Hlavní obsah

Sušičky prádla: Suší dobře, ale draze

Foto: shutterstock.com

Prádlo ze sušičky je hezky nadýchanéFoto: shutterstock.com

Reklama

Říká se, že sušičky prádla mají vysokou spotřebu elektrické energie. Ano, provoz může „lézt do peněz“, zejména v porovnání se sušením prádla venku na šňůře, které je zadarmo. A ani pořizovací náklady těch dobrých nejsou zanedbatelné. Existují ale i sušičky s výrazně nižší spotřebou. Podívejte se, jak dopadl test!

Článek

Časopis Test

Ceny sušiček v posledních letech klesají. Pračky a sušičky mnohých výrobců lze kombinovat tak, že sušička se pomocí montážního rámu umístí na pračku a slouží jako kompletní prací a sušicí souprava. Při nákupu je proto dobré se informovat, zda jsou sušička a pračka kombinovatelné, chcete-li je umístit na sebe.

U nás jsou nejoblíbenější kondenzační sušičky. Kromě nich existují ještě ty s odvodem vlhkého vzduchu mimo přístroj a dokonce i sušičky využívající k ohřevu zemní plyn.

Co sušičky umějí a co ne

Samozřejmě umějí sušit prádlo. Jejich hlavní nevýhodou oproti klasickému sušení na šňůře je mačkání prádla. Prádlo v bubnu se pochopitelně zmačká více, než když rozprostřeně visí na šňůře. Tento nedostatek můžete ale částečně kompenzovat pomocí funkce snadné žehlení. Většina modelů nabízí kromě běžného programu ještě přídavný časovač. Umožňuje prodloužení sušicího cyklu v případě, že se prádlo neusuší tak, jak požadujete.

Foto: shutterstock.com

Při výběru sušičky je důležitá kapacitaFoto: shutterstock.com

Jemné prádlo se může při vysoké teplotě sušení srazit, vybírejte si proto sušičku s možností sušení při snížené teplotě (ne všechny to umějí). Běžný cyklus probíhá při teplotě okolo 90 °C, snížená teplota se pohybuje kolem 60 °C.

Dalším aspektem provozu sušičky, ne příliš pohodlným, je nutnost čištění filtru žmolků (zpravidla plochý textilní plát). U těch kondenzačních je jeho čištění před každým cyklem klíčové, neboť zanesený filtr vede mimo jiné ke zvýšení spotřeby elektrické energie.

Spotřeba alfou i omegou

Spotřeba elektrické energie je častým otazníkem visícím nad rozhodováním, zda koupit či nekoupit sušičku prádla. V každém případě jsou sušičky velkými žrouty, ohřev vzduchu je energeticky náročný. U modelů s odvětráváním dochází k odvodu ohřátého vzduchu s vodní parou ven a tím vznikají tepelné ztráty. U kondenzačních sušiček je ovšem spotřeba ještě vyšší, protože vzduch musí být ohříván a ochlazován kvůli kondenzaci vody. Nejméně elektrické energie spotřebují sušičky s tepelným čerpadlem.

Podobně jako u praček může být ošidné řídit se informacemi podle energetického štítku, který se uděluje na základě spotřeby programu bavlna suché do skříně. Energetické štítky „nadržují“ přístrojům s vyšší kapacitou. Použijete-li odlišný program nebo sníženou náplň, spotřeba roste. Při výběru proto věnujte pozornost maximální kapacitě sušičky a zvažte, kolik prádla budete reálně sušit. Provoz zpola naplněné sušičky se může prodražit ještě více. Čtyřčlenná rodina bude pravděpodobně zřídka sušit vícenež 3,5 kg prádla najednou.

Jak dopadl test?

Podívejte se na výsledky pěti konkrétních sušiček prádla z devíti testovaných. Jak dopadla ta vaše?

