Hlavní obsah

Souboj receptů: Testovali jsme bramborové saláty

Foto: Greta Blumajerová

Jana s Kamilou zkusily bramborové saláty podle cizích receptůFoto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chystáte se letos Vánoce oslavit bramborovým salátem a ten váš domácí už vás omrzel? Zkuste ho obměnit třeba podle tipů z našeho dnešního článku!

Článek

Na tom, co do bramborového salátu patří nebo nepatří, se dvě rodiny nejspíš neshodnou. Nic to ale nemění na tom, že udělat malou obměnu nikdy neuškodí :-).

Bramborový salát úplně jinak

Petra Lamschová, Petr Havlíček: Jídlo jako životní styl (100 otázek, odpovědí a receptů); Mladá fronta, Praha 2011.

Foto: Greta Blumajerová

Salát s olivami a sardelkami nebyl moc slanýFoto: Greta Blumajerová

Na 6 porcí potřebujete:800 g brambor, 50 ml bílého vinného octa, 4 lžíce kvalitního olivového oleje, 2 lžíce posekané petrželky, 2 lžíce posekaných slitých kaparů, 50 ml vypeckovaných černých oliv, nakrájených na plátky, 3 stroužky najemno posekaného česneku a 50 g naložených sardelek, podélně rozpůlených.

Postup:Brambory uvaříme ve slupce. Studené je oloupeme a nakrájíme na větší kostky. V misce smícháme dohromady ocet a olej. Přidáme petrželku, kapary, olivy a česnek. Jemně promícháme s bramborami a necháme odležet. Tip: Servírujte pokladené sardelkami.

Co na recept Kamila říká?„Recept je krátký a přehledný, jen mě trochu zarazila gramáž 50 ml oliv – kolik oliv spadá do 50 ml? Také mě zaskočilo, že v receptu není pepř ani sůl, protože sardelky jsou uvedené jen jako tip pro kuchaře, aby salát servírovali pokladený ančovičkami. “

Pokud se vám líbí netradiční bramborové saláty, vyzkoušejte – klidně i v zimě :-) recepty z článku Bramborový salát ve 3 svěžích letních variacích.

Bramborový salát

Jana Florentýna Zatloukalová: Kuchařka pro dceru; Smart Press, Praha 2011.

Foto: Greta Blumajerová

Této klasice občas někdo mírně vytknul přílišnou kyselostFoto: Greta Blumajerová

Potřebujete: 1 1/2 kg salátových brambor (varný typ A), 100 g mraženého hrášku, 100 g mražené kukuřice, 200 g dobré šunky, vcelku, 4 mrkve, 5 vajec, 1 sklenici (700 ml) zavařených nakládaček od maminky (tchýniny jsou taky dobré, nejsou-li ani ty, spěchejte pro ně do obchodu nejpozději v listopadu), 200 g kvalitní majonézy (špatná majonéza dokáže pokazit celý salát, takže pozor na ni!) a 1 vrchovatou lžičku soli.

Postup:1. Brambory umyjte kartáčkem nebo rovnou houbičkou na nádobí, naskládejte je do velkého hrnce, zalijte vodou tak, aby byly všechny ponořené, a začněte zahřívat. Než je přivedete k varu, oškrábejte mrkev a rozkrájejte ji na centimetrové kostičky.

2. Jakmile brambory začnou vřít, postavte nad ně napařovací nástavec. Do pařáku opatrně naskládejte vajíčka, zasypte je mrkví a mraženou zeleninou. Uzavřete poklicí a při středně vysoké teplotě vařte 25 minut. Brambory musí stále dostatečně vřít na to, aby vytvářely teplo pro druhé patro. Po této době zkuste do jedné z brambor zapíchnout nůž – pokud bramborou snadno projede, jsou uvařené, jinak přidejte ještě asi 5 minut.

Pokud nemáte napařovací nástavec, vše uvařte zvlášť. Přivodíte si sice malou zácpu ve dřezu se špinavým nádobím, ale jde to taky: vajíčka dejte do studené vody, přiveďte je k varu a vařte přesně 10 minut od doby, kdy začala vřít. Pak je slijte a pusťte na ně studenou vodu z kohoutku, tento šok nám usnadní loupání. Hrášek s kukuřicí během 2 minut uvařte v mikrovlnné troubě, mrkev zalijte trochou vody, osolte špetkou soli a vařte 15 minut na plotýnce doměkka.

3. Nástavec sundejte a brambory slijte. Nechte je 5 minut vychládat, pak je ale ještě za horka oloupejte. Rozkrájejte je na malé kostičky, nejlépe to jde s malým strunovým kráječem brambor z domácích potřeb. Okurky slijte, lák zachyťte. 100 ml láku nalijte na teplé nakrájené brambory a promíchejte, okamžitě se beze stopy vsákne. Vajíčka oloupejte a nakrájejte na malé kostičky, na stejné kousky nakrájejte také šunku a okurky. Společně s majonézou vše přidejte k bramborám a promíchejte, dokud je to potřeba, ještě osolte. Nechte vychladnout a uležet aspoň 3 hodiny v lednici, před podáváním znovu pořádně promíchejte.

Co receptu říká Jana F.? „S bramborovými saláty je to vždycky tak trochu svízel, většině prostě nejvíc chutná ten jejich a nejinak to je i u mě. Musím ale říct, že Kuchařku pro dceru mám sama doma a vaří se z ní skvěle, pro začátečníky je opravdu ideální, je tam všechno dopodrobna vysvětlené, a hlavně i zdůvodněné. Jediné, co bych jí vytkla, je absence fotek, jsou jen u některých receptů. Salát se dělal dobře, chutnal skvěle, ale já si prostě neumím představit Vánoce bez toho našeho :-).“

Jak děláte bramborový salát vy? Podělte se o svoje vychytávky při přípravě i tipy na oblíbená dochucovadla!

Reklama

Načítám