Hlavní obsah

Rozmarné léto s detektivkou

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Na dovolenou si přibalte detektivkuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Třikrát sláva! Konečně jsme se alespoň na chvíli dočkaly horkého léta. Tak už neváhejte ani minutu, sbalte deku, sušenky, plavky, sluneční brýle a vyrazte k vodě. Ale pozor, něco chybí - kde jste nechaly nějakou napínavou detektivku?

Článek

V úzkých uličkách číhá smrt

Detektivní thriller s tajuplným názvem Vykladačka smrti nás vezme o necelé tisíciletí zpět v čase. Anglická Cambridge rozhodně není jedním z nejbezpečnějších míst dvanáctého století. Čtyři brutální vraždy malých dětí otřásly celým městem a nenávistné zraky místních obyvatel se obracejí směrem k židovské komunitě. Obyvatelé Cambridge dokonce přesvědčí anglického krále, aby povolal vyšetřovatele z daleké jižní Itálie. Do Anglie přijíždí vyšetřovatel židovského původu, jeho arabský osobní strážce a také mladá lékařka, hrdinka celého románu. Na pozadí napínavého příběhu se můžeme jako čtenářky přesvědčit, že otázka prolínání a rozporů ve světových kulturách, intolerance a rasismus jsou témata, která jsou po staletí neustále aktuální.

Autorem detektivky je britská spisovatelka Ariana Franklinová. Vzdala se skvěle nastartované novinářské kariéry, usadila se na venkově a naplno se věnuje výchově svých dvou děti, studiu středových kultur a psaní. Za román Vykladačka smrti získala v roce 2007 cenu Ellis Petersové.

Foto: Jota a Motto

Vyřešte spolu s detektivy záhadné vraždyFoto: Jota a Motto

Plastika, která se zvrtla

Komander Adam Dalgliesh musí ještě před tím, než bude v chomoutu, vyřešit záludnou vraždu. Na zámečku Chaverell, kde sídlí prestižní klinika plastické chirurgie, je zavražděna pacientka. A ne jen tak ledajaká! Obětí je Rhoda Grandwynová, novinářka, která se s oblibou vrtá v soukromí druhých a pátrá po senzacích a skandálech. Kdo by si mohl přát, aby zemřela? Skoro všichni! Klinika je však před okolním světem přísně střežená, a tak se okruh podezřelých zužuje na hrstku zaměstnanců a pacientů...

Autorkou detektivního románu Soukromá pacientka je Phyllis Dorothy Jamesová. Před tím, než se stala uznávanou spisovatelkou, byla zaměstnána mimo jiné jako ředitelka kriminální policie britského ministerstva vnitra. V roce 1977 vydala svou první čtenářsky úspěšnou knihu Death of an Expert Witness. Jejím nejznámějším „literární dítětem" je právě inteligentní, přesto emocionálně chladný komander Dalgliesh.

Jamesová, P. D.: Soukromá pacientka; vydalo Motto, 384 stran, 249 Kč.

Tak co, zvládnete odhalit vraha dříve než zkušený detektiv?

Reklama

Související témata:

Načítám