Hlavní obsah

Starý strop? Zakryjte jeho nedostatky!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Přemýšlíte, co se starým stropem?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Míváte při pohledu na strop nutkání, že by si zasloužil vaši péči? Do očí vás bijí nehezké nerovnosti, ošklivé spáry, už dávno ztratil lesk a zdobí ho pouze zastaralá špína? Nebo možná jen toužíte po změně a zútulnění pokoje. Tak či tak, je na čase dát se do renovace! Poradíme vám, jak na to.

Článek

Myslete na izolaci

Při renovaci stropu vyřešte v první řadě jeho izolaci. Můžete si vybrat, zda bude umístěna uvnitř nebo vně. Záleží na tom, co má izolovat. Nejčastěji se řeší problém s únikem tepla. Můžete zkusit přemluvit sousedy, abyste společnými silami zateplili střechu. Když na vaše výzvy neslyší a nechtějí do izolace investovat, budete muset zvolit náhradní řešení a pomoci si sami. Tehdy se hodí vnitřní stropní izolace. Její instalace je snadná a zvládnete ji svépomocí. Důležitý je ovšem její výběr. Jestliže s tím nemáte vůbec žádné zkušenosti, poraďte se s odborníkem.

Rozhodněte se, jak budete renovovat

Vůbec nejsnazší je strop nově vymalovat. To ovšem nemusí být vždy nejlepší variantou, obzvlášť, když jsou na něm nerovnosti, panely se rozlézají a tvoří spáry, pukliny apod. Záleží samozřejmě také na tom, z jakého materiálu strop je. Jinak bude probíhat renovace dřevěného a jinak zděného.

Foto: gnetagatten.se

Stropní kazety se snadno udržujíFoto: gnetagatten.se

Renovace snadno a rychle

Nejjednodušší variantou pro renovaci stropu jsou stropní kazety. Dokážou zakrýt nerovnosti, praskliny i viditelné spáry mezi panely, nemusíte se starat o další výmalbu a jejich instalace nezabere moc času. V současnosti si můžete vybrat z opravdu velkého množství barev a vzorů. Už tedy nemusíte volit klasické bílé, ale i barevné, nebo imitaci dřeva. Kromě designu jistě oceníte i další vlastnosti jako to, že jsou omyvatelné, takže se snadno udržují v čistotě. Vyrábějí se z polystyrenu, tepelně i zvukově izolují.

Kazety se lepí na zeď vodou ředitelným lepidlem (dostanete ho v prodejně, kde koupíte i kazety) nebo je lze přibíjet na předem připravený dřevěný rošt. Pokládka by měla být směrem od středu ke stěnám. Střed si můžete snadno určit tak, že povedete dva provázky, které uchytíte v rozích místnosti, diagonálně (kde se protnou, je střed). Připravte se na to, že u stěn vám nevyjde místo pro celou desku a budete její tvar muset upravit. To lze snadno i ostrým kuchyňským nožem.

Ražené, nebo zpěněné?

Podle technologie výroby rozlišujeme dva základní typy - ražené, které jsou lisované a na polystyrenové čtverce je vzor vyražen, nebo zpěněné, které jsou vstřikované, kdy je zpěněný polystyren vstřikován do forem. Můžete se však setkat i s kazetami se speciálně upravenými povrchy (např. s PVC fólií). První vyjmenovaná technologie může mít malé nedostatky (kazety mohou mít nepřesné rozměry, nevýrazné motivy nebo neostré rohy). O druhém a třetím typu lze říci, že jsou kvalitnější. Všechny typy není problém natírat interiérovými barvami. Vyrábějí se i kazety se zámkem nebo bez něj, a podle toho se lepí na strop.

Velikost kazet je většinou 50 x 50 centimetrů, takže počítejte, že na jeden metr čtvereční budete potřebovat čtyři. Sehnat však můžete i větší rozměry. Tloušťka záleží na konkrétním typu. Cena se různí, ty nejlevnější se pohybují okolo 30 korun za kus.

Foto: lepka.cz

Při rekonstrukci nezapomeňte na svítidlaFoto: lepka.cz

Stropní podhledy

Dalším řešením mohou být stropní podhledy. Existují tzv. minerální, do kterých už je zabudováno osvětlení, nebo můžete zvolit sádrokartonové desky. Hodí se pro renovaci stropů místností, hal, chodeb i dalších prostor. Jde o velmi estetické řešení. Stejně jako kazety se výborně hodí tam, kde jsou porušené stropy nebo větší nerovnosti. A navíc jsou ohnivzdorné. Snížením stropu můžete získat prostor pro vedení elektroinstalačních a sanitárních rozvodů. Hlavní výhodou je snadná a rychlá montáž. Občas se vyskytnou obavy z bezpečnosti podhledů. Tu zaručují normované a přezkoušené systémy. Pokud se instalace bojíte, klidně se obraťte na odborníky.

Dejte dřevu nový lesk

Jestliže máte doma starý dřevem obložený strop, který se nehodí k současnému zařízení, vrhněte se do jeho obnovy. Vybourání nebo změna barvy bývají velmi náročné jak na čas, tak finančně. Zkuste jednoduše oprášit zašlou krásu a vyzdvihnout detaily. Nejprve je nutné zbavit dřevo starého nátěru. Pak je třeba provést drobné opravy jako doložit chybějící nebo poničené části dřeva. Následuje vybroušení a vyleštění, nebo strop můžete opatřit patinou. Uvidíte, jak prokoukne.

Foto: fredmuram.cz

Uvidíte, že si svůj nový strop zamilujeteFoto: fredmuram.cz

Nezapomeňte na světla

S rekonstrukcí stropu souvisí i stropní svítidla. Nezapomeňte, že jsou vidět vždy, a to i když jsou zhasnutá. Je důležité vědět, jak budou vypadat, když se rozsvítí, jak budou osvětlovat strop a jak vše zapadne do celkové koncepce místnosti přes den. Lustr, který se nám tolik líbil v obchodě, totiž nemusí v domácím prostředí zdaleka vypadat tak úžasně. Spolu se stropem je třeba myslet při výběru svítidel i na dekoraci, nábytek nebo podlahovou krytinu. V případě, že si nejste jisté, poraďte se s naším designérem Tomášem Marxem v naší poradně ZDE, kterého znáte z pořadu Jak se staví dům.

Reklama

Související témata:

Načítám