Hlavní obsah

Souboj řízků vyhrává ten usmažený na ghí

Foto: České ghíčko s.r.o.

V mnoha rodinách se na Štědrý den připravují kromě kapra i smažené řízky. Na jejich přípravu existuje mnoho receptů a názorů. Jedno je však jisté, pokud řízky připravíte na ghí, nepočítejte s tím, že by vám nějaký zbyl ještě na 25. 12. Jen se po nich zapráší!

Článek

Chcete-li mít opravdu výborný smažený řízek, připravte ho jako pravý vídeňák, tedy z telecího masa a zásadně na přepuštěném másle. Můžete ho samozřejmě smažit i na některém rafinovaném oleji (slunečnicovém, palmovém, řepkovém nebo kokosovém), ale nikdy nebude mít tu lahodnou oříškovou chuť a vůni, kterou mu dodá právě přepuštěné máslo. Naopak by bylo chybou smažit maso na olivovém oleji lisovaném za studena. Ten je skvělý do salátů, ale ke smažení se vůbec nehodí. Výhodou ghí je vysoký kouřový bod 250 °C, takže se nepřepaluje ani při vysokých teplotách a nevznikají tak nestravitelné toxické látky,” vysvětluje Andrea Zpěváková Dostálová ze společnosti České ghíčko a upozorňuje ještě na jednu důležitou vlastnost ghí. „Na jídlech připravovaných na přepuštěném másle si pochutnají i lidé, kteří jinak běžné máslo nemůžou, protože ghí neobsahuje ani kasein, ani laktózu.“

Foto: České ghíčko s.r.o.

Pravý vídeňský řízek je z telecího masa smažený na přepuštěném másle

Recept na lahodný smažený řízek

Suroviny (na 4 řízky): 8 lžic hladké mouky, 3 středně velká vejce, 15 lžic strouhanky, ghí od Českého ghíčka

Postup:

1. Do hlubokých talířů si připravte klasický trojobal – mouku, vejce a strouhanku.

2. V menší pánvi rozehřejte vyšší vrstvu ghí.

3. Řízek vkládejte do rozpáleného ghí a potom příkon zmírněte na polovinu. Hotový řízek má krásně nazlátlou barvu.

4. Dbejte na to, aby se vytvořená kůrka na řízku neporušila, jen tak zůstane šťavnatý.

5. Po osmažení položte řízek krátce na papírovou utěrku.

5 tipů od Andrey Zpěvákové Dostálové:

1. Maso musíte před obalováním osušit utěrkou a řádně naklepat, jinak by na něm trojobal nedržel.

2. K vejci nikdy nepřidávejte vodu nebo mléko, zato ho pečlivě rozšlehejte.

3. Vyplatí se vyrobit si strouhanku z čerstvého toustového chleba, aby byla vláčná, a ne tvrdá a přesušená.

4. Řízky vkládejte do rozpáleného ghí, ale po chvilce příkon zmírněte na polovinu.

5. Po osmažení ponechte řízky jen krátce na papírové utěrce, aby se odstranil přebytečný tuk. Pokud by na ní zůstaly déle, křupavá kůrka by se rozmočila.

Foto: České ghíčko s.r.o.

Ghíčko se vyrábí jak v konvenční, tak v bio kvalitě

Ghí od Českého ghíčka koupíte na www.ceskeghicko.cz: Čisté ghí (340 ml za 199 Kč, 760 ml za 355 Kč), Bio ghí (340 ml za 233 Kč, 760 ml za 444 Kč), různě ochucená ghí (220 ml za 155 Kč). Navíc – bez chlazení vám vydrží celý rok!

ynezorPumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek