Hlavní obsah

Souboj receptů: Hovězí maso jinak? Zkuste boršč i netradiční omáčku!

Foto: Greta Blumajerová

Hovězí dvakrát úplně jinak, a pokaždé lahodné!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Hovězí maso jedině dušené nebo pečené? Kdepak! Upravit se dá na tisíc způsobů a dva z nich vám dnes přinášíme! Dáte přednost silné polévce, nebo netradiční omáčce?

Článek

Milujete maso a oběd nebo večeře, ve kterých není aspoň kousek masa, nejsou nic pro vás? Zkuste naše dnešní tipy! Hlavní ingrediencí je dnes hovězí a Sabina i já jsme ho připravily na dva úplně odlišné způsoby. Dáte přednost Sabinině poctivému boršči se zakysanou smetanou, nebo zaexperimentujete a zkusíte moje hovězí maso s arašídovou omáčkou?

Boršč podle Sabiny

Na 4 litry boršče potřebujete: 250 g hovězí kližky, 250 g hovězího předního s kostí, 250 g vepřové plece, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře, 5 lístků bobkového listu, 1 cibuli, 50 g mrkve, 50 g celeru, 50 g petržele, 150 g kysaného zelí, 1 velkou bramboru, 2 vařené červené řepy, 400 g krájených rajčat (1 konzerva), 100 g slaniny, 2 lžíce sladké mleté papriky, 1 citron, 1 kelímek kysané smetany, sůl, pepř

Foto: Greta Blumajerová

Sabina připravila poctivý boršč ze silného masového vývaruFoto: Greta Blumajerová

Postup: Maso zalejte dostatečným množstvím studené vody, asi 2,5 l (množství nabude přidáním ostatních ingrediencí), přidejte koření, osolte a přiveďte k varu, plamen zmírněte na minimum a nechte mírně pobublávat asi dvě hodiny (já maso vařila v papiňáku 2 hodiny). Slaninu a zeleninu nakrájejte na kostičky (kysané zelí propláchněte studenou vodou). Slaninu orestujte, jakmile pustí tuk, přidejte zeleninu včetně zelí, opět orestujte, přidejte konzervu krájených rajčat i se šťávou, ochuťte mletou paprikou a ještě chvíli ohřívejte.

Když je maso měkké, vyjměte ho z vývaru, nakrájejte ho na kostičky a vraťte zpět společně se zeleninou a vařenou, na kostičky pokrájenou červenou řepou. Společně provařte asi 15 minut, dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Každou porci boršče podávejte ozdobenou kysanou smetanou.

Hovězí maso s arašídovou omáčkou

Na 4 porce potřebujete: 600 g hovězí roštěné, 1 cibule, 100 g nesolených arašídů, 4 lžíce olivového oleje, 1 plechovka kokosového mléka, 1 chilli paprička, rybí omáčka podle chuti, rýže k podávání

Na marinádu: 1 cibuli, 3 stroužky česneku, 2 lžíce rybí omáčky, 1 lžíce třtinového cukru, 500 ml vody

Foto: Greta Blumajerová

Klářina omáčka překvapila exotickou, ale přesto velmi jemnou, delikátní chutíFoto: Greta Blumajerová

Postup: Do mixéru dejte všechny ingredience na marinádu a rozmixujte je na hladkou kašičku. Maso pokrájejte na nudličky, zalejte je marinádou, pořádně ji vpracujte do masa a nechte aspoň 2 hodiny v lednici. Nejlepší je však maso marinovat přes noc.

Arašídy dejte do mixéru, přidejte k nim 3 lžíce olivového oleje a mixujte je, dokud nevznikne arašídová pasta. V hluboké pánvi rozpalte lžíci olivového oleje a dejte na něj opékat cibuli na proužky. Když trochu zezlátne, přidejte maso i s marinádou a opékejte, dokud se marináda nezredukuje na půlku. Opékejte na mírném ohni a často míchejte, aby marináda nezhořkla.

Pak přidejte arašídovou pastu a kokosové mléko a zahřejte těsně před bod varu. Kdyby se kokosové mléko vařilo, oddělil by se tuk, na chuť to vliv nemá, jde spíš o estetickou stránku. Pak do omáčky přidejte na co nejjemněji nasekanou chilli papričku a podle chuti dochuťte rybí omáčkou (je dost slaná, tak opatrně!). Podávejte s rýží.

Foto: Archiv firem

Vylaďte svoji jídelnu k dokonalosti – pořiďte si stylový ubrus v červenobílé kombinaci! Vybrat si můžete ze tří variant podle toho, která se k vám domů hodí nejvíceFoto: Archiv firem

Jaké jsou vaše oblíbená jídla s hovězím masem? Experimentujete, nebo dáváte přednost klasice?

Reklama

Načítám