Hlavní obsah

Spininng v novém kabátě – začněte už dnes!

Foto: Shutterstock

Spinning je sport, který vás nadchneFoto: Shutterstock

Reklama

Jste milovnicí zdravého pohybu? Pak jistě znáte spinning. Láká davy lidí po celém světě a už teď patří k nejrozšířenějším tréninkům. Ale znáte jeho inovace a vylepšení? Nechte se zlákat!

Článek

Cvičte, kdy máte čas

Proč je spinning tak oblíbený? Je jednoduchý, účinný a motivující. Dodnes jste se mohly účastnit skupinových lekcí spinning programu. Odteď však mají možnost i ty, které nemohou zcela ovlivnit své časové možnosti. Je konec čekání na další účastníky jízdy, už se nemusíte trefit do rozvrhu lekcí či instruktora. Je tu totiž novinka v podobě kola eSpinner. Najdete ho v cardio zóně. Nabízí všechno, co klasický spinning, ale cvičit můžete sama. Zkrátka můžete kdykoli přijít, sednout na kolo a jet svůj vlastní spinning.

Jednoduché ovládání

Nemusíte se bát, ovládání je jednoduché pomocí velkého 15“ dotykového displeje. Jestliže patříte mezi začátečnice, můžete shlédnout video, které vás seznámí s nastavením kola a základními styly jízdy. Pak se vás eSpinner zeptá, jaký trénink byste si dnes přála, jaký terén, intenzitu a energy zónu. Zvolíte si dobu jízdy a hurá na to!

Sám přístroj vyhodnotí pomocí údajů o vašem tepu, kadenci a úvodních zadaných hodnotách jízdu, dokáže vás motivovat a vybízet ke změnám stylů, rychlosti a hlavně zátěže. Není potřeba živého instruktora, neboť váš trenér se ukazuje na obrazovce. Programy jsou velmi variabilní. Můžete si zvolit přes milion různých kombinací již předtočených jízd, což znamená, že se rozhodně nikdy nebudete nudit. Pokud chcete při jízdě poslouchat vlastní hudbu, žádný problém. Stačí jen připojit ke kolu USB nebo iPod.

Překonejte nesmyslné mýty

Možná jste si už tisíckrát říkala, že to jednoho dne vyzkoušíte, ale stále vám v rozhodnutí něco brání. Odpovíme vám na nejčastěji kladené otázky, které brání váhavým odvážlivcům v návštěvě první lekce.

Tak dlouho šlapat nevydržím!

Spinning není rotoped. Hodinu zvládne každý. Svižná hudba, instruktor, který udává tempo a atmosféra - to všechno vás strhne a hodina uběhne, aniž byste to postřehla. Jestliže začínáte, upozorněte na to instruktora. Pomůže vám nastavit kolo a dá vám pár rad do začátku. Při prvních lekcích se nesnažte o rekordy, jezděte volně a všechno si „osahejte“.

Foto: athleticbusiness.com

K eSpinneru nepotřebujete instruktoraFoto: athleticbusiness.com

Nezvládnu vyšší zátěž!

I když instruktor dá povel k výjezdu kopcovitého terénu, nemusíte jej poslechnout a můžete jet dál „po rovince“. Výši zátěže si určujete sama.

Jak je to s hubnutím?

Spinning je aerobní dynamický sport. Díky němu si vylepšíte kondici, zbavíte se stresu a samozřejmě shodíte i nějaké to kilo. Po dlouhé pauze, kdy jste necvičila nebo trpíte-li velkou nadváhou, se doporučuje jezdit v nižší tepové frekvenci. Měla byste se potit, ale nesmíte lapat po dechu nebo bělat v obličeji. Během jízdy se ze sedla nezvedejte. Prvních několik lekcí se doporučuje pouze sedět a terény jen zkoušet. Postupně můžete intenzitu šlapání zvyšovat.

