Hlavní obsah

Sterilizace jako moderní forma antikoncepce?

Foto: thinkstock

Rozhodnutí mít, či nemít potomky je jen a pouze na vásFoto: thinkstock

Reklama

Nechcete mít nikdy děti? Pak možná zvažujete zákrok zvaný sterilizace. Napsáno o ní bylo mnohé, ale novinkou je, že ať jste žena či muž, nemusíte už o sterilizaci zdlouhavě žádat. Nově totiž platí zákon, který podporuje všechny, kteří se pro tento zákrok zabraňující plodnosti rozhodnou.

Článek

Důvodů, proč nemít děti, může být několik: vysoký počet současných potomků, těžké zdravotní potíže v rodině, ale i rozhodnutí života bez dětí (více si o tom přečtěte v příběhu Martiny: Nechci děti!). Pro všechny, kdo mají v tomto směru definitivní jasno, je tu nová možnost.

„O sterilizaci nyní může zažádat každý, komu je více než jednadvacet let, aniž by k tomu měl zdravotní důvod,“ říká gynekolog MUDr. Petr Kovář z Gynprenatalu. Což je velká změna oproti 40 let platným pravidlům – už tedy není nutné procházet složitým úředním procesem a souhlasem odborné komise, což platilo do března letošního roku.

A jaký k tomu máte důvod?

„Dříve žena musela splňovat buď věkové kritérium – nad 40 let, nebo při nižším věku musela mít určitý počet dětí: ve 35 letech 3 a více dětí, pod 35 let 4 a více dětí," uvádí lékař Kovář s tím, že muž nemohl zákrok na vlastní žádost bez zdravotní indikace absolvovat vůbec. „Výjimečně směl podstoupit sterilizaci místo své manželky, pokud ta ze zdravotních důvodů již podmínku splňovala, a zároveň by pro ni byla narkóza spojená se zákrokem výrazným rizikem,“ doplňuje lékař. Poslední slovo v udělení souhlasu či jeho zamítnutí měla vždy odborná komise.

Tahle změna je na celý život

Nyní si za svým rozhodnutím stojíte sami. Každopádně jistá pravidla je potřeba dodržet: „Lékař musí žadatele poučit o výkonu samotném, o jeho nevratnosti a také o možných rizicích,“ udává Vlastimil Sršeň z ministerstva zdravotnictví a dodává, že věková hranice 21 let byla stanovena s ohledem na úpravu obvyklou v zahraničí. „Je nutné, aby byl pacient dostatečně rozumově i osobnostně vyzrálý k udělení takového souhlasu. Sterilizace je totiž zákrok, který sice zabraňuje plodnosti, ale je u žen definitivní – přirozenou cestou nevratný," doplňuje Vlastimil Sršeň.

Foto: thinkstock

Pro ženu je sterilizace nevratným zákrokemFoto: thinkstock

Nová antikoncepční metoda?

Ve srovnání s jinými zeměmi je Česká republika v počtu sterilizací na nízké příčce. Sterilizovaných žen jsou u nás necelá tři procenta. Jedním z hlavních důvodů byly podle gynekologa Petra Kováře právě zastaralé předpisy. „Sterilizace jako antikoncepční metoda je vhodná pro ženy, které mají naprosto jasno v tom, že již další děti nechtějí a jejich reprodukční funkce je tedy spíš na obtíž,“ vysvětluje Petr Kovář. „Nyní již nebudou limitovány věkem ani počtem dětí. Přesto předpokládám, že každý z gynekologů bude velice pečlivě probírat zejména s mladšími pacientkami nevratnost zákroku," doplňuje odborník s tím, že podle něj novelizaci zákona budou využívat spíše ženy po 30.–35. roce, které již mají doma více dětí a jsou přesvědčeny, že žádné další nechtějí.

Co musíte splňovat?

„Sterilizaci lze provést na základě písemné žádosti,“ říká právník Mgr. Jakub Uher s tím, že poté musíte být poučeni od svého ošetřujícího lékaře o povaze zákroku a jeho možných rizicích, a to v přítomnosti svědka z řad zdravotních pracovníků. Budete-li chtít, máte právo i na přítomnost dalšího svědka. Mezi tímto poučením a udělením souhlasu je pak vyžadována minimálně čtrnáctidenní lhůta. „Přítomnost svědka při poučení a lhůta chrání lékaře od případných námitek a žalob, že žadatel nebyl dostatečně poučen nebo že jednal ve stresu či spěchu,“ vysvětluje Jakub Uher.

Samotný zákrok je momentálně hrazen zdravotními pojišťovnami, a to v části zdravotnických zařízení. „Pacientky zaplatí jen standardní nemocniční poplatky, které se pohybují v řádu několika stovek korun – ceny se samozřejmě liší od jednotlivých zařízení," uvádí Petr Kovář.

Mít, či nemít děti je volba každého z vás. Bez ohledu na společenské konvence a další tlaky okolí si za svým rozhodnutím stůjte. Je ale dobré znát důvody... Co říkáte?

Reklama

Načítám