Hlavní obsah

Servis plynového kotle: Proč, kdy a na koho se obrátit?

Foto: istockphoto

Servis plynového kotle: Proč, kdy a na koho se obrátit?Foto: istockphoto

Napustit si horkou vanu nebo přijít ze zimy do vytopeného domu – to vše umožňuje plynový kotel. Používají ho dvě ze tří českých domácností, ale ne všichni dbají na jeho pravidelnou údržbu. Proč je třeba kotel pravidelně servisovat a na koho se obrátit? Poradíme vám.

Článek

Napíšete si servis kotle na seznam úkolů, ale ne a ne se k němu dostat. Zima uběhne lusknutím prstů a vy zjistíte, že jste na to úplně zapomněli. Možná si kladete otázku, co se může stát? Vždyť všechno šlape, teplá voda teče, topení topí. Zatím.

Věděli jste, že neservisovaný kotel může být i životu nebezpečný? Každý rok se u nás přiotráví oxidem uhelnatým zhruba 1 500 lidí a až 10 % z nich na otravu zemře. Bez pravidelného servisu se navíc snižuje účinnost kotle a s tím stoupají náklady za energie.

Kdy je správný čas na servis kotle?

Čekat na to, až se kotel porouchá, není správné. Plynový kotel by se měl servisovat 1x za rok. Ideálně po ukončení topné sezony. Ve střehu však buďte po celý rok. Kdyby kotel vydával divné zvuky, zapáchal nebo se špatně vypínal a zapínal, volejte servis.

Nechtějí se vám dávat peníze za servis? Pokud váš dodavatel plynu sníží před topnou sezonou cenu, jako to udělala např. innogy, můžete ušetřené peníze použít právě na servis kotle. 

Foto: istockphoto

Kdy je správný čas na servis kotle?Foto: istockphoto

Vy si ruce špinit nemusíte

Servis plynového kotle není žádná hračka, ke kontrole je totiž potřeba mít elektrikářskou a plynařskou kvalifikaci, a také certifikované školení od výrobce daného spotřebiče.

Naštěstí je tu služba Bezpečný kotel. Tým profesionálů, který se o servis plynového kotle pravidelně postará, a to už za 199 Kč měsíčně.

O co všechno se postarají?

1. Termín dalšího servisu pohlídají za vás.

2. Po servisu vám dají protokol, který garantuje kvalitu servisu.

3. Když se něco porouchá, technik obvykle dorazí do 2 pracovních dnů.

4. Postarají se o kontrolu, opravu, seřízení i čištění kotle.

Snižte spotřebu plynu a ušetřete

Máte přehled o tom, kolik ročně spotřebujete plynu a jaká je cena plynu, který ročně spotřebujete? Máme pro vás pár tipů, které vám pomohou spotřebu plynu snížit, a ušetřit tak pár korun navíc.

  1. Nepřetápějte - Ideální teplota v domě je 22 °C, v ložnici je to ještě o 4 °C méně. Regulací vytápění můžete snížit spotřebu plynu až o 6 %.
  2. Používejte závěsy - Látkové závěsy zabrání průvanu, aby se šířil po celém domě.
  3. Větrejte krátce a intenzivně - Žádná otevřená větračka, otevřete okno dokořán a vytvořte průvan, který rychle dodá čerstvý vzduch do celého bytu a vy minimalizujete tepelné ztráty.
  4. Vařte úsporně - Používejte tenkostěnné hrnce a velikost hrnců a pánviček přizpůsobte velikosti plotýnky.
  5. Nedávejte nic na radiátory - K sušení věcí slouží sušáky a sušičky. Věci na radiátoru akorát berou teplo a zvyšují spotřebu energie.

Reklama

Načítám