A jak často chodit, aby se dostavily výsledky? „Jako u každého způsobu redukce váhy, je potřeba disciplína. Je nutné chodit alespoň 3x týdně. Musíte ovšem znát správný způsob jízdy, vědět, kdy jedete na zlepšování fyzické kondice a naopak kdy jedete na spalování a tím pádem i snižování hmotnosti. Nečekejte ale okamžité zázraky - vždy na začátku jde voda a teprve postupně jdou tuky. Váha se vám vrátí a až časem se snižuje vaše hmotnost a zlepšuje stavba těla," upozorňuje Michal Šubr instruktor fitness.

Pro udržení váhy postačí podle Michala jedna hodina spinningu týdně. Ale zapomeňte na prohřešky. Výdej musí být vždy vyšší než příjem. Všeobecně je lepší chodit vícekrát týdně. „Také by se vám mohlo stávat, že byste si nestačily zvyknout na tento pohyb a stále vás něco bolelo a pohyb by vás nemusel bavit. Samozřejmě je ideální střídat jak styly, tak spinning s normálním kolem," dodává instruktor.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Pro udržení váhy stačí jedna hodina týdněFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Spinningový pitný režim

Jak je to s pitím u spinningu? „Je důležité pít, ale rozumně a pravidelně. Spinning je opravdu náročný a z těla odchází nejen škodlivé látky, ale i minerály. V tělocvičně je většinou špatný vzduch a horko, dochází k přehřátí. A tak čistá voda, maximálně obohacená o iontový sirup jen prospěje. Určitě ale není dobré vypít vše najednou, tzv. popíjejte každých 10 minut," objasňuje trenér Michal.

Co se k pití nehodí? Zapomeňte na kolové nápoje a neředěné džusy, silnou kávu a čaj. Strava je individuální záležitost. „Já osobně nic moc nejím před hodinou, protože vše cítím v žaludku," stěžuje si instruktor a doporučuje: „Snažte se cca dvě hodiny před jízdou nic těžkého nekonzumovat, (to, co nadýmá, je těžko stravitelné). Dobrá je tyčinka, gelové snacky, lehké ovoce, jogurt. Po jízdě si určitě dejte chvilku pauzu, osprchujte se a pomalu se dostávejte do normálního denního rytmu. Můžete si dát koktejl, nápoj, ovoce a postupně přejděte na další jídlo dne. Rozhodně ale ne kávu či sušenku!"

Víkend se spinningem

Patříte k těm, které dávají přednost skupinovému cvičení a do klasických spinningových hodin se nemáte z časových důvodů šanci dostat? Pak doporučujeme speciální spinningový víkend. Tak jako se jezdí do zahraničí na dámské víkendy se cvičením, můžete i vy vyrazit otestovat své síly spolu s dalšími ženami. Náročnosti se nemusíte bát, instruktor vždy přizpůsobí intenzitu každé účastnici. Najdete nové kamarádky, vyženete stres z těla ven a aktivně si odpočinete.

Náš tip: Vyražte na víkendový spinning do Tábora. Dvě z vás mají ideální možnost vyhrát poukaz na tento úžasný zážitek. Více informací o soutěži naleznete ZDE.

Na co se můžete těšit? Kromě toho, že se budete intenzivně hýbat, čeká vás i zdravá strava. Domů tak pojedete po spinningovém víkendu odpočatá a o něco lehčí! Program je určen nejen spinningovým nadšencům, ale i těm z vás, které jste spinning ještě nikdy nezkusily. Navíc budete mít možnost se poradit s dietoložkou, zaplavat si v bazénu, vydat se na fitness vycházku do přírody a večer se příjemně pobavit s ostatními účastnicemi ve stylové vinotéce na Starém městě. Zatoužíte-li po masáži, je možné přiobjednat si maséra nebo se nechat ošetřit zkušenou kosmetičkou. Ty z vás, které nestihnou říjnový termín, se mohou přihlásit na listopad.

Ještě váháte?

Reklama

Načítám