Hlavní obsah

Sex jako jedna velká jízda. Co lidé vyžadují před svatbou a co po ní?

Foto: Doronin Denis, Shutterstock.com

Myslíte si, že je zásadní rozdíl mezi přístupem k sexu u svobodných a zadaných? Abyste se nedivili!Foto: Doronin Denis, Shutterstock.com

Jakou podobu má intimní spokojenost bez snubního prstenu a naopak s ním? Tohle je pravda o tom, proč se objevují nevěry a z jakého důvodu věk tolik cloumá s emocemi i milostnými preferencemi.

Článek

Sexualita se v průběhu života probouzí, kvete, někdy trochu uvadá. I sexuolog Zlatko Pastor říká, že sex prožíváme v každém věku jinak. Formují nás zkušenosti, někdy výchova a prostředí, ale také partneři. Je proto logické, že se sexuální ukojení a způsob, jakým lidé sex prožívají, mění. U každého.

Pozemské rozkoše

Kinseyho průzkumy vycházejí z pěti hlavních skupin sexuálního ukojení. Alespoň někdy v životě věnovalo masturbaci 95 procent mužů a přibližně 80 procent žen, téměř 100 procent mužů a 70 procent žen mívá erotické sny, téměř třetina mužů a pětina žen prožije alespoň jednou za život orgasmus ve společnosti stejného pohlaví.

Téměř všichni muži a ženy se oddávají pettingu, který je někdy zakončený vyvrcholením. Pohlavní styk je hlavním zdrojem ukojení dospělých, ale polovina ukojení u dospělých mužů není z manželského pohlavního styku.

Mužské sexuální potřeby

V podstatě je to tak, že se poměry druhů ukájení doopravdy mění. Míra masturbace u svobodných mužů klesá s rostoucí mírou pohlavního styku. To znamená, že pokud se muž pravidelně miluje, nemá již tak velkou potřebu onanovat (nikoli však žádnou).

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Muže budou prostě z jejich samotného principu vždy zajímat jiné možnosti sexuFoto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Masturbace ho však samozřejmě provází i dál – stejně jako erotické sny. Taky experimentuje a klidně si dopřeje styk s prostitutkou nebo se zúčastní nějaké hromadné swingers party. Hlavně když není nuda! Po vstupu do manželství se ledacos změní. Kinseyho grafy jasně dokazují, že manželský sex je sice dominantní, nicméně ne jedinou aktivitou. U některých mužů se dokonce z pohledu ukojení dostává na poslední příčky.

Ty první zaplňuje masturbace, sexuální sny, nemanželský pohlavní styk a pohlavní styk s prostitutkou. (Člověk se pak nediví, že každý třetí muž v Česku zahýbá, což potvrdil průzkum Poštovní spořitelny – Era, podle které, jen tak mimochodem, zálety stojí více než 20 tisíc korun ročně.) Jsou ženy také takové?

Ženské sexuální potřeby

Ty za svobodna preferují masturbaci, sexuální sny, petting dovedený k orgasmu či lesbické hrátky. Masturbace a petting s věkem padají z první a druhé příčky na třetí a čtvrté místo. Pohlavní styk a lesbické hrátky stoupají na první a druhé místo, a to zvlášť ve věkové skupině 36 až 40 let. A co po svatbě?

Foto: sakkmesterke, Shutterstock.com

Překvapivé procento žen i mužů má sexuální zkušenosti s osobami stejného pohlavíFoto: sakkmesterke, Shutterstock.com

Stejně jako u mužů je manželský sex dominantní, ale podle všeho se ženy v dlouhodobějších vztazích realizují i v jiných oblastech. V podstatě ostatní zdroje ukojení narůstají. Masturbace mohou být častější či delší, erotické sny se objevují pravidelněji nebo jsou chlípnější, touha po nemanželském pohlavním styku stoupá. Ano, žádné svatouškovství se nekoná.

I ženy, konkrétně české, jsou nevěrné, a to prý v 37 procentech, na což poukázal nedávný průzkum agentury STEM/MARK. Prý to obvykle dělají z důvodu nespokojenosti ve vztahu. Taky si chtějí zvýšit sebevědomí. Na rozdíl od svých mužských protějšků se ale tak moc často nevymlouvají tím starým a známým způsobem: „Nudím se“. I když je to pravda…

Sexuolog Zlatko Pastor popisuje, že v životě prožijeme několikrát období strhující erotické fascinace, nazýváme ho zamilovanost.

„Je časově omezené. V té době je člověk schopen neuvěřitelných věcí. Biologicky však nejsme naprogramováni k celoživotním monogamním vztahům. Při dnešní průměrné délce života už vůbec ne,“ tvrdí známý odborník s tím, že pro druh homo sapiens se nejlépe hodí model sukcesivní monogamie. Lidé vytvářejí nestabilní dvojice, ty se časem rozpadají a oni si opět hledají někoho jiného. Tak se to v životě několikrát zopakuje. Akorát na ten sex pak někdy – časem dojdou síly…

A kolik sexu a kdy máte vy?

Reklama

Související témata: