědět, co se může dít za dveřmi zdánlivě spořádaných rodinFoto: Petr Volgemut

Nelitujete teď toho, že jste na natáčení kývnul?

„Nelituju. Ale štvou mě ty lži, co o sobě občas čtu z novin a internetu."

Jaké lži máte na mysli?

„Je toho spousta. Třeba o tom napadení. Tak brutální to nebylo, jak popisovaly noviny. A pak jsem o sobě četl, že si dělám sám na sebe reklamu jen kvůli svýmu špatnýmu dětství. Pak se někde psalo, že jsem prej podvodník, kterej falšuje životopisy. Jeden zoufalec o mně dokonce tvrdil, že neexistuju. A moje bejvalka popisovala na facebooku, že jsem prej perverzní v sexu."

Něco z toho jsem skutečně slyšela. Jak je to tedy s vaším vztahem k ženám a sexu?

„Nejsem žádnej úchyl. Mám sice rád tvrdší sex, ale dělám to jen s ženskýma, kterejm se to taky líbí. Navíc nějaké ty bičíky, pouta nebo obojky jsou běžně k dostání v každým druhým sexshopu. Není to nic protizákonnýho a ani perverzního. Každá milenka mohla vždycky říct, že ,dost', a já přestal. Přijde mi spíš úchylný, že takovýhle věci musím říkat a nějak obhajovat veřejně. Doma to dělá kdekdo a nikdo se na to těch lidí neptá."

Vy jste o tom ale začal hovořit sám už ve filmu…

„To sice jo, ale to bylo taky až na dotaz od Ivanny. Ale je jen to ve filmu. Nepotřebuju, aby si na mě lidi ukazovali, když jdu po ulici. Bohužel se mi to ale stává dost často. Zrovna včera jsme seděli s kámošem v hospodě a nějaký chlapi vedle u stolu měli zrovna nějaký blbý řeči na mou adresu. Prostě nemám nikde teď klid."

Pokud vám to nevadí, řekl byste něco našim čtenářům o svém dětství?

„Nejvíc o mém dětství řekne film. Na něj by lidi měli jít a dozví se maximum. Jinak je pravda všechno, co se týká sexuálního zneužívání a týrání. Od sedmi let mě matka osahávala a prováděla mi různý dost nepříjemný věci. Často mě svazovala do kozelce a obnažovala se nade mnou. Pokud jde o facky, tak ty jsem ani nepočítal. Dost mě bila. A jako malýho kluka mě nutila pít víno. Možná proto víno a alkohol nesnáším. Až nedávno jsem se naučil pít pivo, ale stejně jich víc jak dvě většinou nezvládnu."

Myslíte, že nehezké dětství nějak ovlivnilo váš současný sexuální a partnerský život?

„Teď zrovna mi kvůli tomu skončil jeden dobře začínající vztah. Holka, která mě fakt bavila, pěkná, inteligentní. Myslím, že nám spolu bylo dobře. Jenže když jsem se jí po tejdnu vztahu svěřil s tím, že jsem byl jako malej kluk týranej, šla celá naše láska do háje. Už první večer byla najednou taková divná. Pak postupně přestávala psát smsky, nebrala mi telefon. Nakonec mi řekla, že jí chlap, kterej měl tak hrozný dětství, už prostě nepřitahuje."

Mrzí vás to?

„Mrzí je slabý slovo. Hrozně mě to s…! Ale ono to tak je, lidi mají rádi jen ty, co jsou bezstarostný, hezký a strašně fajn a v pohodě. Jakmile někdo prožil něco špatnýho, je hned považovanej za něco podřadnýho. Já třeba po týhle zkušenosti na vztahy už nevěřím. Nikdy jsem nevěřil na vztah na celej život. A teď už nevěřím na žádné vztahy."

Foto: produkce filmu

Film Zneužívaný je považován za nejdrsnější dokument rokuFoto: produkce filmu

Plánujete děti a rodinu?

„Chtěl bych, ale nevěřím, že to někdy budu mít. Ženský se mnou dlouho nevydrží. A pokud bych si měl vybírat matku svejch dětí, byl bych asi hrozně vybíravej. Bál bych se, aby se mým dětem nestalo to samé, co mně."

Jak by měla vypadat taková ideální žena podle vás?

„Neměla by chlastat. Nejlepší jsou abstinentky se sklony k tvrdšímu sexu. Jo a taky by neměla bejt úplně chudá, protože já zas tolik nevydělávám. A na uživení celý rodiny bych prostě neměl, ani kdybych se rozkrájel."

Čím se teď živíte?

„Dělám pomocnýho zedníka různě na stavbách. Staví se celkem dost. Na zimu bych se chtěl dostat do nějaký redakce a psát. Mým snem je být novinář. Byl bych ochotnej jet třeba i do války nebo do těch nepokojů, co jsou teď na severu. Jsem v tomhle ohledu docela blázen. Mám rád, když se něco děje. A nebojím se nikdy a ničeho. Myslím, že v tomhle ohledu bych mohl bejt pro redakce docela přínosnej. Taky se učím fotit. Koupil jsem si teď vůbec svůj první foťák v životě a hrozně mě to baví. Jak je to celý digitální, je to hrozně snadný. Fotky natáhnu do počítače, a mám je hned."

Jaké máte další koníčky kromě focení?

„Mám rád to focení. Rád se dívám na televizi nebo si čtu."

Co čtete?

„Noviny. Knížky mě nebaví."

Je něco, co byste chtěl vzkázat čtenářkám ProZeny.cz?

„Hlavně bych chtěl, aby nevěřily všemu, co se říká nebo píše. Vždycky je lepší si realitu ověřit. A proto bych je chtěl všechny pozvat do kina na dokument Zneužívaný. Ať si udělají samy svůj názor na mě a i na celý film. A pak bych si taky přál, aby dopřály svým dětem hezké dětství."

Reklama

Související témata:

Načítám