Hlavní obsah

Sen noci svatojánské

Foto: Ticket Portal

Foto: Ticket Portal

Reklama

K 60. výročí uvedení světově proslulého a mnoha cenami ověnčeného loutkového filmu „Sen noci svatojánské“ slavného malíře a sochaře Jiřího Trnky připravila společnost JV Classics jeho obnovenou premiéru s živým doprovodem Symfonického orchestru Českého rozhlasu a Dětského pěveckého sboru pod vedením dirigenta Jana Kučery.

Článek

Role vypravěče se ujme oblíbený herec Petr Štěpánek, který poetický Kainarův text na motivy stejnojmenné klasiky W. Shakespeara osobně naživo převypráví.

Projekt představoval od svých počátků pro celý rozsáhlý realizační tým obrovskou výzvu. Velmi náročné přípravy zahrnovaly úpravu objemných partitur slavného tvůrce filmové hudby Václava Trojana, které se s respektem a bravurou zhostil výborný skladatel a dirigent Adam Klemens. Nedílnou součástí této práce bylo i přizpůsobení původního filmu pro uvedení s živým hudebním doprovodem.

Foto: JV Classics s.r.o.

Projekt představoval náročnou výzvuFoto: JV Classics s.r.o.

Sen noci svatojánské je pro své jedinečné zpracování a použité technologie považován za revoluční počin v oblasti animovaného filmu. Jiří Trnka, kterému se ve světě přezdívalo Walt Disney Východu, byl znám pro svoji naprostou preciznost a velký důraz na detail. Natáčení díky tomu trvalo neuvěřitelné 2 roky!

Všechny loutky si Trnka vytvořil sám. Byly vysoké 25 cm, vyrobené z latexu kvůli plynulosti pohybu (jen hlavičky měly z moduritu, jelikož Mistr od samého počátku nechtěl ve filmu mluvené slovo a na vypravěče přistoupil teprve po velkém nátlaku komise Čs. filmu) a na rukou měly namísto obvyklých čtyř prstů pět (což po Trnkovi použil až kultovní režisér Tim Burton v animovaném filmu Ukradené Vánoce). Film se stal prvním širokoúhlým (systém CinemaScope) loutkovým filmem na světě a je držitelem řady ocenění z tuzemských i světových filmových festivalů (Cannes, Benátky, Valencie).

Foto: JV Classics s.r.o.

Obnovená premiéra se chystá na podzimFoto: JV Classics s.r.o.

Snímek se také dočkal zpracování pro USA, tato verze z roku 1961 byla doplněna o kompletní dialogy a komentář namluvila tehdejší hollywoodská hvězda první velikosti, legendární herec Richard Burton. Časopis Time ve své době zařadil Sen noci svatojánské mezi nejlepší filmy roku – po bok Godardova U konce s dechem a Felliniho Sladkého života!

Z projektu vznikne také unikátní studiová nahrávka, výtěžek bude věnován na obnovu loutek Jiřího Trnky.

Obnovená premiéra se bude konat 24. října 2020 v 18:00 v Kongresovém centru Praha.

Reklama

Načítám