Hlavní obsah

Super snadná domácí zmrzlina? Tady je!

Foto: Jakub Jurdič

Vychutnejte si léto s Jiřím Voráčem!Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez zmrzlinovače, bez syrových vajec i smetany. A přesto je vynikající! Hledáte inspiraci na dobrou domácí zmrzlinu? Vyzkoušejte tip přímo od šéfkuchaře!

Článek

„Ukážeme si, jak připravit granitu ze šumivého vína, což je něco na způsob sorbetu či nadýchané sněhové zmrzliny,“ upřesňuje na úvod šéfkuchař Jiří Voráč, který se s vámi už dříve podělil o své vychytané recepty, třeba na rychlovku z vajec z jeho oblíbených lanýžů nebo osvěžující polévku z hrášku. A co budete potřebovat na dnešní laskominu?

Na 8 porcí potřebujete: 750 ml růžového frizzante, 250 g cukru krupice, 450 ml vody, 2 limetky

Foto: Jakub Jurdič

I z mála surovin může vzniknout velká dobrotaFoto: Jakub Jurdič

„Frizzante je druh šumivého vína, pokud ho nemáte nikde po ruce ani nemáte možnost ho koupit, nahraďte ho jiným šumivým vínem nebo šampaňským,“ radí Jiří Voráč a jedním dechem dodává, že je nutné sledovat i množství cukru přímo ve víně. Pokud se budete rozhodovat mezi více druhy, vyberte to méně sladké. Čím

vyšší obsah cukru v něm totiž je, tím hůře a méně zmrzne.

Foto: Jakub Jurdič

Vyplatí se nalít směs třeba do pekáčku či kovové nádobyFoto: Jakub Jurdič

Všechny suroviny, tedy víno, cukr, vodu i šťávu z limetek dejte do hrnce, přiveďte je k varu a asi 5 minut vše vařte. Po uplynutí doby směs přelijte do nádoby, ve které bude granita mrznout, a vložte ji do mrazáku. Vyplatí se zvolit pekáček s co největší plochou, protože vám tekutina ztuhne rychleji.

Foto: Jakub Jurdič

Alkohol se díky varu odpaříFoto: Jakub Jurdič

Poté je nutné granitu každou hodinu promíchat vidličkou, aby za 6 až 8 hodin vznikl jakýsi nadýchaný sníh. Vidlička se vám bude hodit i k servírování, kdy ji jednoduše hroty naškrábejte.

Foto: Jakub Jurdič

Zmrzlinu naškrábejte vidličkouFoto: Jakub Jurdič

A to je vše! Pokud vám Jiří Voráč dělá každý čtvrtek v rámci našeho malého seriálu chutě, nezapomeňte se na toto místo vrátit i za týden. Budeme společně připravovat salát s kozím sýrem v ryze provensálském stylu.

Foto: Jakub Jurdič

Dobrou chuť!Foto: Jakub Jurdič

A jakou zmrzlinu děláte doma vy? Přidejte své tipy i na tu bez alkoholutu totiž můžou i děti!

Reklama

Související témata:

Načítám