Hlavní obsah

Super výlet na nej div Česka

Foto: giz.cz

Dlouhé Stráně jsou obdivuhodným dílemFoto: giz.cz

Reklama

26. díl – Unikátní dílo! To je přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně v Jeseníkách. V roce 2005 v hlasování na serveru idnes.cz byla zařazena mezi sedm divů Česka a dokonce zvítězila ve finále soutěže, když pro ni hlasovalo celkem 119 158 lidí. Pojeďme se proto podívat na největší div Česka zblízka.

Článek

Div Česka nebo rána přírodě pod pás?

Vodní přečerpávací elektrárna Dlouhé Stráně se začala stavět v roce 1978 a zprovozněna byla roku 1996. Většina technologických provozů se nachází v obrovských podzemních prostorách až 300 m hluboko ve skále, a tak pozornost přitahují hlavně stavby na povrchu v čele s impozantní horní nádrží v nadmořské výšce 1350 m na hoře Mravenečník. Přestože se během let obě nádrže i technické provozy staly součástí okolní krajiny a při jejich spatření například z vrcholu z Pradědu se ozývá obdivné „och“, „ach“ a „jé, hele“, mnozí odpůrci elektrárně vyčítají, že jde o kontroverzní stavbu, která natrvalo zdevastovala panenskou krásu Jeseníků. Nejlepší proto bude, když si obrázek o zvláštním vodním díle uděláte sami.

Co musíte udělat před cestou

Než se však na Dlouhé Stráně vypravíte, musíte si exkurzi objednat; pro jednotlivce a skupiny do 15 osob telefonicky, pro skupiny 15 až 50 osob přes internet. Pak už si jen stačí ohlídat den D a hodinu H, a objednané vstupenky si vyzvednout a zaplatit minimálně 15 minut předem v Informačním centru v Koutech nad Desnou v prodejně Helia Sportu a včas nastoupit do autobusu. Zatímco dřív se k elektrárně, skryté hluboko v jednom z horských údolí, jezdilo vlastními auty, teď prohlídku absolvujete společně. Ovšem pozor, pokud chcete vidět horní nádrž na Mravenečníku, objednejte si exkurzi v bezpečné hlavní turistické sezoně; v zimních měsících se sem skrz sněhové závěje autobusy zkrátka nevyhrabou.

Co vás čeká (a nemine)

Samotná exkurze se skládá z několika částí. Společně dojedete k dolní nádrži na říčce Divoká Desná, kde si vyslechnete krátkou přednášku a zhlédnete film. Dozvíte se také všechny podrobnosti o principu fungování přečerpávacích vodních elektráren a na informačních panelech si Dlouhé Stráně můžete porovnat s obdobnými projekty v okolních zemích. Při spatření jisté polské elektrárny s potrubím, vedeným po zemském povrchu, přichází zpravidla první zjištění, že s tím hyzděním Jeseníků to nebude tak žhavé. Jsou místa, která opravdu dopadla mnohem, mnohem hůř.

Foto: dlouhe-strane.cz

Spodní nádrž elektrárnyFoto: dlouhe-strane.cz

Podobně jako například na Lipně jsou i na Dlouhých Stráních obě soustrojí umístěna v atraktivním podzemí, v sálu o rozměrech 87,5 x 25,5 x 50 m, do něhož vás dovedou tunely vymalované pestrými malbami. Stejným tunelem se pak vrátíte zpět, prohlídka pokračuje výjezdem k horní nádrži a posléze návratem do Koutů nad Desnou.

Víte, že…?

Pár řádek pro techniky aneb několik „nej“: Dlouhé Stráně nejsou jen nejrozsáhlejším vodním energetickým dílem České republiky a třetí největší přečerpávací vodní elektrárnou na světě, ale mají na svém kontě dalších několik rekordů. Elektrárna je vybavena největší reverzní vodní turbínou v Evropě o instalovaném výkonu 325 MW, je elektrárnou s největším spádem v tuzemsku (510,7 m) a je vodní elektrárnou s největším celkovým instalovaným výkonem v České republice (2 x 325 MW).

Co byste měli vědět

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně – exkurze se konají celoročně, termín a čas si vyberte zde; Vstupné: děti do 10 let zdarma, děti 10 až 18 let, studenti a důchodci 25 Kč + 35 Kč doprava, dospělí 40 Kč + 50 Kč doprava.; www.dlouhe-strane.cz)

Foto: czechtourism.com

Nádvoří s arkádami zámku Velké LosinyFoto: czechtourism.com

Další zajímavosti v okolí

Velké Losiny – město nabízí celou řadu zajímavostí. Tou největší je papírna, kde se po čtyři staletí vyrábí papír tradičním manufakturním způsobem. Prohlédnete si muzeum papíru, expozice dokumentující historii výroby i část dílen, kde uvidíte zhotovování papíru na vlastní oči. V areálu je dárková prodejna, restaurace a pár atrakcí pro děti.

Máte rádi zámky? Pak nezapomeňte navštívit renesanční sídlo s arkádovým nádvořím a štíhlou věží. Ve druhém patře si prohlédnete soudní síň a sál, kde v 17. století probíhaly neblaze proslulé čarodějnické inkviziční procesy.

Velké Losiny jsou známé také jako lázeňské město; v letních měsících můžete navštívit venkovní termální koupaliště, které napájí nejteplejší moravský pramen (36 °C) se sirnou léčivou minerální vodou. Kruhový termální bazén o průměru 10 m doplňuje rozlehlý bazén s brouzdalištěm a dětským koutkem. (Papírna: http://rpvl.cz/; Zámek: www.losiny-zamek.cz; Koupaliště: www.lazne-losiny.cz)

Dřevěné kostelíky poblíž Velkých Losin – za vidění stojí dřevěný kostelík sv. Martina v Žárové, roubená stavba s renesančními a barokními prvky z let 1610–1611, a dřevěný kostelík sv. Archanděla Michaela v Maršíkově z roku 1609 se zachovalým interiérem a dobovým vybavením. (www.losiny.cz)

Čarodějnická cyklotrasa – tematická naučná cyklotrasa vás seznámí s místy, kde se v 17. století odehrávaly kruté čarodějnické procesy. Měří 138 km, vede takřka celými Jeseníky a dvacet zastavení připomíná konkrétní události. (www.infosumperk.cz)

Reklama

Související témata:

Načítám