Hlavní obsah

Předčasné vyvrcholení trápí i ženy! Patříte mezi ně?

Foto: thinkstock

Předčasné vyvrcholení kupodivu netrápí jen muže...Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muži nejsou jediní, kdo svádí boj s předčasným vyvrcholením! Nová studie potvrzuje, že i některé ženy „jsou příliš brzy“! Ano, tipujete správně. Je to opravdu pro zlost! Jak to otravuje milostný život?

Článek

Dámy a pánové, přepište dějiny. Na seznam sexuálních dysfunkcí byla přidána nová položka. Předčasný orgasmus. Dámský! A věřte, že to není žádná legrace ani reklamní tah na medikamenty!

Oba na stejné lodi

Psycholog Serafim Carvalho z nemocnice Magalhães Lemos v portugalském Portu byl překvapen zjištěním, že 40 procent z 510 portugalských žen ve věkové kategorii 18 až 45 let se přiznalo, že znají předčasný orgasmus, neboť ho alespoň jednou ve svém životě zažilo. „Pro tuto skupinu žen je něco takového více než nepříjemné. Myslíme si, že je to tak vážné neštěstí jako u mužů,“ nechal se slyšet vědec pro magazín Live Science, ve kterém byla studie uveřejněna. Jeho výzkum přinesl i další zjištění.

Dalších 14 procent žen uvedlo častější předčasný orgasmus, a pro 3 procenta žen je tento problém dokonce chronický! „Zvláště těmto případům by bylo vhodné věnovat klinickou pozornost,“ podotknul Carvalho a vrhl se do prohledávání lékařských záznamů. Čekal totiž, že najde nějaké užitečné informace o tom, jak se ženami s podobnými sexuálními dysfunkcemi pracovat. A ejhle! Nic se nenašlo!

Foto: thinkstock

Neschopnost řídit vlastní emoce může vést ke ztrátě sebedůvěryFoto: thinkstock

Ženy jako mučednice?

Jelikož ženám se v tomto směru nevěnuje tolik pozornosti jako mužům, Carvalho a jeho kolegové objevili pouze nejednoznačné odkazy v lékařských učebnicích sexuální medicíny. Nic o nekontrolovatelném časném orgasmu žen. A proto se dá vycházet pouze z dostupných zjištění, která momentálně vyplouvají na povrch. Pomalu, ale jistě. Co se tedy už ví?

Jak se vlastně pozná, že někdo trpí syndromem předčasného vyvrcholení? Odborníci říkají, že dotyční ztrácí pocit kontroly nad načasováním orgasmu a vyvrcholí dřív, než mají v úmyslu.

Orgasmus vadí i mužům

„Jedním extrémem jsou ženy, které mají úplnou kontrolu nad svými orgasmy, a druhým extrémem je skupina žen, které uvádějí, že mají nedostatek kontroly nad orgasmem, který přichází brzy po zahájení pohlavního styku. A to vede k osobnímu a párovému nepohodlí,“ vysvětlil výzkumník. Jak to vypadá v praxi? Jedna žena svoje potíže popsala tak, že přirovnala rychlý orgasmus k předčasné ejakulaci.

„Mám pocit, že už vím, jak špatně se muž musí cítit, když má vyvrcholení dřív než jeho žena. Připadám si stejně hrozně, pokud já milování dokončuji velmi rychle, zatímco přítel nedostane žádnou šanci. Opravdu mě to začíná obtěžovat,“ uvedla nešťastná pro již zmíněný magazín s tím, že pokaždé si připadá „porouchaně“, s čímž jsou spojené její změny nálady, které se pochopitelně odráží na duchu celého milování.

Foto: thinkstock

Své problémy nepodceňujte a jděte se poradit se sexuologemFoto: thinkstock

Nestojí to za nic!

Žena totiž již předem počítá s neúspěchem a nedokáže se při předehře dostatečně uvolnit. Je to její chyba? Kde kdo může namítnout, že předčasný orgasmus odvisí od psychiky a souvisí s kvalitou partnerského vztahu. Omyl, výzkumníci nenašli žádnou souvislost mezi tímto jevem a spokojeností v partnerství. Takže, co teď s tím?

Budoucnost ukáže

Studie je předběžná a uvádí data omezeného vzorku respondentek. „Budou zapotřebí další výzkumy zaměřené na širší skupinu žen, aby se určil rozsah problému. Každopádně ty, které mají orgasmus příliš rychle, by se neměly stydět o tom mluvit se svým lékařem-sexuologem. Ve většině případů se nejedná o závažný problém,“ uzavřel Serafim Carvalho.

Tak snad má pravdu a situace nebude tak vážná jako u opaku: neschopnosti vyvrcholit, kvůli čemuž roní slzy ženy po celém světě.

A co vy, máte svůj orgasmus pod kontrolou?

Reklama

Související témata:

Načítám