Hlavní obsah

Souboj receptů: Čtyři porce do 100 korun

Foto: Michal Snížek

Tentokrát se souboj nesl ve znamení poloprázdné peněženkyFoto: Michal Snížek

Reklama

Snažíte se vařit chutně a přitom levně? Pak je pro vás dnešní souboj jako dělaný. Jana Ch., Petr a Jana F. pro vás totiž nachystali skvělé tipy, jak uvařit za pár korun – vybrat si můžete ze zapečených těstovin, párkové číny a sýrových kuliček s pórkem.

Článek

Receptů na skvělá jídla je bezpočet, komu by se ale chtělo neustále utrácet horentní sumy za suroviny? Tipy na levná jídla už jste mohli vyzkoušet v článku Čtyři jídla do 100 korun a další várku toho nejlepšího z kuchyní naší redakce můžete vyzkoušet ještě dnes.

Zapečené těstoviny s játry a zeleninou od Jany Ch.

Na 4 porce potřebujete: 400 g těstovin (nejlépe penne, fussilli nebo obyčejných kolínek), 1 cibuli, 300 g drůbežích jater, sůl, pepř, olej na smažení, 1/2 lžičky worcesteru, 300 ml smetany nebo šlehačky a zeleninu, co najdete v lednici – v dnešním receptu to byl kousek pórku (asi 1/4), 2 papriky a asi 10 malých žampionů.

Foto: Petr Makovička

Těstoviny z toho, co dá lednice, se Janě určitě vyplatilyFoto: Petr Makovička

Postup: „Těmhle těstovinám říkám ‚co jsem našla v lednici‘. Pokud nevíte, co s povadlou zeleninou, není nic jednoduššího než připravit právě tyhle těstoviny. Já jsem protentokrát v lednici našla kousek pórku, 2 zvadlé papriky a zbytek žampionů, které jsem nespotřebovala minulý víkend. Investice tedy zahrnovala jen nákup jater a vhodných těstovin.

Těstoviny uvařte podle návodu na obalu doměkka. Na hluboké pánvi orestujte nahrubo nakrájenou cibuli, půlkolečka pórku a kostičky papriky, dochuťte solí a pepřem a restujte, až bude všechna zelenina měkká. Směs přidejte k uvařeným těstovinám a klidně na té stejné pánvi orestujte ještě pokrájená játra a plátky žampionů, vše dochuťte worcesterem. Maso s houbami opět přidejte k těstovinám, promíchejte, narovnejte do zapékací misky a zalijte smetanou nebo šlehačkou. Připravené těstoviny vložte asi na 15 minut do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia a můžete podávat.“

Sýrové kuličky s pórkem a bramborovou kaší od Jany F.

Na 4 porce potřebujete: 150 g tvrdého sýra, nejlépe čedaru (není zase tak drahý, jak by se mohlo zdát!), 1 pórek, sůl, pepř, 2 vejce, strouhanku podle potřeby, olej na smažení. Na bramborovou kaši 600 g brambor, 100 g másla, 1/2 cibule, 2 dl mléka a sůl.

Foto: Petr Makovička

I výborné vegetariánské jídlo se dá pořídit levněFoto: Petr Makovička

Postup: „Popravdě řečeno, já moc levně vařit neumím. Sice jako vegetariánka nekupuji maso, ale zato si ráda dopřeji dobré a drahé sýry. Při počítání jsem ale došla k závěru, že když 200 g čedaru stojí 45 korun, tak se do stovky i tak hravě vejdu.

Pórek pokrájejte na půlkolečka a zlehka je osmahněte na másle, aby změkl. Přidejte nahrubo nastrouhaný čedar, sůl, pepř, vejce a strouhanku a vypracujte těsto, které bude držet pohromadě. Z těsta pak vytvarujte kuličky, ty nechte asi 20 minut odležet v lednici, aby ztuhly, a usmažte je v rozpáleném oleji dozlatova. Brambory uvařte doměkka, přidejte na másle zlehka osmaženou cibulku a trochu mléka a ručním šlehačem vyšlehejte hladkou bramborovou kaši. Je to jednoduché a chutnat to bude určitě i zapřisáhlým masožravcům!“

Párková „čína“ od Petra

Na 4 porce potřebujete: 1 kg cibule, 750 g párků (je lepší dát dva druhy), 120 ml sójové omáčky.

Foto: Petr Makovička

Petr zavzpomínal na oblíbené jídlo svého dětstvíFoto: Petr Makovička

Postup: „Cibuli nakrájejte na měsíčky a nechte ji zesklovatět na oleji. Pak ji podlijte vodou a nechte vydusit, dokud není měkká. Mně se to bohužel tentokrát moc nepovedlo a rozjela se mi moc. Párky nakrájejte na kolečka, podle chuti si je zlehka osmahněte (to není potřeba) a přidejte k cibuli. Nakonec přilijte sójovou omáčku podle její aktuální chuti a barvy – každá je trochu jiná. Tohle jídlo jsem miloval už jako dítě a dodneška mě to prostě nepřešlo.“

A co je vaše nejoblíbenější jídlo „za hubičku“? O svoje tipy na levná jídla se můžete podělit v diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám