Hlavní obsah

Šéfkuchaři vaří: Skvělá kuřecí prsa

Foto: Petr Makovička

Šťavnatá prsíčka se smetanovými bramborami a vůní bylinek

Milujete kuřecí prsa a smetanové brambory? Pak se vám dnešní recept bude dozajista líbit. Šéfkuchař Václav Šneider z pražské restaurace Corte di Angelo připravil kuřecí prsa s italskou šunkou na šalvěji a jako příloha posloužily skvělé smetanové brambory s provensálským kořením. Už se vám sbíhají sliny?

Článek

Je tu čtvrtek a spolu s ním i další díl našeho seriálu Šéfkuchaři vaří. Pokud hledáte inspiraci na něco jednoduchého, rychlého a přitom dobrého, pak se vyplatí inspirovat se italskou kuchyní. Všechny tyto náležitosti splňuje i následující recept na kuřecí prsa. Brambory sice chvíli trvá zapéct, ale vzhledem k tomu, jak neuvěřitelně dobré jsou, doporučujeme vyhradit si na ně chvíli času. Takže hurá do toho!

Foto: Petr Makovička

Připravte si tyto suroviny

Na 2 porce potřebujete: 400 g kuřecích prsních řízků, 60 g parmské šunky, 20 g čerstvé šalvěje, 40 g másla, 20 g hladké mouky, 2 dl kuřecího vývaru, olivový olej, sůl. Na smetanové brambory potřebujete 20 dkg brambor, 1 dl smetany na vaření, 10 g provensálského koření, 10 g rozmarýnu (nejlépe čerstvého), sůl.

Foto: Petr Makovička

Brambory nakrájejte na jemné plátky

Syrové brambory oškrábejte a nakrájejte na velmi, velmi tenké plátky. Ty by neměly být silnější než asi 2 mm.

Foto: Petr Makovička

Smetanu smíchejte s kořením a směsí zalijte brambory

Brambory dejte do misky, zalijte je smetanou smíchanou s provensálským kořením a rozmarýnem. Vše v zapékací misce ještě promíchejte.

Foto: Petr Makovička

Dejte péct asi na 90 minut

Směs nechte v zapékací misce a dejte zapéct do trouby. Pečte je při 150 stupních asi 90 minut.

Foto: Petr Makovička

Maso zprudka orestujte

Foto: Petr Makovička

Na maso položte plátek šunky a lístky šalvěje

Foto: Petr Makovička

Opečte doměkka

Kuřecí řízky osolte a zprudka je na olivovém oleji z obou stran orestujte. Pak na maso položte plátek parmské šunky a dva lístečky šalvěje a znovu ho opečte z obou stran, dokud není hotové.

Foto: Petr Makovička

Do výpeku přidejte máslo, zaprašte moukou a přilijte vývar

Do výpeku přidejte kousek másla, zaprašte hladkou moukou a přidejte horký kuřecí vývar. Omáčku promíchejte, podle chuti dosolte a může se servírovat!

Foto: Petr Makovička

Na brambory položte prsa a přelijte trochou omáčky

Foto: Petr Makovička

Šéfkuchař Václav Šneider vám přeje dobrou chuť

Na předehřátý talíř nejprve položte část smetanových brambor, na ty položte kuřecí prsa šunkou a šalvějí nahoru, přelijte trochou omáčky a dozdobte kouskem salátu nebo snítkou rozmarýnu.

Jaké jídlo (nejen) z italské kuchyně byste se chtěli naučit a neznáte recept? Pište nám do diskuse pod článkem nebo na jana.ch@prozeny.cz!

ynezorPumanzeSaNyknalC