Zanussi ZTE 135 (známka - uspokojivě: 2,6)

Cena: 8200 Kč Maximální náplň prádla: 6 kg bavlny / 3 kg syntetiky Délka programů: bavlna – suché do skříně 118 min, snížená náplň 70 min, k žehlení 95 min, syntetika – suché do skříně 52 min Z vybavení: možnost snížení teploty; ukazatel plného zásobníku kondenzátu, filtru žmolků, čištění zásobníku kondenzátu; montáž dvířek na obě strany

Výsledek testu: Dobře suší bavlnu v programech suché do skříně a snížená náplň a uspokojivě v programu k žehlení; sušení syntetiky dobré. Rovnoměrnost sušení je velmi dobrá. Prádlo je po usušení silně pokroucené a zmačkané. Poměrně dobrá obsluha, výjimkou je výběr programu. Vyšší hlučnost. Průměrná spotřeba elektrické energie.

AEG Lavatherm 59840 (známka - dobře: 2,5)

Cena: 25 830 Kč Maximální náplň prádla: 7 kg bavlny / 3 kg syntetiky Délka programů: bavlna – suché do skříně 135 min, snížená náplň 85 min, k žehlení 110 min, syntetika – suché do skříně 61 min Z vybavení: tepelné čerpadlo; odložený start; ukazatel plného zásobníku kondenzátu, filtru žmolků

Výsledek testu: Dobře suší bavlnu v programech suché do skříně a snížená náplň a uspokojivě v programu k žehlení; sušení syntetiky pouze uspokojivé. Rovnoměrnost sušení je velmi dobrá. Prádlo je po usušení silně pokroucené a zmačkané. Poměrně dobrá obsluha, výjimkou je čištění tepelného čerpadla. Vyšší hlučnost. Nízká spotřeba elektrické energie.

Electrolux EDI 97170 (známka - dobře: 2,4)

Cena: 22 600 Kč Maximální náplň prádla: 7 kg bavlny / 3 kg syntetiky Délka programů: bavlna – suché do skříně 129 min, snížená náplň 74 min, k žehlení 106 min, syntetika – suché do skříně 57 min Z vybavení: možnost snížení teploty sušení; odložený start; ukazatel plného zásobníku kondenzátu, filtru žmolků, čištění zásobníku kondenzátu; montáž dvířek na obě strany

Výsledek testu: Dobře suší jak bavlnu (ve všech programech), tak syntetiku, sušení je rovnoměrné. Prádlo má ale po usušení jasně zmačkaný vzhled i viditelné přehyby. Poměrně dobrá obsluha, výjimkou je volba programu a čištění kondenzátoru. Nízká hlučnost. Průměrná spotřeba elektrické energie.

Indesit IDC 75 (výsledek - uspokojivě: 3,1)

Cena: 7860 Kč Maximální náplň prádla: 7 kg bavlny / 3 kg syntetiky Délka programů: bavlna – suché do skříně 134 min, snížená náplň 79 min, k žehlení 111 min, syntetika – suché do skříně 102 min Z vybavení:možnost snížení teploty; ukazatel plného zásobníku kondenzátu; montáž dvířek na obě strany

Výsledek testu: Dobře suší bavlnu v programech suché do skříně a snížená náplň, uspokojivě v programu k žehlení; sušení syntetiky pouze dostatečné. Rovnoměrnost sušení je dobrá. Prádlo je po usušení pomačkané, bez vyžehleného vzhledu. Dobrá obsluha. Vysoká hlučnost. Průměrná spotřeba elektrické energie.

LG RC8011B (výsledek - uspokojivě: 2,7)

Cena: 16 300 Kč Maximální náplň prádla: 8 kg bavlny / 4 kg syntetiky Délka programů: bavlna – suché do skříně 132 min, snížená náplň 74 min, k žehlení 112 min, syntetika – suché do skříně 66 min Z vybavení: možnost snížení teploty; odložený start; ukazatel plného zásobníku kondenzátu, filtru žmolků; montáž dvířek na obě strany

Výsledek testu: Dobře suší bavlnu v programech suché do skříně a k žehlení, velmi dobře v programu snížená náplň; sušení syntetiky dobré. Rovnoměrnost sušení je dobrá. Prádlo je po usušení silně pokroucené a zmačkané. Poměrně dobrá obsluha, výjimkou je výběr programu. Vyšší hlučnost. Průměrná spotřeba elektrické energie.

A při příštím nákupu sušičky už budete vědět, jak na to!

Zdroj informací časopis TEST, výsledky kompletního testu sušiček na www.dtest.cz

Reklama

Související témata:

Načítám