Článek
Jen málokdo si bez sladkého dokáže představit život. Ke kávě si automaticky dopřáváme zákusek nebo aspoň malou sušenku, oslavy se bez dortu neobejdou, každý správný výlet musí končit v cukrárně, a to ani není nutné zdůrazňovat, jak dobré jsou všechny tuzemské velikonoční speciality v čele s beránkem politým čokoládou. Zároveň ale dobře víme, že cukry, pokud jsou konzumovány v nezdravém množství, našemu tělu škodí. Jak se nevzdat všech sladkých povyražení, nemuset se omezovat, a přesto udělat tlustou čáru za nadměrnou konzumací cukru? Je to mnohem jednodušší, než si možná myslíte!
Nebezpečný cukr
Cukr je všude kolem nás a vyřazením občasných návštěv cukrárny tento problém ze svého života neodstraníme. Málokdo možná ví, že čím více naše tělo cukr přijímá, tím více ho vyžaduje. Důsledkem jsou například zkažené zuby, zvýšený krevní tlak, který je původcem celé řady dalších zdravotních obtíží, nebo dokonce snížená schopnost sebeovládání.
Místo cukru zdravější přírodní sladidla
Kdy jindy než při velikonočním pečení do toho prásknout. Naučte se cukr nahrazovat. Sladit můžete samozřejmě ovocem – do pečení mnozí přidávají sušené ovoce nebo třeba rozmačkaný banán. Praktičtější je však alternativa v podobě čekankového sirupu, jehož používání přináší celou řadu benefitů.
Čekankový sirup je na trhu sladidel novinkou. Tato nová generace slazení je vyrobena unikátní patentovou metodou z kořene čekanky. Vyniká díky tomu mimořádně vysokým obsahem prospěšné vlákniny a velmi nízkým glykemickým indexem. Neobsahuje navíc lepek, laktózu, konzervanty ani aromata. Vyniká ještě jednou zcela unikátní vlastností – je schopen nahradit i pokrmový tuk.
Věděli jste, že…?
Barva květů dala pravděpodobně vzniknout českému názvu rostliny – čekanky. Modré květy totiž lidem připomínaly modré dívčí oči, které marně čekají na návrat svého milého z vojny.
Celá řada zdravých benefitů
Čekankový sirup můžete používat nejen ve studené, ale i v teplé kuchyni při pečení všech typů sladkého pečiva. Nejde tak jen o snížení kalorické hodnoty jídla, ale přináší i snížení energetické hodnoty potravin nahrazením pokrmového tuku, a to až ze sta procent. Ve srovnání s jinými přírodními sladidly, jako jsou med, javorový či agávový sirup, obsahuje až o 95 procent méně cukru a o 45 procent méně kalorií.
Čemu čekanka prospívá?
- Má pozitivní vliv na střevní mikroflóru, čímž prospívá imunitnímu systému.
- Po požití nedochází k nárůstu hladiny glukózy v krvi a koncentraci inzulinu ani u lidí s glykemickými poruchami.
- Vláknina napomáhá ke zlepšení činnosti střev.
Benefity čekankového sirupu:
- Vysoký obsah prospěšné vlákniny 71 procent
- Glykemický index menší než 5
- Obsah cukru méně než 5 procent
- Bez lepku, laktózy a konzervantů
- Jen 161 kcal na 100 gramů
- Úplná náhrada vysoce energetických cukrů
- Částečná náhrada tuku, například při pečení, kdy může nahradit až 100 procent tukových produktů
Zaostřeno na zdravé velikonoční pečení
Pečení s čekankovým sirupem potěší nejen ty, kdo chtějí udělat něco pro své zdraví snížením příjmu cukru, ale i ty, kdo drží ketonovou dietu, či diabetiky.
Velikonoční beránek s čekankovým sirupem
Připravte si:
7 vajec
80 gramů změklého másla
120 gramů čekankového sirupu Originál 4Slim
1 vanilkový lusk
nastrouhaná kůra z ½ citronu
150 gramů mandlové mouky 4Slim
50 gramů kokosové mouky 4Slim
3 lžíce BIO rozinky zelené (možné namočit do rumu)
špetka himálajské soli jemné 4Slim
Nejprve oddělíme žloutky od bílků. Žloutky spolu s máslem a čekankovým sirupem vyšleháme do světlé pěny. Z vanilkového lusku vyškrábneme semínka a přidáme spolu s citronovou kůrou ke žloutkové pěně. Poté vmícháme obě mouky a rozinky. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, do kterého jemně vmícháme těsto tak, aby sníh co nejméně spadl. Těsto vlijeme ideálně do silikonové formy na beránka a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 25 minut.
Tip: Velikonoční pečení můžete ozvláštnit použitím čekankového toppingu. Tato sladká a zdravá poleva se na rozdíl od jiných toppingů pyšní nízkým obsahem cukru a tuku a záleží jen na vaší chuti, zda si vychutnáte čokoládovou, karamelovou či jinou nezaměnitelnou příchuť.
Udělejte si malý kvíz a ověřte si své znalosti: