Hlavní obsah

Starejte se o pleť! Právě teď!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Každá pleť potřebuje péčiFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Víte, jak najít cestu ke kráse? Úplně jednoduše! Nejprve musíte svoji pleť dobře poznat a pak si uvědomit, že její typ se časem mění. Kromě věku se na ní podepisuje i roční období a psychická (ne)pohoda.

Článek

Zimní péče

Největší pozornost si vaše pleť zaslouží právě teď, kdy je ještě zima, ale již se blíží jaro!

Mráz snižuje produkci kožního mazu a navíc časté střídání teplot ji činí více citlivou. Proto je třeba obličej chránit vhodnými krémy. Zvolte výživný, raději mastnější krém s vysokým ochranným faktorem, který vytvoří jakýsi film a bezpečně pokožku ubrání před studeným počasím venku. Vybírejte přípravky s obsahem složek, které na sebe umějí navázat vlhkost. Například aloe vera, glycerin, kyselina hyaluronová nebo mořské řasy. Několikrát týdně byste si měly dopřát i hydratační masku a neměly byste zapomínat ani na rty. Někdy stačí obyčejný jelení lůj. Nebo pokud chcete ještě lepší účinek, pořiďte si balzám na rty s vitaminy a ochranným faktorem. Dobrá je i rtěnka.

Suchá pleť

Tento typ pleti se kupodivu vyskytuje jen velmi zřídka. Poznáte ho podle toho, že obtížně zadržuje vláhu a rychleji stárne. Vyznačuje se také nepříjemným pnutím až pálením, nejčastěji po vyčištění. V zimním obdobíbyste měly volit spíše přírodní kosmetiku s obsahem takových zvlhčujících látek, jako je například bambucké máslo, kokosový olej, levandule, nebo heřmánek. A výborný je také ochrannný krém na hory od Panthenolu Winter Sunblock Cream. Na vaši pleť by ale teď rozhodně neměla přijít voda! Na jaře může, ale jen minimálně. Především dbejte na svůj pitný režim, protože i nedostatek tekutin se na vaší tváři projeví.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Granátové jablko skvěle pečuje o zralou pleťFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Zralá pleť

Stárnutí pleti začíná kolem 30. roku a velkou roli při něm hraje dědičnost. Základem je pravidelná péče. Ta začíná každodenní očistou - jemným odlíčením, pravidelným peelingem a správnou volbou pečujících přípravků podle typu pokožky. V zimě se doporučuje zelený nebo bílý čaj, během jarních měsíců rajčata nebo granátová jablka. A pomoci vám s vráskami a vůbec s celým procesem stárnutí mohou v kosmetických salonech, které byste měly po 35. roku navštěvovat pravidelně. Částečně vám pomůže i to, když si zakoupíte například od L'Oreálu Age Re-Perfect pro rozjasnění pleti.

Problematická a mastná pleť

Projevuje se tvorbou nadměrného množství mazu, má tendenci se lesknout. Většina žen s mastnou pletí trpí zanícenými póry a akné. Pokud jste majitelkami takové pokožky, mějte trpělivost, věkem se tvorba mazu snižuje. A ještě jednu potěšující zprávu pro vás máme, mastná pokožka vypadá déle mladě a vrásky se na ní vytvářejí později. Ovšem dvakrát denně vyžaduje péči - důkladné čištění a hydrataci. Dobrým pomocníkem je určitě čisticí gel a tonikum v jednom s čajovníkem a okurkou od Avonu. Nadbytečný maz odstraňujte ale velmi citlivě. Přílišné dráždění ji může ještě víc zanítit. Pokožku čistěte jemnými krouživými pohyby a po umytí osušte opatrným tlakem ručníku. Na zanícené póry je také dobré sluníčko - a to se na jaře rozzáří - které hnis vytáhne a následně zahojí. Přes zimu stačí zajít do solária. Pokud ani to nezabere, používejte výtažky z lékořice nebo alantoinu.

Citlivá pokožka

Je jemná až křehkáa působí až průhledným dojmem. Ženy s tímto typem pleti trpívají alergiemi na kosmetické přípravky a líčidla. To znamená, pokud patříte právě mezi ty nešťastné, používejte především hypoalergenní a neparfémované přípravky. Doporučujeme hydratační krém pro citlivou pleť Hydreane od Le Roche-Posay. Vyhněte se ale tonizačním vodám, obzvlášť když mrzne, a pokožku vyživujte spíše hutnějším krémem. Během zimního i jarního období jezte hodně ovoce a zeleniny, a kdyby ani to nepomohlo, dojděte si raději za odborníkem. Kosmetička nebo dermatolog vám poradí, jakým způsobem máte o svoji citlivou pleť pečovat.

Je jasné, že každá z nás má svou pleť a tedy i svou péči o ni. Ale pro všechny je tu pravidlo - zima není jaro, tedy myslete na svoji pokožku a věnujte jí to, co potřebuje!

Reklama

Související témata:

Načítám