Hlavní obsah

Těhotenský test on-line!

Foto: shutterstock.com

První poznatek o těhotenství bývá různýFoto: shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S vaším milým jste se před pár dny měli hezky... a tak si říkáte: Nejsem těhotná? Konečně už? Pokud chcete mít jistotu, čtěte dál. Náš těhotenský test vám na otázku, zda čekáte miminko, odpoví.

Článek

Časopis Uzlíček

Gynekolog to ví jistě

Tělo každé ženy je jedinečné, a proto se těhotenství může projevovat různě. Jednoznačný ortel pak vyřkne gynekolog, ke kterému bychom měly směřovat ve chvíli, kdy se alespoň některé z níže osmnácti popsaných příznaků objeví a popř. je potvrdí i těhotenský test.

1. Implantační krvácení

Když je vajíčko oplodněno, dochází k jeho uhnízdění v děložní sliznici. Může dojít k slabému krvácení, které je pak jedním z prvních příznaků těhotenství.

2. Zpožděná menstruace

Zpoždění nebo změna v čase menstruace je nejčastějším důvodem, proč si ženy dělají těhotenský test. Žena může krvácet, i když už je těhotná, menstruace je ale lehčí a slabší než obvykle. Každé zpoždění menstruace  nemusí zaručeně znamenat, že jste těhotná. Opoždění menstruace může zavinit i stres, rychlá ztráta nebo nabrání tělesné váhy, jiný životní rytmus (např. u cestování), nemoc nebo nové léky, které užíváme. Důvodem může být také změna hormonální rovnováhy.

3. Pocit: „Jsem těhotná“

Mnoho žen věří, a většinou se to potvrdí, že samy mají instinkt, který jim říká: jsi těhotná! Jsou to nepopsatelné pocity, které ale dovedou budoucí maminku do lékárny pro těhotenský test.

4. Nevolnost a zvracení

Nevolnosti, zejména ráno, jsou důvodem, proč partner své vyvolené položí obligátní otázku: „Nejsi těhotná?“ Může být… Nevolnosti se objevují 2 - 8 týdnů po otěhotnění. Některé ženy mají to štěstí, že se s nevolnostmi vůbec nesetkají, některé však prožijí s žaludkem na vodě téměř celé těhotenství.

Foto: shutterstock.com

Volně prodejné testy jsou spolehlivéFoto: shutterstock.com

5. Citlivá prsa

Citlivost prsou se může začít projevovat již 1 - 2 týdny po oplodnění vajíčka. Prsy jsou citlivé na dotek, bolestivé či nateklé. Žena tuto změnu zaznamená většinou tehdy, když nemůže najít pohodlnou polohu při spánku, oblékání, cvičení nebo sprchování. Pro některé ženy to může být překážkou pro sex v tomto období, mnohdy ale stačí upozornit partnera, aby se věnoval jiným částem těla… Citlivost prsou může být i projevem nastupující menstruace, proto žena tento příznak nemusí vůbec rozpoznat.

6. Zvětšená prsa

Prsa se obvykle začínají zvětšovat na začátku druhého trimestru. Tělo se takto připravuje na budoucí kojení. Toto je na těhotenství to krásné!

7. Změny na bradavkách

Bradavky se postupně zvětší, mohou ztmavnout nebo se objevit světlejší skvrnky nebo hrbolky na dvorcích. Je to normální a není se čeho obávat.

Související témata:

Načítám