Článek
Zastavte se v každodenním shonu, zavřete oči a představte si kávu přesně tak, jak ji máte rádi. Na jazyku cítíte tu typicky známou chuť, nezaměnitelná vůně nechá zapomenout na všechny starosti a vy máte čas jen pro sebe. Přesně tohle totiž umí jenom káva – povzbudí, zahřeje a chutná. A co teprve ta italská!
Věděli jste, že…?
Káva je pojmenována podle oblasti Kaffa v Etiopii. Přestože první zmínky pocházejí právě z Etiopie ze 6. století., kolébkou kávové kultury je arabský svět. V arabském Jemenu se totiž ve 13. století začala kávová zrnka kultivovat a postupně šířit do Evropy. První evropská kavárna spatřila světlo světa v Itálii. Pravděpodobně první českou kavárnou byl dům ze 17. století U Zlatého hada poblíž Karlova mostu.
Země kávového prvenství
Pokud vypijete za den minimálně čtyři šálky, dosahujete průměrného počtu šálků kávy, které se vypijí v zemi s největší spotřebou kávy ročně. Tímto prvenstvím se za rok 2022 může pochlubit Finsko. To patří v průměru se čtyřmi šálky denně a 26 kilogramy kávy ročně na osobu mezi největší spotřebitele na světě.
Chuť kávy ovlivňuje nejen to, kde byla vypěstována, ale i způsob sklizně, uchovávání, pražení a konečná příprava. Mezi největší distributory kávy patří Brazílie, Vietnam, Kolumbie, Etiopie, Honduras či Uganda.
Charakteristika kávové chutě je primárně dána zemí původu | |
---|---|
Brazílie | Kávová zrnka robusty a arabiky překvapí plností, ovocným nádechem a velmi nízkou kyselostí. |
Kolumbie | Jemná a vyvážená bio káva, která se pyšní krásně ovocnou, kyselou a vyváženou chutí. |
Vietnam | Jako kávová velmoc se může Vietnam pochlubit výraznou a intenzivní chutí. Více než 90 procent vypěstované kávy tvoří robusta s vyšším obsahem kofeinu, než má arabika. |
Etiopie | Etiopie se pyšní jednou z největších genetických rozmanitostí kávovníků na světě. Zdejší tradiční káva je rozpoznatelná díky své černé a hořké chuti. |
Honduras | V Hondurasu se trpělivost vyplácí. Kávové třešně se zde sklízejí až velice zralé, díky čemuž nabízí rozmanitou a komplexní směs aromat s typickým ovocným podtónem. |
Uganda | Káva z Ugandy je typická sytým a květinovým aroma, kyselou a ovocnou chutí. |
Káva arabika má oproti odrůdě robusta vyšší kyselost, rozmanitější chuť a obsahuje v průměru až o 75 procent méně kofeinu.
Jako byste seděli v italské kavárně
Pro všechny milovníky kávy a zejména pro ty, kdo preferují intenzivní malé černé šálky, přináší NESCAFÉ® Dolce Gusto® čtyři espresso varianty s různou intenzitou. Známá italská města se stala inspirací a vy tak máte jedinečnou příležitost vychutnat si atmosféru okouzlujícího Říma, elegantního Milána, pulzující Neapole i sluncem zalitého Palerma v pohodlí vašeho domova.
V NESCAFÉ® Dolce Gusto® je příprava kávy partnerskou souhrou, při které si baristé hrají na dohazovače. Kávová zrna z různých regionů mají totiž i odlišné nuance, díky kterým je možné propojit chutě i aroma do dokonalé rovnováhy. V nové italské řadě espresso šálků se mísí v různých poměrech pečlivě vybraná prémiová zrna arabiky a robusty a přinášejí tak hrnek kávy s požadovanou intenzitou, bohatou a plnou chutí a s nezapomenutelným aroma.
Řím, Milán, Palermo či Neapol. Který šálek si získá vaše srdce?
Espresso ROMA
Vychutnejte si pulzující atmosféru této italské metropole, skrytou v bohatém a silném espressu ROMA. Už první ochutnávka si vás získá bohatě sametovou chutí s praženými tóny černého rybízu, vyrobenou z prémiové směsi zrn arabiky a robusty z Kolumbie, Brazílie, Kamerunu, Ugandy a Vietnamu.
Espresso MILANO
Dopřejte si s tímto espressem trochu stylové elegance inspirované Milánem. Typická a delikátní chuť espressa MILANO je inspirována italskou kavárenskou tradicí. Tento šálek se vyznačuje především jemnou chutí, zahalenou v sametově hladké pěně, protkanou kulatými ovocnými a nevtíravě kořeněnými tóny. Vyrobeno z čistě prémiové směsi zrn odrůdy arabika z Kolumbie, Hondurasu a Brazílie a robusty z Vietnamu.
Espresso PALERMO
Další zastávka Palermo – espresso PALERMO se sicilským temperamentem je inspirováno silou horkého jižanského slunce a teplého moře. Je zárukou intenzivního bohatého požitku s vydatnou dávkou cremy, která připomíná historii tohoto nádherného ostrova.
Espresso NAPOLI
Espresso NAPOLI je stejně intenzivní jako Neapol. Toto italské město má zvláštní, typický a neopakovatelný ráz, díky kterému se sem budete chtít vracet. A totéž platí i o pulzujícím silném espressu NAPOLI. Přenese vás přímo na terasu některé z mnoha malebných neapolských kaváren a dodá vám obzvlášť silnou a koncentrovanou dávku energie. Vyrobeno z čistě prémiové směsi kávových zrn odrůdy arabika a robusta z Ugandy, Brazílie a Kolumbie.