Hlavní obsah

Stačí si to prostě říct

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Určitě to znáte, mnoho problémů dokáže zachránit jednoduchá věc – třeba sms.

Článek

Rakovina děložního čípku patří mezi nejrozšířenější nádorová onemocnění u žen vůbec. V ČR žije přes 18 000 dívek a žen s touto diagnózou. Za její vznik jsou zodpovědné HPV viry. Pravděpodobnost, že se v průběhu života žena HPV virem nakazí, je 80 %.

Přitom stačí málo. Jste-li matka nebo sestra, promluvte si s dcerou či sestrou o riziku i možnostech, jak onemocnění předcházet.

Důležité je pravidelně navštěvovat gynekologa a zvážit očkování, které dokáže zabránit rozvoji infekce. Jednou z dostupných vakcín je Cervarix.

Sdílejme důležité informace. Vakcína Cervarix je pro 13leté dívky plně hrazena

Cervarix injekční suspenze, vakcína proti lidskému papilomaviru (HPV typy 16, 18), je vázaná na lékařský předpis. Podobně jako u ostatních vakcín ani Cervarix nemusí v běžném používání chránit všechny očkované, nemá efekt na již aktivní HPV infekci či klinicky přítomné onemocnění. Pravidelný gynekologický skrínink zůstává důležitý.

Nejčastější nežádoucí účinky mohou být lokální reakce v místě vpichu, bolest hlavy a svalů. Případné nežádoucí účinky hlaste i na cz.safety@gsk.com. O vhodnosti očkování se poraďte s lékařem, který je provádí. Přečtěte si pečlivě příbalovou informaci.

GlaxoSmithKline, s. r. o., Praha 4, tel.: 222 001 111, cz.info@gsk.com. MZDR 59937/2014-2/OVZ. CZ/CER/0007/15.

Reklama

Načítám