Hlavní obsah

Takhle to vypadá v bytě, kde si majitelka stěny vyzdobila sama

Foto: Radovan Kobosil (14x)

Při rekonstrukci bytu byl kladen velký důraz na praktičnost a střízlivý design

Potřeby rodiny zvítězily nad výstředním designem. Podívejte se, jak se ve spolupráci s designérem dá zařídit sto metrů čtverečních.

Článek

Tento brněnský byt najdete ve zvýšeném přízemí rodinné vily, přebudované na bytový dům. Dispozičně jde o 3 + kk, plošně má byt 110 m2.

Vznikl díky rekonstrukci tehdejšího interiéru, kdy dvě třetiny současné plochy jsou původní byt, jedna třetina, přesněji obývací pokoj s kuchyní, byla přistavěna. O vybavení prostoru majitelé požádali bytového designéra Radovana Kobosila. Pojďte se s námi podívat na výsledek!

Praktické místo avantgardního

Rodina chtěla, aby byt vyhovoval především jejím potřebám. Proto se, jak Radovan Kobosil potvrdil, několikrát návrh na vybavení i koncept bytu měnily. „Odvážná avantgardní řešení nakonec ustoupila jedinému, a to praktickému,“ podotkl designér a dodal, že vždy je potřeba jít do kompromisních řešení. V bytě žije rodina se dvěma malými dětmi, důraz byl položen na její potřeby a na nalezení tak šikovného řešení, že se kvůli němu nakonec měnil i půdorys bytu.

Foto: Archiv designéra

Obývací pokoj tvoří roh místnosti, hlavní slovo tu má sedací souprava značky Change

Majitelka zdobila stěny sama

Byt je vybaven jak nábytkem vyrobeným na míru, tak kousky pocházejícími ze specializovaných obchodů. Veškeré vybavení spolu ale hezky ladí zásluhou designéra. Ten si třeba vyhrál s barvami – v obývací části je hnědá stěna. Má poměrně tmavý odstín, ale vypadá moc hezky. Tmavá barva stěny se zde snese, místnost má bohatý přísun denního světla, je v ní mnoho oken. Dekorace benátským štukem značky Oikos je z rodinné dílny, majitelka bytu si ji po patřičném zaškolení zhotovila sama.

Foto: Archiv designéra

Dostatek denního světla zajišťují velká okna a dveře. Je to velmi příjemné

Zatím pracovna...

Předností bytu je i velká, téměř 50metrová terasa a příjemné okolí, vyplněné vzrostlou zelení. Kromě obývacího pokoje a kuchyně s jídelním koutem jsou v bytě dvě ložnice, jednu užívají rodiče, druhou děti, dále je zde koupelna s WC, samostatná toaleta, šatna a komora pro technické zázemí – tyto místnosti jsou soustředěny okolo vstupní haly.

Foto: archiv designéra

Tato místnost slouží jako dětský pokoj. Veselé barvy na stěnách se dětem líbí, stejně jako trvalá duha zhotovená podle návrhu šestileté slečny. Na výmalbu byla použita otěruvzdorná barva značky Dulux

Jelikož je byt ve vyvýšeném přízemí, pod dětským pokojem je místnost, jež je zatím pracovnou, ale v případě potřeby bude možné ji propojit s ostatními a udělat z ní třeba další dětský pokoj.

Foto: Archiv designéra

Ložnice rodičů je barevně střízlivá, zařízená s důrazem na praktičnost. Vysoké, na míru zhotovené šatní skříně z dílny Zbyňka Fialy pojmou mnoho věcí. Jsou praktické, a o to šlo

Podle odhadu designéra Kobosila vyšlo vybavení celého bytu na zhruba čtvrt milionu korun. Majitelé jsou s ním spokojeni a líbí se jim. Spokojen je i designér, který říká: „Lidé mají ze spolupráce s designérem strach, že jim bude diktovat, jak co mají udělat. To ale není pravda, vždy jde o dohodu obou stran.“

Foto: Archiv designéra

Na stěnu koupelny byla použita technika benátského štuku v ne zcela běžné barevné variaci, ale modrá se dobře snese s dřevěnými a chromovými doplňky a zrcadly

A jak se byt líbí vám?

ynezorPumanzeSaNyknalC