Hlavní obsah

Rozmazlujte svá prsa!

Foto: Thinkstock

Vaše prsa si zaslouží pozornou péčiFoto: Thinkstock

Reklama

Dekolt vystavený světu... Kdy jindy, když ne v létě? Abychom se jím mohly pochlubit, potřebujeme vědět, jak o něj pečovat. Co tedy všechno pro svá prsa můžeme udělat, aby byla zdravá a žádoucí?! Sveďme muže naším neodolatelným darem.

Článek

Bez podpěry ani krok!

Na prvním místě je podprsenka, kterou bychom měly nosit. Jednak to zvýší pohodlí, ale také nám preventivně zamezuje prověšení prsou. Především při cvičení dostávají závěsné svalové provazce zabrat! I když se tedy domníváme, že máme ňadra tak pevná, že podpěry nepotřebují, opak je pravdou! Pro udržení jejich hezkého tvaru pro ně nemůžeme udělat nic lepšího, než si je při aktivitách „zafixovat“. Kvalitní vystužené sportovní podprsenky s křížovými zády nestojí svět (cca okolo 400 korun). Pevnější konstrukce držící každé z prsou odděleně jsou vhodné pro ňadra větších rozměrů.I ve světě aktuálních plavek není problém si vybrat ty s odjímatelnou výstuží, které se postarají o správné tvary i při koupání.

Větší objem bez skalpelu? Ano!

S jejich tvarem a velikostí sice zacloumá pouze přibrání na váze, nebo chirurgický zákrok, nicméně posílením svalů můžeme ňadra pozvednout a mírně, opakujeme mírně, zvětšit na objemu. Spíš než jednorázové akce je ale účinnější pravidelnost!

Jak cvičit?

  • Známé tisknutí dlaní k sobě ve výšce prsou je pověstné. Držte pět vteřin a uvolněte. Opakujte desetkrát.
  • Ve stejné výšce ohněte prsty, zahákněte je do sebe a naopak táhněte od sebe. Opět uvolněte a opakujte desetkrát.
  • Uchopte se za předloktí a tlačte jako u předchozího bodu.
  • Klekněte si na všechny čtyři, paže mějte od sebe na šířku ramen. Ohněte se v loktech a trup směřujte k podlaze za doprovodu natažení pravé nohy s vypnutou špičkou. Neprohýbejte záda. Opakujte s levou nohou, celkově v deseti sériích.
  • Klasické dámské kliky netřeba popisovat.

Pro krásu prsou...

Jemná pokožka v oblasti dekoltu si žádá své. Po každém koupání ji natřeme hydratačním mlékem nebo liftingovými gely, které ji vyhladí a zvláční. (Avon Solutions Body Liquid Bra Lifting Gel, 150 ml za 169 korun, Clarins Bust Beauty Extra-Lift Gel, 1400 korun za 50 ml, Elancyl Gel Remodelant Buste, 50ml, 356 korun.) Nanášíme tahy vedenými vzhůru. Věčným problémem jsou suché bradavky. Co na ně? Skvělým tipem je obyčejná kosmetická vazelína z lékárny a za pár korun (vazelína bez parfemace s pH 5,5, + Dr. Egrt, 60 ml okolo 80 korun).

Foto: Thinkstock

Stiskněte dlaně na pět vteřinFoto: Thinkstock

Nesmíme zapomenout ani na vysoký faktor při opalování. SPF 20 a výš ochranu před sluncem zajistí. A každé dvě hodiny pravidelně mazat!

...i zdraví

Jednou měsíčně je nutné věnovat se samovyšetření prsou, čímž se nestaneme závislé na kontrolách u gynekologa. Nejlépe je začít poznáním vlastního těla čili prohmatáním v různých dobách menstruačního cyklu. Přijdeme tak samy na to, že v jeho druhé polovině jsou ňadra „přifouklá“, a můžeme v nich nahmatat i bulky apod. Před zrcadlem a z různých úhlů kontrolujeme tvar, velikost, všímáme si zabarvení bradavek. Poté si lehneme na záda a začneme kontrolovat hmatem. Pravá ruka patří za záda, bříška levé ruky vyšetřují kousek po kousku. Pro jednodušší orientaci je dobré představit si ňadro jako hodiny a prohmatávat body od 1 do 12 směrem od bradavky do stran. Vždy končíme i kontrolou podpažních jamek a oblast podél klíční kosti. Pokud si nejste jisté, zda postupujete správně, podívejte se na video v našem článku Chraňte svá prsa před rakovinou!.

Partner je při vyšetření užitečný!

Jakékoliv nesrovnanosti nemusí být pohromou. Zduření tkáně, jizvička, drobná bulka patří mezi normální odchylky. Ovšem znepokojení je na místě, když najdeme bulku neměnící tvar po celý menstruační cyklus, rozšířené žíly, výtok z bradavky. Poté je vhodné poradit se s lékařem. Budiž útěchou, že konkrétně bulek existuje několik typů, takže mezi nezhoubné se řadí cysty a fibroadenomy, což jsou smíšené útvary z vazivových vláken a mléčných žláz. Každopádně jakoukoliv odchylku od normálu může odhalit i partner, který mnohdy naše prsa zná lépe než my samy.

Proč mu je tedy na takové malé vyšetření nepůjčit?

Reklama

Související témata:

Načítám