Hlavní obsah

Sex po letech: Jak vypadá?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Proč po letech vztahu vyprchává chuť na sex?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

1. rok: Je to s tebou skvělé! 2. rok: Pořád fajn. 3. rok: Chtělo by to změnu. Roky následující: Sex? Naposledy někdy v červenci.

Článek

Začalo to spalujícím žárem. Každý dotyk, který jeden druhému věnovali, byl elektrizující vášnivý a nenasytný. Nezáleželo kde, nezáleželo kdy, hlavně že věděli proč. Každý den a každou noc zažívali bouřlivý sex bez ohledu na to, jestli je někdo slyší skrz nedovřené okno. Týden po týdnu však intenzita a potřeba sexuálního uspokojení a dravé chtivosti slábly. Vztah delší, citově možná hlubší, ale na úkor milování, které se ze žebříčku hodnot propadá na nižší pozice. Milovali se párkrát do měsíce. Teď už se milují párkrát do roka. I rituál polibku na přivítanou se stal pouhou rutinou. Láska? Možná. Touha? Hm... Dnes bude k večeři rizoto...

Mám ho opustit?

Někteří nemají zájem stavět na partnerských základech, hledají dobrodružství, takže si najdou jiného partnera, aby ty kouzelné pocity s láskou spojené vrátili na „začátek". Možná si připadají znovu žádaní, jenže zase musí řešit, jestli se pere ve středu nebo o víkendu, jak rozdělit domácí povinnosti, kam postavit tohle a kam tamto. Vše, co měli již ujasněno s předchozím, dlouholetým partnerem, obhajují u toho aktuálního. A tak pořád dokola - jen proto, že nový vztah jim připadá více vzrušující a nespoutaný (tedy aspoň na chvíli).

Ukažme si na viníka

Touhu a vzrušení vyvolávají chemické látky neurotransmitery, které tělo produkuje nejvíce na začátku vztahu. Hormony se bouří a člověk se cítí šťastný.  Bohužel hormonální hladina kolísá a po letech vztahu se navrací do klidu. Co to znamená? Vytrácí se chuť na sex. Předtím nám při každém dotyku naskakovala husí kůže, teď spíš záleží na tom, jak se nás partner dotkne. A pokud to nebude jinak než včera či předevčírem, moc to s námi asi neudělá. Sexuální život také výrazně ovlivňuje těhotenství, které s sebou většinou přináší bolestivé pocity při prvních pokusech o styk ruku v ruce s nechutí, únavou, neschopností dosáhnout orgasmu.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Základním kamenem vztahu je komunikaceFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Snaž se ty!

Základem je pochopit se navzájem. Když má muž pocit, že by se měl snažit, ale partnerka jeho nadšení nesdílí a myslí si, že na ni tlačí, vzniká problém. Když se žena převleče do krajkového prádla a svádí svého muže, který svou pasivitou připomíná Al Bundu ze seriálu Ženatý se závazky, taky vzniká problém. Proč lidé nezačnou tím, že si sednou a pohovoří si ve stylu: Máme problém, je potřeba ho řešit. Budeme se snažit oba, aby to mělo smysl.

Krok správným směrem

Každý se setkal nebo setká s nespokojeností v sexuálním životě, ale pravděpodobně si neuvědomuje jedno pozitivum. Partneři, kteří jsou spolu více let, důvěrně znají sebe navzájem a zlozvyky a přání toho druhého, na čemž se dá dobře stavět. Nic tedy není ztraceno! Mluvte a mluvte, jedině přes slovíčka se dostanete o krok zpátky do pohádky. A jestli muži a ženě dělá problém se svěřit a hlavně pochopit partnera, kámen úrazu netkví v sexu, ale v jejich komunikaci.

Reklama

Načítám