Hlavní obsah

Tchyně mě nenávidí! Máme se brát?

Foto: Thinkstock

Všechny matky chtějí pro syny nejlepší nevěstuFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Vezmeš si mě?" Slova, která vám změní život. Jste šťastná, ale má to jeden háček – jeho rodina vás „nemusí"! Nejste dost bohatá, dost chytrá, dost věřící zkrátka ne podle jejich gusta a hlavně, dovolila jste si ukradnout jejich syna! Co teď? Poradíme vám, jak se vypořádat s budoucími rodinnými záškodníky!

Článek

Romana má přes pět let přítele. Do budoucna plánují svatbu, ale občas, jak už to chodí, se hádají. Na tom by nebylo nic špatného, kdyby důvodem jejich nejčastějších hádek nebyla Honzova maminka, tedy budoucí tchyně. Ta nemá Romanu ráda. „Snažím se, pomáhám jí, jsem milá a nekonfliktní, ale v jejích očích jsem stále ta, která jí ukradla syna!" popisuje mrzutě budoucí nevěsta. A zdaleka není sama, kdo se potýká s rodiči partnera. Pocity, které jí při tom doprovází, jsou bezmocnost, smutek, nervozita před každým setkáním s rodinou a následný rozbor sama sebe, co měla udělat jinak, co zase udělala špatně...

Co byste dělala, kdybyste měla před svatbou a rodina partnera by vás nepřijala? To byla otázka, na kterou jsem hledala odpověď v naší videoanketě. Odpovědi, mnohdy velmi zábavné, najdete zde:

Podobné předsvatební starosti prožívali i hrdinové seriálu Přešlapy Radka s Adamem. Ke svatbě nakonec došlo, i když Radčina utajená minulost dělala vrásky více lidem. Jak se situace vyvine po líbánkách a jaký vliv má manželství na sex se dozvíte dnes večer v osm na Primě.

Nejčastější důvody nenávisti:

  • ukradla jste jim syna
  • za vaše společenské postavení – nejste dost na úrovni, když synáček je z bohatého rodu a vy jste se přistěhovala s pár taškami
  • za hodnotu vašeho majetku – nejste dost bohatá
  • za rozdílné názory na cokoli
  • za neadekvátní chování (nejste domácí typ, ale cílevědomá zaměstnaná žena)
  • za rozdílné názory na výchovu dětí apod.
Foto: archiv TV Prima

I v seriálu Přešlapy řeší partnerské problémyFoto: archiv TV Prima

Jak řešit situaci, kdy jste v nemilosti?

Některé matky a otcové svých synů se nedokážou smířit s faktem, že jejich dítě je už dospělé a má svůj vlastní život, novou rodinu, kterou miluje. Není podstatné to, zda jejich nátlaku vyhovíte či nikoli. Tenhle postoj se mění velmi těžko, ne-li vůbec, ale přeci jen se dá vzájemné napětí snížit. Jak?

1.  Pokuste se o smíření

Snaha by měla vyjít z vaší strany. Jen tak budete mít dobrý pocit, že jste to alespoň zkusila, a třeba se to i podaří. Pak nastane odložení zbraní. Jestliže si nedají říct, pak je dobré se stáhnout. Nezapomeňte však partnerovi připomenout, že jste se snažila a že snaha nebyla vyslyšena.

2. Omezte kontakt

Pokud váš pokus o usmíření nevyšel, změňte k nim vlastní postoj! Chovejte se přirozeně, nepodlézejte, nesnažte se jim za každou cenu vyhovět. Jestliže nejste ze vzájemných setkání nadšené, omezte je na ta nejnutnější. Pozor ale! Nezakazujte partnerovi a dětem styk s jeho rodinou. Je přece tak krásné, být na chvíli sama...

3. Nedávejte partnerovi ultimáta

O všem si promluvte se svým partnerem. Měl by vědět, proč se chováte tak, jak se chováte. Neklaďte mu však žádná ultimáta! Když si bude muset vybrat mezi vámi a matkou, dal by s největší pravděpodobností přednost jí. Proč? Muži zkrátka nechtějí nic řešit. Nejdůležitější je pečovat o partnerský vztah. Jestliže neshody s jeho rodinou ničí váš vztah, je dobré vyhledat odborníka.

4. Nenechte jim poslední slovo

Někdy se situace po přímočarém rozhovoru uklidní nebo časem rodinu svým bezelstným chováním přesvědčíte, že jste jiné, než jak si zprvu mysleli. Pokud si někdo ale usmyslí, že vás nenávidí a vyčte vám pomalu i to, že dýcháte, taktika "mrtvý brouk" nebo "dělám si to po svém" nefungují. Pak můžete zvolit těžší kalibr. Cesta odporu za každou cenu! V čem spočívá? Nepřizpůsobit se a nenechat jim poslední slovo. Třeba se časem ostré hrany obrousí. Je to ale taková rada z nouze.

Další triky, jak na tchyni, najdete ve článku Terorista jménem tchyně! nebo také v novém Průvodci Pavla Biedermanna v díle Jak vydržet s chlapem: Tchyně a kamarádky, zabíjáci vztahu?!.

Ať už zvolíte jakoukoli taktiku, mějte na paměti, že láska a přízeň k příbuzným není povinná a nezavazujete se ji opětovat. Důležité je, aby vám fungoval váš vztah s partnerem!

Máte podobnou zkušenost s rodinou partnera? Jak jste se s ní vypořádaly? Nebo stále ještě bojujete? Pojďte s námi diskutovat pod článkem nebo na info@prozeny.cz.

Načítám