Hlavní obsah

Souboj bábovek: Která je nejlepší?

Foto: Ondřej Kroutil

Část redakce se pochlubila svými bábovkamiFoto: Ondřej Kroutil

Reklama

Recepty na bábovku patří k přísně střeženým rodinným tajemstvím. Většina kuchařek tu „svoji“ bábovku považuje za trumf, který s oblibou vynáší hlavně při svátečních chvílích. Nejlépe takových, kdy se u stolu sejde alespoň polovina příbuzenstva. Od toho se pak očekává uznalé pokyvování hlavou a obdivné komentáře. My jsme se rozhodli vyzvat vás, naše čtenářky, na malý souboj!

Článek

Který z receptů na tradiční českou bábovku je nejlepší? V redakci jsme se rozhodli otestovat hned čtyři varianty. Šéfredaktorka Kamila Tomsová, editorka Sabina Trnková, módní redaktorka Jana Finferlová a redaktor Michal Snížek propátrali rodinné kuchařky a rozhodli se v praxi vyzkoušet recepty na bábovky, které jim osobně nejvíc chutnají.

Foto: Ondřej Kroutil

Bábovky vypadaly chutně už napohledFoto: Ondřej Kroutil

Foto: Ondřej Kroutil

Po nakrojení nás sváděly svou vůníFoto: Ondřej Kroutil

A tady jsou ty naše!

Banánová bábovka podle Michala Snížka:

„Měl jsem recept na banánovou bábovku po babičce, jenže jsem v tom shonu zapomněl koupit Heru, co naplat, bude to olejovka. Ani kuchyňskou váhu jsem zrovna po ruce neměl, takže to šlo všechno nakonec od oka do hrníčků. Tady je návod:

Připravte si dvě mísy. V jedné ušlehejte 5 bílků, ve druhé utřete 5 žloutků s hrnkem cukru. K cukru přidejte hrnek oleje a 2 vidličkou rozmačkané banány. Ručním šlehačem vše důkladně rozmixujte. Pak vmíchejte hrnek polohrubé mouky a půl sáčku prášku do pečiva. Šlehač dejte z ruky a pak do směsi už jen opravdu, ale opravdu zlehka vmíchejte ušlehaný sníh z bílků. Nalijte do formy na bábovku vysypané polohrubou moukou a pečte zhruba 50 minut na 180 stupňů.

Foto: Ondřej Kroutil

Michal získal body čokoládovou polevouFoto: Ondřej Kroutil

Na konci pečení byla bábovka nafouknutá, po vyndání ale trochu spadla. Nicméně to vůbec nevadilo, protože i přesto byla nadýchaná a křehká. A aby vypadala ještě líp a v konkurenci obstála, potřel jsem ji navrch čokoládou:o).“

Tvarohová bábovka s citronem Jany Finferlové:

„Potřebovat budete 20 dkg cukru, 250 g tvarohu (měkkého ve vaničce), 250 g Hery, 3 celá vejce, 30 dkg polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, citronovou kůru z jednoho citronu, rozinky a rum. A postup? Ušlehejte cukr se žloutky, přidejte změklou Heru, tvaroh, polohrubou mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr a nastrouhanou kůru z chemicky neošetřeného citronu. Na závěr přimíchejte rozinky, které jste předtím nechaly půl hodinky namočené v rumu a opatrně vmíchejte sníh ze 3 bílků, které vám zbyly. Pečte na 160 stupňů asi 45 minut.“

Mramorová bábovka Sabiny Trnkové:

„Na moji mramorovou bábovku potřebujete 4 vejce, hrnek cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, 3/4 hrnku oleje, hrst rozinek, 2 lžíce kakaa holandského typu, mléko dle potřeby, trochu vody a prášek do pečiva.

Nejdříve ušlehejte vejce s cukrem (musí se rozpustit a na směsi se objeví pěna), postupně přisypávejte mouku a důkladně míchejte, aby se neudělaly hrudky. Do poslední půlky hrnečku s moukou přidejte prášek do pečiva a dosypte do těsta. Přidejte rozinky, které jste předtím namočily do vody (můžete i do rumu či vámi oblíbeného alkoholu). Na závěr vlijte olej a promíchejte – těsto by mělo být vláčné, dle potřeby použijte mléko. Nyní odlijte cca třetinu těsta do nádoby s hubičkou a přidejte do něj kakao, promíchejte. Vymažte formu na bábovku olejem a vysypte polohrubou mouku. Mramorový efekt vzniká tak, že vlijete část světlého těsta do formy, poté vlijete po celém okruhu část kakaového těsta, znovu zalijete světlým těstem, nyní kakaovým jen po jedné půlce a znovu po celém okruhu světlým. Pečte na 160 stupňů Celsia minimálně 3/4 hodiny. Tip na zdravější variantu: Já používám třtinový cukr a dávám jen 3/4 hrnku!"

Foto: Ondřej Kroutil

V redakční kuchyni bylo plnoFoto: Ondřej Kroutil

Foto: Ondřej KroutilNakonec zasedla komise a začalo se hodnotit...

Bábovka se šlehačkou podle Kamily Tomsové:

„Potřebovat budete 3 celá vejce, ¼ kg cukru, 1 vanilkový cukr, 1/4 l šlehačky, ½ kg polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva. Nejprve metličkou rozmíchejte vejce s cukrem a vanilkovým cukrem, pak přidejte šlehačku. Do těsta postupně vmíchejte mouku a do její poslední části vmíchejte prášek do pečiva. Těsto by mělo být řidší. Forma na bábovku se u nás doma tradičně vysypávala strouhankou, bábovka má pak křupavější kůrku. Pečte v mírné troubě asi 45 minut.“

A co vy, jaký je váš „nej“ recept? Napište nám v diskusi nebo ho rovnou vložte mezi čtenářské recepty, ať ho mohou vyzkoušet i ostatní čtenářky! A připravte se spolu s námi na další souboj – už za týden totiž budou soupeřit sladké i sladné štrúdly!

Reklama

Související témata:

Načítám