Článek
„Ukážeme si, jak připravit granitu ze šumivého vína, což je něco na způsob sorbetu či nadýchané sněhové zmrzliny,“ upřesňuje na úvod šéfkuchař Jiří Voráč, který se s vámi už dříve podělil o své vychytané recepty, třeba na rychlovku z vajec z jeho oblíbených lanýžů nebo osvěžující polévku z hrášku. A co budete potřebovat na dnešní laskominu?
Na 8 porcí potřebujete: 750 ml růžového frizzante, 250 g cukru krupice, 450 ml vody, 2 limetky
„Frizzante je druh šumivého vína, pokud ho nemáte nikde po ruce ani nemáte možnost ho koupit, nahraďte ho jiným šumivým vínem nebo šampaňským,“ radí Jiří Voráč a jedním dechem dodává, že je nutné sledovat i množství cukru přímo ve víně. Pokud se budete rozhodovat mezi více druhy, vyberte to méně sladké. Čím
vyšší obsah cukru v něm totiž je, tím hůře a méně zmrzne.
Všechny suroviny, tedy víno, cukr, vodu i šťávu z limetek dejte do hrnce, přiveďte je k varu a asi 5 minut vše vařte. Po uplynutí doby směs přelijte do nádoby, ve které bude granita mrznout, a vložte ji do mrazáku. Vyplatí se zvolit pekáček s co největší plochou, protože vám tekutina ztuhne rychleji.
Poté je nutné granitu každou hodinu promíchat vidličkou, aby za 6 až 8 hodin vznikl jakýsi nadýchaný sníh. Vidlička se vám bude hodit i k servírování, kdy ji jednoduše hroty naškrábejte.
A to je vše! Pokud vám Jiří Voráč dělá každý čtvrtek v rámci našeho malého seriálu chutě, nezapomeňte se na toto místo vrátit i za týden. Budeme společně připravovat salát s kozím sýrem v ryze provensálském stylu.
A jakou zmrzlinu děláte doma vy? Přidejte své tipy i na tu bez alkoholu– tu totiž můžou i děti!