Hlavní obsah
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Vepřová žebra jsou často nedoceňovaným masem. Přitom jsou velmi chutná, levná a dokonce i jednoduchá na přípravu! Vepřová žebra marinovaná s černým pivem a medem proto rozhodně stojí za vyzkoušení.

20 min.
Příprava
1 hod., 42 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 800 g vepřových žeber
  • 2 listy bobkového listu
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček celého černého pepře
  • 1 lžička soli
Marináda
  • 50 ml tmavého piva
  • 50 g medu
  • 25 ml oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička koření country mix
  • 1/2 lžičky mletého chilli
  • 1 špetka soli
Článek

Postup

01.

Opláchnutá žebra vložte do hrnce, přidejte bobkový list, nové koření a černý pepř a v mírně osolené vodě na mírném ohni (aby voda neklokotala) vařte asi hodinu a půl. Když je maso měkké, tak ho vyndejte, z vývaru můžete případně připravit polévku.

02.

Marinádu připravíte smícháním všech zbývajících surovin, tedy piva, oleje, prolisovaného česneku, koření, medu a špetky soli. Při tomto množství chilli žebra nebudou ani ostrá, takže se nemusíte bát dát je pak dětem.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

03.

Jednotlivé uvařené kousky masa ze všech stran pomažte marinádou a naskládejte do pekáčku. Ten pak vložte do trouby a při teplotě 180 stupňů pečte ještě asi 10–12 minut.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Hotová žebra podávejte s křenem a hořčicí, případně jinou omáčkou vhodnou ke grilovanému masu. Jako příloha se nejlépe hodí česneková bageta nebo chléb. A při servírování určitě nezapomeňte na ubrousky – bude jich potřeba na ruce i na pusu! :-)

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie6 507,65 kJ
Bílkoviny64,6 g
Tuky128,62 g
Sacharidy25,38 g
Sůl5,53 g
SAFA53,73 g
Vláknina0,32 g
Cukry21,38 g
Související témata:

Načítám