Hlavní obsah

Segedínský guláš jako ze školní jídelny

Hodnocení:
(1)
Foto: Mona Martinů
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
1 hodina 20 minut
Náročnost
střední

Téma školní jídelny nás rozdělilo na dva tábory: zatímco první půlka patřila k zarytým odpůrcům ve škole podávaných pokrmů, zbytek redakce se nesměle přiznal, že měl přes posměch spolužáků za časů studií nejedno oblíbené jídlo. Třeba segedín!

Ingredience pro:
4 porce
  • pepř bílý celý
  • sůl
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 250 g kysaného zelí
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 3 šalotky
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 600 g vepřového masa
Článek

Postup

Krok 1: Maso co nejvíc odblaňte a pokrájejte na asi dvoucentimetrové kostky. Ty obalte v mouce. V hrnci (já zvolila papiňák) rozehřejte olej, a když je hodně rozpálený, ze všech stran na něm zprudka osmahněte kousky masa. Jde o to, aby se zatáhlo a zůstalo krásně šťavnaté.

Krok 2: Maso vyjměte a do stejného oleje vsypte najemno nakrájenou cibuli a za stálého míchání ji smažte, aby chytila barvu. Pak ji poprašte paprikou, promíchejte a stáhněte z ohně.

Krok 3: Vraťte maso, podlejte trochu vody, osolte a opepřete, promíchejte a vraťte na střední plamen. Přikryjte a duste 15 minut, až maso pustí šťávu. V této chvíli vlejte k masu vývar. Tekutiny má být i v této chvíli tolik, aby se maso nepřichytávalo, ale nemělo by plavat. Promíchejte, přikryjte poklicí a na slabším plamenu duste asi půl hodiny.

Krok 4: Přidejte scezené zelí a vše promíchejte. Opět přikryjte a duste, dokud nebude maso zcela křehké – mně celkový var v papiňáku trval hodinu, mám ráda maso velmi křehké. Když je maso měkké, dobře vmíchejte smetanu a nechte chvilku probublat. Pak už jen podávejte s houskovým knedlíkem (doma se mi ale osvědčily i gnocchi).

A jak připravit ty nejlepší houskové knedlíky?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama