Hlavní obsah

Nejradikálnější antikoncepce: sterilizace

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Sterilizace se povoluje podle počtu dětíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Metod antikoncepce máme na výběr poměrně dost. Jak by se vám ale líbilo na všechny tyto metody zapomenout a užívat si sexu jen tak? Ne, rozhodně vám nechceme radit, abyste se staly lehkovážnými a nechránily se proti nežádoucímu početí. Hodláme se totiž bavit o sterilizaci, která otěhotnění zabrání jednou pro vždy.

Článek

Není pro každou

Zatímco třeba ve Spojených státech patří sterilizace mezi nejčastější způsoby ochrany před nechtěným početím, u nás je její využití poměrně malé. Ročně přichází na tento zákrok kolem 4000 žen. Důvod tkví v tom, že je tato operace omezena zákonem. Kvůli tomu mohou sterilizaci absolvovat pouze některé ženy, a to na základě rozhodnutí sterilizační komise. Pokud jste jinak zdravá, je základní podmínkou pro udělení souhlasu k tomuto zákroku, počet živých dětí, které jste přivedla na svět. Jste-li mladší 35 let, pak musíte mít minimálně čtyři potomky, pokud jste starší, postačí tři děti. Jestliže máte dětí méně, mohou vás pro sterilizaci indikovat důvody zdravotní. Jsou to hlavně porody císařským řezem a také onemocnění srdce či plic, které je neslučitelné s dalším těhotenstvím.

Operace není složitá

Ženská sterilizace není nijak komplikovaným zákrokem a trvá pouze pár minut. V současné době se prakticky vždy provádí laparoskopicky, takže zatěžuje  tělo co nejméně. Ženě jsou přerušeny oba vejcovody. Vajíčko nemůže doputovat do dělohy a zde být oplodněno spermií, místo toho je vstřebáno. Při zákroku lékař zavede pupeční jizvou tenké optické zařízení a provede řez nad stydkou sponou a pomocí působení tepla a nůžek vejcovody přeruší.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Sterilizace spolehlivě zabrání otěhotněníFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Je třeba rozlišovat mezi sterilizací a kastrací. Při sterilizaci se totiž pouze mechanicky přeruší cesta z vaječníků do dělohy, zatímco funkce všech pohlavních orgánů zůstává nepřerušena. Žena tak pochopitelně pociťuje sexuální pud, menstruuje a navenek by neměla zaznamenat žádnou změnu. V některých případech se provádí sterilizace v rámci císařského řezu. Tehdy se podvazují vejcovody silonovým stehem a přeruší se nůžkami. Sterilizace je zákrokem nevratným a obnovit cestu vajíčka do dělohy je prakticky nemožné. Ze všech antikoncepčních metod je nejspolehlivější (pokud tedy můžeme vůbec sterilizaci mezi antikoncepční metody počítat) - udává se 0, 015 až 0,04 otěhotnění na 100 žen za rok. Operace trvá kolem 10 - 15 minut, v nemocnici žena stráví dva až tři dny a za týden může jít běžně do práce.

Půjdeš ty, nebo já? Podobně jako ženská sterilizace i sterilizace muže je nevratnou záležitostí. U mužů jde však o ještě méně náročnou záležitost a pro nemocniční zařízení i levnější. Je proto zajímavé, že sterilizaci stále většinou podstupují ženy. Odpověď je třeba hledat v mužské psychice. Na rozdíl od ženy je muž plodný po celý svůj život a v myslích mužů tak může hlodat otázka „co když se jednou rozejdeme a budu chtít začít zcela znova s někým jiným?". I kdyby takovéto často nevědomé pocity neměl, pro muže je jeho plodnost příznakem mužnosti, které se vzdává hodně těžko...

Šla byste na sterilizaci, i když je to řešení jednou pro vždy? Myslíte, že by tato možnost měla být poskytnuta více ženám? Nebo byste toto řešení požadovala po vašem partnerovi? Napište nám o tom na info@prozeny.cz!

Reklama

Související témata:

Načítám