Hlavní obsah

Sex? Pracující matky ho nestíhají!

Foto: Thinkstock

Většinu sil věnujete dětem a domácnostiFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pracující rodiče nemají chuť na sex! Podle nejnovější studie jim libido zabíjí nekončící pracovní doba a z toho pramenící stres. Obzvláště matky jsou pak v podstatě na pokraji zhroucení z toho, jak veškerý čas dělí mezi práci a rodinu. Na milostný život pak už nemají nejen čas a sílu, ale ani pomyšlení.

Článek

V práci zodpovědná a výkonná zaměstnankyně, po práci milující a starostlivá matka a večer žhavá milenka. Na jednu ženu je toho trochu moc, nemyslíte?

Libido zabíjí stres

Přepracovanost, stres, obavy, zda se svým dětem dostatečně věnujeme. To všechno pracující matky trápí. A aby toho nebylo málo, problémy se podle nejnovější studie, kterou zveřejnil britský deník Daily Mail, objevují i v ložnici. Více než šedesát procent pracujících rodičů (v drtivé většině ale matek) má kvůli únavě natolik snížené libido, že se milostnému životu téměř nevěnují.

Většinu svých sil totiž vynaloží na zvládání pracovních povinností a na uspokojení potřeb svých dětí. K tomu sem tam nějaký nákup, uvařit večeři, vyprat a vyžehlit. A večer do postele místo nažhavené milenky uléhá troska na pokraji sil.

Radši míň peněz, ale více času

I průzkum na amerických stránkách věnovaných rodičovství care.com přišel s překvapivými čísly. Zapojilo se do něj přes 600 rodin a 25 procent z nich uvedlo, že by bylo ochotno pracovat za méně peněz, jen kdyby jim to zaručilo více času a větší flexibilitu v jeho rozdělování mezi zaměstnání, rodinu a partnerský život. „Z průzkumu jednoznačně vyplývá, že skvělá kariéra má na náš osobní rodinný život nezdravý dopad a rozhodně nezaručuje spokojenost,“ říká vedoucí editorka stránek Wendy Sachs.

Podle ní jsou na tom nejhůře matky předškolních dětí. V tomto případě platí jednoduchá rovnice – čím menší dítě je, tím je to stresující pro pracující matku. „Jsou ve stresu a vyčerpané pracovním dnem, který často ani nekončí. Díky moderní technologii jsme vlastně neustále v zastižení a je to po nás vyžadováno, jednoduše musíme být takzvaně on-line 24 hodin denně sedm dní v týdnu,“ vysvětluje Wendy Sachs. A to, že se matky, snažící se nacpat neustále zvonící mobil do tašky plné pracovních dokumentů, cítí bídně a poslední, po čem touží, je sex, ji vůbec nepřekvapuje. „Stres přece zabíjí libido,“ dodává Wendy Sachs.

Foto: Thinkstock

Na milostný život už nezbývá energieFoto: Thinkstock

Ani chůvy či školka nepomůže

Studie ale ukázala, že ani chůvy či školky ženám situaci příliš neusnadní. Sice na ně celých 34 procent rodičů spoléhá, ale klid jim to nepřináší. Stejně je 62 procent z nich v neustálém stresu, že něco nevyjde. V práci je tak jak tak neustále sužují obavy, že zazvoní telefon a chůva oznámí, že je dítě nemocné. Nebo školku ochromí epidemie chřipky a bude uzavřena.

Zato na podporu a pomoc zaměstnavatele nespoléhá téměř nikdo, vlastně jen asi deset procent rodičů. Většina se naopak bojí, že jim jakýkoli problém s dítětem, který by je v práci omezoval, uškodí.

Řešení? Buďte sobečtější

Dá se tato nepříjemná situace vůbec nějak vyřešit? Tedy kromě možnosti dát v práci výpověď, a být jen matkou, protože to si může z finančních důvodů málokdo dovolit? Podle Wendy Sachs je jedinou možností, aby se ženy matky naučily být tak trochu sobečtější. „Maminky mají obecně tendence k tomu myslet na všechny okolo, svými dětmi a manžely počínaje a zaměstnavateli konče. Ovšem samy na sebe zapomínají. Alespoň chvilka, která by byla jen jejich, a práce, děti ani manžel by si z ní neukradl ani vteřinu, by jim mohla od stresu výrazně pomoci,“ radí Wendy Sachs. Podle ní je pak jedno, zda tento čas žena využije k povídání s kamarádkou, k posezení v kavárně nebo návštěvě posilovny. Důležité je, aby v tu chvíli myslela jen a jen na sebe.

A co vy? Taky jste někdy ze všech povinností tak unavené, že na sex nemáte vůbec chuť? Jak s tím bojujete? Napište nám do diskuse!

Reklama

Související témata:

Načítám