Hlavní obsah

Super výlet do perníkové chaloupky

Foto: czech.republic.cz

Zámeček se proměnil v perníkovou chaloupkuFoto: czech.republic.cz

Reklama

24. díl – Kde jinde byste hledali perníkové království než někde u Pardubic, které se pečením perníků proslavily už před mnoha staletími? Věřte nebo ne, tradice se tady ctí dosud, a to dokonce natolik, že tu najdete perníkovou chaloupku i s ježibabou!

Článek

Ježibaba bydlí pod hradem

Kdo si umí hrát, pro toho se v perníkovou chaloupku jako mávnutím kouzelného proutku změní bývalý lovecký zámeček v oboře pod hradem Kunětická hora. Právě takzvaná Kuňka je i dobrým vodítkem, kudy se k perníkové chaloupce dostanete; značenou odbočku přímo k perníkovému království najdete pár set metrů za vesnicí Ráby. Můžete ale jet ještě o kousek dál až k parkovišti pod hradem a obě místa navštívit společně; jsou jen pár stovek metrů od sebe.

Bylo by nefér prohlásit, že perníková chaloupka je především muzeum perníku; pohádkově pojatá expozice se spoustou perníkových chaloupek, figurek a dalších nádherných věciček „k sežrání“, kde se dozvíte, jak mistři perníkáři z Pardubic a okolí vyrábějí tradiční voňavé pochoutky, sice je jedním z hlavních lákadel, jenže tím přehlídka zdejších zajímavostí nekončí.

Lákadla pro Jeníčky a Mařenky

Tak například tu mají vězení pro zloděje perníku s originálním prstovým tlustoměrem – schválně si ověřte, zda patříte mezi párátka, hubeňoury anebo rovnou na pekáč. Ve stejné budově sídlí také informační centrum děda Vševěda, Otesánkova mlsárna či útulna a občerstvovna U Všech čertů, navíc při troše štěstí vás může obsloužit třeba živá Červená karkulka. Síň slávy vám zase připomene známé osobnosti se jmény Jan a Marie a slouží tak trochu jako pozvánka na každoroční Setkání Jeníčků a Mařenek aneb pokus o překonání českého, evropského a světového rekordu v tom, kolik nositelů jmen Jan a Marie se sejde na jednom místě.

Foto: czech.republic.cz

Pohádková vesnička PernikovFoto: czech.republic.cz

Kdo mi to tu loupe perníček…?

Prohlídka hlavní expozice vás asi překvapí – dozvíte se, že pohádky o Jeníčkovi a Mařence mají své verze v mnoha zemích celého světa, že chaloupky vůbec nemusely být jen z perníku, ale také ze sušenek, koláčků, lízátek nebo zmrzliny, a hlavně že s Jeníčkem a Mařenkou by ježibaba zacházela mnohem lépe, kdyby byli zdvořilí a o perníček slušně poprosili. I to si můžete vyzkoušet v praxi a za odměnu dostanete nejenom perníček, ale nahlédnete i do čarodějnické kuchyně, kde se sladké pochoutky vyrábějí, ale také do nebe a pekla… a dost, to už bych prozrazovala moc, to zkrátka musíte vidět a zažít na vlastní kůži.

Nezapomeňte ani na pohádkovou stezku, i když s tou je to trochu ošemetné. Pro někoho je mírně neupravená zahrada kolem perníkové chaloupky zkrátka obyčejná zahrada, pro děti se ovšem může změnit v pohádkový les. Objevíte tu třeba ohniště dvanácti měsíčků (můžete si tu dokonce opéct buřty), o kousek dál pak jabloň Frňákovník, pichlavou past na Růženku, úl pro včelku Máju či saně pro Mrazíka… a možná i něco navíc. Zkrátka perníková chaloupka u Pardubic je místo, kde si užije celá rodina, což se o většině běžných muzeí většinou říct nedá.

Co byste měli vědět

Perníková chaloupka v Rábech u Pardubic je otevřená denně od 9 do 17 hodin. Nevybírá se tu vstupné, ale „perníkovné“, a to v jednotné výši 50 Kč bez rozdílu věku. Každý návštěvník za to dostane kousek báječného medového perníku, jemuž prý neodolají ani maminky, úzkostlivě dodržující štíhlou linii. (www.pernikova-chaloupka.cz)

Foto: czechtourism.com

Hrad Kunětická hora je dominantou okolíFoto: czechtourism.com

Další zajímavosti v okolí

Hrad Kunětická hora– Hrad na nevysokém kopečku, vyrůstající z rovin Polabí a mile přezdívaný Kuňka, si rodiny s dětmi vzájemně doporučují už řadu let. Začíná to už dole v podhradí u parkoviště; je tu jednak stodola, kde nabízejí grilované dobroty, jednak restaurace s dětským koutkem a příjemným posezením pod stromy. Na okraji obory děti uvidí jeleny, daňky, laně, srnky a muflony, ale také pštrosy a koně. Samotná Kuňka nabízí všelijaké expozice, od vykopávek přes mučírnu až po ukázku oděvů či helem z určitého historického období. Dětem se líbí drak, zavěšený volně v prostoru, a historická střelnice na nádvoří, kde si mohou zastřílet z luku či kuše do terče nebo na atrapu zvěře. A to jsme ještě nezmínili Černou neboli Čertovu věž, odkud se otvírá fascinující výhled do širokého okolí, a spousty doprovodných akcí – divadel, jarmarků, koncertů, přehlídku dravých ptáků a další povyražení. (www.hradkunetickahora.cz)

Slavnosti perníku v Pardubicích–Pokud už teď plánujete, kam se příští rok vypravíte, zaškrtněte si v kalendáři datum 8. 5. Ten den se totiž v Pardubicích konají každoroční Slavnosti perníku, festival plný neuvěřitelných nápadů. V minulých ročnících se například stavěla perníková chaloupka a pak se loupal perníček, Baba Jaga vedla kurzy v sedání na lopatu a velkou popularitu si získala i soutěž o nejrychlejšího jedlíka perníku. Akci samozřejmě provázejí divadelní představení a hudební vystoupení, malují se obrázky a zdobí se všudypřítomné perníčky. Součástí slavností je i klání o titul Krále či Královny perníku a jejich korunovace. Díla těch nejlepších jsou potom samozřejmě vystavena v perníkové chaloupce. (http://web.ipardubice.cz/)

Reklama

Související témata:

Načítám